ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Προς τα «τετελεσμένα»;


Ευχόμαστε ολόψυχα να είναι λαθεμένες οι εκτιμήσεις μας, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Δ. Χριστόφιας θα είναι ο τελευταίος Δον Κιχώτης του Κυπριακού Ελληνισμού που αγωνίζεται για επανένωση της Κύπρου σε μια βιώσιμη και λειτουργική δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία.

Τα 36 χρόνια της Κατοχής και της «ντε φάκτο» διχοτόμησης του νησιού είναι πάρα πολλά και είναι απολύτως φυσικό να παρουσιάζονται σημάδια κόπωσης στα ελληνοκυπριακά κόμματα, στον ελληνοκυπριακό επιχειρηματικό κόσμο – ακόμη και στα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, – όπως είναι, επίσης, φυσικό με δεδομένη την τουρκική αδιαλλαξία και την αγγλοαμερικανική στήριξη της Αγκυρας, να παρουσιάζεται κόπωση και στη διεθνή κοινότητα, η οποία είναι πανέτοιμη να δεχτεί οποιαδήποτε λύση, όσο ετεροβαρής και αν είναι!

Αλλωστε, ο ίδιος ο ΟΗΕ, ο οποίος επί 36 χρόνια χειρίζεται το Κυπριακό – εν μέσω δολιχοδρομιών και ναρκοθετήσεων από άσπονδους «φίλους», «εταίρους» και «συμμάχους», – αναλύοντας το πρόβλημα, διατείνεται ότι τρεις (και μόνο τρεις) είναι οι εφικτές λύσεις του:

1. Η λύση της Ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων και των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών…

2. Η λύση της διατήρησης του σημερινού στάτους κβο (το οποίο, όμως, τιμωρεί μια σημαντική μερίδα των πολιτών της Κύπρου – τους Τουρκοκυπρίους)… Και,

3. Η λύση της «οριστικοποίησης των τετελεσμένων» – δηλαδή, η λύση της οριστικής διχοτόμησης.

Το άσχημο, εν προκειμένω, είναι ότι δεν είναι μόνο ο ΟΗΕ ο οποίος συντάσσεται με την Αγκυρα και επιδιώκει λύση ώς το τέλος του 2010. Στην ίδια ρότα πλέει και η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία επίσης δείχνει κουρασμένη από τις παρενέργειες που της δημιουργεί η σημερινή εκκρεμότητα του Κυπριακού.

Ετσι, όσο στενεύουν τα χρονικά όρια που έχει τάξει η Αγκυρα και με τα οποία συντάσσεται και ο ΟΗΕ, τόσο παρατηρούνται αρνητικές διαφοροποιήσεις των «εταίρων» του κ. Χριστόφια στην κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και των «εταίρων» του στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεν γνωρίζουμε, φυσικά, «αν η Αθήνα αντιμετωπίζει το Κυπριακό – στη φάση του αυτή – με ενιαία γραμμή ή αν υπάρχουν δυο γραμμές: Μια επίσημη, η οποία στηρίζει τις πρωτοβουλίες του Προέδρου κ. Δ. Χριστόφια και μια ανεπίσημη, η οποία προλειαίνει το έδαφος για την «επόμενη μέρα» – δηλαδή, αν οι πρωτοβουλίες και οι διαπραγματεύσεις και οι ελιγμοί του Ελληνοκύπριου ηγέτη αποτύχουν.

Γνωρίζουμε μόνο τα φαινόμενα, – όπως τα γνωρίζει κάθε πολίτης. Και τα φαινόμενα λένε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος αγωνίζεται σχεδόν μόνος. Και στο εσωτερικό Μέτωπο, το οποίο έχει ρηγματωθεί και στο εξωτερικό Μέτωπο το οποίο συνεχώς μετατοπίζεται όλο και πλησιέστερα στην Αγκυρα!

Χ.ΘΕΟΧΑΡΑΤΟΣ-Α.Τ.




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.