ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Μας έρχεται ΦΑΠα μεγάλη!



Σε κατάσταση πλήρους πανικού βρίσκεται η κυβέρνηση εξαιτίας της κακής κατάστασης της οικονομίας η οποία βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην ύφεση. Όμως, η κυβέρνηση της Πάρου και των λοιπών κυκλαδίτικων νησιών το μόνο μέτρο που σχεδιάζει για να εισπράξει επιπλέον έσοδα και να κλείσει η μαύρη τρύπα, είναι η νέα –έμμεση- αύξηση του ΦΠΑ. Εντός του Σεπτεμβρίου, λοιπόν, εκτός κι αν πάει για μετά τις εκλογές προκειμένου να μην πάθουν κανένα Βατερλώ, το οικονομικό επιτελείο θα αποφασίσει την μετάταξη δεκάδων προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23%, προκαλώντας μεγάλες αυξήσεις που δεν αντέχει η τσέπη του κόσμου. Με τη μαύρη τρύπα να φτάνει τα 2,7 δις ευρώ το έτος και με τα έσοδα να μην έρχονται, η νέα φοροκαταιγίδα έχει στόχο την άμεση είσπραξη από 700 έως 1 δις ευρώ. Ακόμη κι αυτά τα χρήματα ωστόσο είναι επισφαλή διότι η κατανάλωση έχει πέσει δραματικά και μια νέα αύξηση τιμών θα οδηγήσει σε κατάρρευση της αγορά.
Η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ποια από τα προϊόντα και υπηρεσίες που είναι στο 11% θα τα φτάσει στο 23%, ενώ κάποιοι σκληροπυρηνικοί κάνουν λόγο ακόμη και για όλα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα φέρει μια ώρα αρχύτερα τις κοινωνικές εκρήξεις και το φθινόπωρο θα είναι εξαιρετικά θερμό.

Με ΦΠΑ 11% φορολογούνται τα εξής προϊόντα: Τα κρέατα, τα πουλερικά και τα ψάρια, τα δημητριακά και τα άλευρα, τα λαχανικά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα όσπρια, το ψωμί, τα δημητριακά, τα νερά, τα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, χυμοί) τα έλαια, τα φάρμακα και τα εισιτήρια μαζικής μεταφοράς. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες δηλαδή λογαριασμοί ύδρευσης και ηλεκτροδότησης καθώς και την παροχή φυσικού αερίου, υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών, τις υπηρεσίες κατ΄ οίκον φροντίδας παιδιών ηλικιωμένων και ασθενών και τις υπηρεσίες των γραφείων κηδειών. Υπηρεσίες αναψυχής όπως τα εισιτήρια σε θέατρα κινηματογράφους καφενεία καφετέριες ζαχαροπλαστεία εστιατόρια ψητοπωλεία και την διαμονή σε ξενοδοχεία, δωμάτια και κάμπινγκ. Υπηρεσίες περιορισμένης κατανάλωσης όπως για παράδειγμα τα είδη για τα άτομα με αναπηρία, οι υπηρεσίες που παρέχουν συγγραφείς, συνθέτες και καλλιτέχνες, οι επισκευές ποδηλάτων, υποδημάτων και δερματίνων ειδών και τα εντομοκτόνα και ποντικοφάρμακα.

Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει το γνωστό επικοινωνιακό της παιχνίδι λέγοντας ότι θα αυξήσει τον ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας. Ωστόσο, επειδή τα κουκιά δεν βγαίνουν θα αναγκαστεί να βάλει χέρι και σε είδη καθημερινής διατροφής ή σε υπηρεσίες που χρησιμοποιούν συνεχώς οι πολίτες.

Μάλλον αποκλείεται αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ διότι αυτό θα ήταν δυσβάσταχτο για την κυβέρνηση. Επίσης, προβληματισμός υπάρχει για τις υπηρεσίες στον κλάδο του τουρισμού οι οποίες αν ακριβύνουν θα βουλιάξουν τον κλάδο διότι θα γίνει ακριβότερη η διαμονή σε ξενοδοχεία και δωμάτια.

Όπως και να έχει η κυβέρνηση αδιαφορεί για τον κοινωνικό αντίκτυπο που θα έχει η μετάταξη στο 23% και είναι έτοιμη να το κάνει, ασχέτως αν υπάρχουν πιο ψύχραιμες φωνές που λένε ότι θα διαλυθεί η αγορά. Μήπως ο κ. Παπανδρέου να θυμηθεί τα προεκλογικά του λόγια ότι μόνο με αύξηση της κατανάλωσης θα υπάρξει ανάπτυξη και ανάκαμψη της οικονομίας;



Πηγή





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.