Σάββατο 7 Αυγούστου 2010
ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ...
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΜΕΝΟ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΣΠΙΤΙΑ ΣΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!
Ζουν με τη στήριξη ψυχολόγων, λαμβάνουν λιγότερα από 900 ευρώ τον μήνα, ενώ για τις αποζημιώσεις που προβλέπει ο νόμος για τα θύματα της τρομοκρατίας δεν έχουν κινηθεί ακόμη οι διαδικασίες. Οι αστυνομικοί που «γαζώθηκαν» από τις σφαίρες των «ανταρτών πόλης» στη μετά «17 Νοέμβρη» εποχή, αλλά και οι οικογένειές τους δείχνουν να έχουν σημαδευτεί για πάντα από τα φρικτά γεγονότα που έζησαν. Οσοι κατάφεραν να επιζήσουν, παρασυρμένοι στη δίνη του τρόμου, κλείνονται στον εαυτό τους, αρνούνται να μιλήσουν για τις ματωμένες ιστορίες στις οποίες υπήρξαν πρωταγωνιστές και προσπαθούν βήμα-βήμα να ξανανιώσουν άνθρωποι.
Στην περίπτωση του αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής Νεκτάριου-Αντωνίου Σάββα, η χήρα του μόνη και αβοήθητη με το ανήλικο κοριτσάκι της μοιράζει τη ζωή της στη Νάξο και την Ηλεία όπου ζουν οι συγγενείς και οι γονείς του μακαρίτη συζύγου της. Η δολοφονία του υπασπιστή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γεωργίου Βασιλάκη, είναι πολύ πρόσφατη και συνεπώς η οικογένειά του δεν μπορεί ακόμη να συνειδητοποιήσει την τραγική απώλεια και να ξαναβάλει σε πρόγραμμα τη ζωή της. Οσο για τους τρεις νεαρούς αστυνομικούς που τραυματίστηκαν από τα πυρά των μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» και της οργάνωσης Ο.Π.Λ.Α., ανεβαίνει ο καθένας τον δικό του Γολγοθά. Αν και έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, κανένας δεν δουλεύει, βρίσκονται όλοι σε αναρρωτική άδεια και κλεισμένοι στον εαυτό τους. Ο Διαμαντής Μαντζούνης, με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα καλοκαίρια ζει στο χωριό του στην Κυπαρισσία. Η ειδική φρουρός Σοφία Ψυχογιού επέστρεψε προσωρινά στο χωριό της, το Αθαμάνιο Αρτας, καθώς η κίνηση στο ένα της χέρι δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, ενώ ο ελαφρύτερα τραυματισμένος Γεώργιος Τζουμάνης αυτή την εποχή πηγαινοέρχεται στο Κάστρο Βοιωτίας έχοντας αναρρωτική άδεια τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο.
«Για αποζημιώσεις στους αστυνομικούς-θύματα της τρομοκρατίας δεν γίνεται λόγος, την ίδια ώρα που στην περίπτωση του κ. Βουλγαράκη έγιναν διαδικασίες-εξπρές και σε λιγότερο από χρόνο με την προσφυγή του στα δικαστήρια πήρε αποζημίωση για ψυχική οδύνη 180.000 αυτός και 20.000 η σύζυγός του», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής κ. Αντώνης Λιακόπουλος.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ 100 ευρώ τον μήνα ως παθών εν ώρα υπηρεσίας!
Η ιστορία του Διαμαντή Μαντζούνη είναι πραγματικά ανατριχιαστική. Την παγωμένη νύχτα της 5ης Ιανουαρίου του 2009, ο ηλικίας 21 ετών αστυφύλακας των ΜΑΤ έπεφτε βαριά τραυματισμένος από τις σφαίρες του «Επαναστατικού Αγώνα» έξω από το υπουργείο Πολιτισμού. Τα πυρά προκάλεσαν σοβαρά τραύματα στο ήπαρ και το έντερο, ενώ ο νεαρός έφερε διαμπερές τραύμα στον αριστερό μηρό, απ’ όπου έχασε και πολύ αίμα. Αν και πολύ σοβαρά τραυματισμένος κατάφερε να επιζήσει, όμως εδώ και ενάμιση χρόνο μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία και παρακολουθείται συνεχώς από τους γιατρούς. Τρίτο παιδί της οικογένειας του Αλέξανδρου Μαντζούνη, ταχυδρόμου από την Κυπαρισσία, ο Διαμαντής, είχε προλάβει να ζήσει μόνο λίγους μήνες στην Αθήνα, καθώς αμέσως μετά τη σχολή του τοποθετήθηκε στα ΜΑΤ. Τώρα ζει στην Κυπαρισσία, ωστόσο τον χειμώνα θα επιστρέψει στην Αθήνα, καθώς πρέπει να βρίσκεται συνεχώς υπό ιατρική παρακολούθηση και να κάνει φυσιοθεραπείες. «Φυσικά εδώ και ενάμιση χρόνο είναι σε αναρρωτική άδεια, όμως θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιστρέψει στην Αστυνομία και ο Διαμαντής θέλει να επιστρέψει στα ΜΑΤ», αναφέρει ο κ. Λιακόπουλος, ο οποίος διατηρεί επαφή με τον νεαρό αστυνομικό και γνωρίζει λεπτομέρειες για τη ζωή του.
Μπορεί εξωτερικά ο 22χρονος αστυνομικός να μοιάζει φυσιολογικός, όμως όλο του το σώμα έχει σημαδευτεί. Βαθιές ουλές που μοιάζουν με μαχαιριές από τα νυστέρια των γιατρών στις ατέλειωτες ώρες που περνούσε στα χειρουργεία. Το τραύμα στον πνεύμονα τού έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά, κουράζεται εύκολα και χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να καταφέρει να ξεπεράσει ως έναν βαθμό το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αγαπημένη του συνήθεια, όποτε μπορεί, είναι να πηγαίνει στο γήπεδο και να παρακολουθεί διακριτικά τους αγώνες του Παναθηναϊκό. «Λαμβάνει περίπου 900 ευρώ μηνιαίως, ενώ για συμπλήρωμα του εισοδήματός του ως παθών εν ώρα υπηρεσίας άλλα 100 ευρώ. Ομως κι αυτά δεν του τα έδιναν αρχικά, τα είχαν ξεχάσει (!), και χρειάστηκε ο ίδιος ο Διαμαντής να το διαπιστώσει και να υποβάλει τη συγκεκριμένη αίτηση για να ξεκινήσει να τα παίρνει έξι μήνες αργότερα», αποκαλύπτει ο κ. Λιακόπουλος.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΟΥΜΑΝΗΣ Μεταξύ ψυχολόγου και πλαστικών χειρούργων, χωρίς καμία αποζημίωση
Εκείνο το φθινοπωρινό βράδυ του Οκτωβρίου έξω από το Α.Τ. Αγίας Παρασκευής, εκτός από τη Σοφία Ψυχογιού, φύλαγε σκοπιά και ο Γιώργος Τζουμάνης. Ο νεαρός ειδικός φρουρός τραυματίστηκε στα πόδια και όπως λέει ο πατέρας του: «Εχει υποστεί ισχυρό σοκ. Βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ παρακολουθείται από τον γιατρό του 401 που του έχει κάνει τις πλαστικές εγχειρίσεις και τους ψυχολόγους. Δεν είναι απλά τα πράγματα». Ο 22χρονος, τότε, αστυνομικός, που μόλις είχε βγει από τη σχολή, δεν θέλει να επιστρέψει στο Τμήμα όπου είχε την τραυματική εμπειρία και η ζωή του μοιράζεται μεταξύ Κάστρου Βοιωτίας, απ’ όπου είναι η καταγωγή του, και Αθήνας όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια. Οπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν, ο Γιώργος δεν μιλάει για την ιστορία της Αγίας Παρασκευής, δεν θέλει να θυμάται όλα όσα έζησε εκείνο το βράδυ.
Οσο για το γεγονός ότι ούτε ο Γιώργος ούτε οι υπόλοιποι συνάδελφοί του έχουν λάβει αποζημιώσεις ως θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, ο πατέρας του, ο οποίος είναι συνταξιούχος αστυνομικός, εξηγεί τους λόγους: «Για να κινηθούμε δικαστικά πρέπει να ολοκληρωθεί η Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, όταν πήγε ο γιος μου να ρωτήσει για την εξέλιξη, του είπαν πως δεν είχε ολοκληρωθεί. Δυστυχώς κινούνται με ρυθμούς χελώνας».
ΣΟΦΙΑ ΨΥΧΟΓΙΟΥ Κλεισμένη στον εαυτό της προσπαθεί να ξεχάσει
Η νεαρή δόκιμη ειδική φρουρός από το Αθαμάνιο Αρτας είχε την ατυχία να υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής και το βράδυ του περασμένου Οκτωβρίου, όταν το επισκέφθηκαν τα μέλη της οργάνωσης Ο.Π.Λ.Α., να έχει βάρδια. Οι δύο σφαίρες που καρφώθηκαν στο κορμί της έπληξαν καίρια σημεία. Η πρώτη τη βρήκε στον δεξιό ώμο, διαπέρασε τον λοβό του δεξιού πνεύμονα, χτύπησε σε οστό της σπονδυλικής στήλης και κατέληξε στην αριστερή ωμοπλάτη. Η δεύτερη σφαίρα από το καλάσνικοφ τη χτύπησε στον αριστερό βραχίονα.
Η κατάσταση της υγείας της ήταν κρίσιμη, παρέμεινε σχεδόν τρεις μήνες στο νοσοκομείο και όταν βγήκε τον περασμένο Ιανουάριο επέστρεψε στο χωριό της στην Αρτα. Οπως λένε άτομα που γνωρίζουν την ιστορία της 23χρονης Σοφίας Ψυχογιού, η ζωή της κοπέλας με τα μεγάλα εκφραστικά μάτια, για την οποία δημιουργήθηκε μέχρι και group στο Facebook, μετά τον εφιάλτη που έζησε, άλλαξε... Αποφεύγει να βγαίνει από το σπίτι της και μιλά σε ελάχιστους ανθρώπους. Αυτό που θέλει είναι να ξεχάσει.
Η κίνηση στο δεξί της χέρι δεν έχει αποκατασταθεί και αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να ξεπεράσει. Οπως προβλέπει το Ταμείο Αρωγής Αστυνομικών, η ειδική φρουρός πήρε περίπου 20.000 ευρώ αποζημίωση, ενώ, όπως λένε συνδικαλιστές, ο εφοπλιστής κ. Νίκος Πατέρας έδωσε τόσο στην κοπέλα όσο και τον συνάδελφό της Γιώργο Τζουμάνη από μία επιταγή των 10.000 ευρώ όταν ακόμη νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο για να αντιμετωπίσουν τα πρώτα τους έξοδα.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ Η χήρα του επί έναν χρόνο ζούσε με δανεικά
Οταν τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου του 2009 η «Σέχτα Επαναστατών» εκτελούσε με 27 σφαίρες τον 41χρονο υπαρχιφύλακα της Αντιτρομοκρατικής Νεκτάριο Σάββα στα Πατήσια, η σύζυγός του και το παιδί τους άρχισαν να ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά.
Η απώλεια του αγαπημένου της συζύγου, αλλά και πατέρα του ανήλικου κοριτσιού τους δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα για τη χήρα του αδικοχαμένου αστυνομικού. Αφοσιωμένη στην ανατροφή του παιδιού της, η σύζυγος του Νεκτάριου Σάββα δεν εργαζόταν, με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της προέρχονταν από φτωχές οικογένειες της επαρχίας, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να λείπει για μεγάλα χρονικά διαστήματα από την πρωτεύουσα.
Χρειάστηκε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από την ημέρα της δολοφονίας του για να πάρει τη σύνταξη και το εφάπαξ του συζύγου της. «Για έναν ολόκληρο χρόνο η γυναίκα ζούσε με δανεικά φίλων και συγγενών. Μέχρι να της δώσουν τη σύνταξη ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Σε πραγματικό αδιέξοδο», λένε οι συνδικαλιστές.
Από πέρυσι το καλοκαίρι η γυναίκα του Νεκτάριου Σάββα μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα στο Βαρθολομιό Ηλείας και στη Νάξο, κι αυτό γιατί στο νησί ζουν οι ηλικιωμένοι και με προβλήματα υγείας γονείς του άνδρα της που θέλουν να έχουν το εγγονάκι τους στο πλευρό τους, καθώς δεν έχουν άλλα παιδιά και εγγόνια. Στο Βαρθολομιό ζουν οι δικοί της γονείς, οι οποίοι επίσης χρειάζονται στήριξη και βοήθεια.
Πρώτο Θέμα, Κυριακή 1/8/2010
POB
Share
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.