ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Το ελαιόλαδο .... στρατεύεται ενάντια στον καρκίνου του μαστού !!!


Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το ολεΐκό οξύ, το κύριο συστατικό του ελαιόλαδου αναστέλλει τη δράση του ογκογονιδίου HER-2/eu που εντοπίζεται στο 30% των ασθενών με καρκίνο του μαστού.
Σύμφωνα με μελέτη που Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν, σε εργαστηριακά τεστ που έγιναν σε καρκινικά κύτταρα του μαστού διαπιστώθηκε ότι το ολεϊκό οξύ μείωνε κατακόρυφα τα επίπεδα του γονιδίου που πιστεύεται ότι προάγει τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Ο Δρ Χαβιέρ Μενέντεζ και οι συνεργάτες του στις ΗΠΑ και στην Ισπανία διαπίστωσαν ότι όχι μόνο ανέστειλε στη δράση του HER-2/eu, αλλά επίσης βελτίωσε την αποτελεσματικότητα της αντικαρκινικής δραστικής ουσίας trastuzumab, η οποία συμβάλλει στην βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης πολλών πασχουσών από καρκίνο του μαστού.


Ο Δρ Μενέντεζ πιστεύει ότι η ανακάλυψη αυτή ίσως σημαίνει ότι το ολεϊκό οξύ μπορεί να καθυστερήσει ή να προλάβει την αντίσταση στην trastuzumab που αναπτύσσουν πολλές πάσχουσες από καρκίνο του μαστού, οι οποίες έχουν αυξημένα επίπεδα του HER-2/eu.


Πάντως σπεύδει να διευκρινίσει ότι τα εργαστηριακά αποτελέσματα δεν έχουν πάντα την ίδια ανταπόκριση στην κλινική πρακτική.


«Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, αν και ελπίζουμε ότι θα ανακαλύψουμε τον μηχανισμό με τον οποίο το ολεϊκό οξύ στοχεύει το ογκογονίδιο. Σχεδιάζουμε ήδη μελέτες σε ζώα με καρκίνο του μαστού για να δούμε κατά πόσο μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο μπορεί να τροποποιήσει την δράση του ογκογονιδίου καθώς και την λειτουργικότητα της trastuzumab», εξηγεί ο Δρ Μενέντεζ.



Share


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.