ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Τα δικαιώματα της Κύπρου για την υφαλοκρηπίδα


Το 1982 υπεγράφη η Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας (έλαβα μέρος εις τη σύνταξη της Σύμβασης τότε υπό την ιδιότητά μου ως Πρέσβεως Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη). Η Σύμβαση προνοεί, μεταξύ άλλων, ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το εύρος της χωρικής του θάλασσας και ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να αποφασίζει εκείνο μόνο του το πότε και σε ποια έκταση θα εφαρμόσει το όριο των 12 μιλίων.


Υπάρχει επίσης ευκρινής πρόνοια για το εύρος της οικονομικής θαλάσσιας ζώνης του κάθε κράτους και η Κύπρος όταν υπέγραφε τη συμφωνία με την Αίγυπτο και το Λίβανο, ενεργούσε ακριβώς και αναμφισβήτητα βάσει του διεθνούς δικαίου και των προνοιών της Σύμβασης του Δικαίου της... Θάλασσας 1982 που της δίδουν το αναμφισβήτητο δικαίωμα οριοθέτησης τής μεταξύ των δύο χωρών υφαλοκρηπίδας. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει απόλυτο δικαίωμα να δρομολογήσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου που έχουν ανιχνευθεί στη θαλάσσια περιοχή εντός της οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να διαβουλευθεί και με άλλες παράκτιες χώρες όπως π.χ. το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η Άγκυρα δεν έχει κανένα δικαίωμα να επεμβαίνει όπως προσπαθεί να κάνει σαν ένας νέος μεσαιωνικός Πειρατής των Θαλασσών. Ας αντιληφθεί επιτέλους η Τουρκία ότι ζούμε στον 21ο αιώνα και όχι στο Μεσαίωνα και οι απειλές της δεν μπορούν να σταματήσουν την πρόοδο προς τα εμπρός. Μάλλον το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας δεν της δίνει κανένα δικαίωμα να διεκδικεί οτιδήποτε σχετικό. Με την επίδειξη ισχύος η Άγκυρα δεν μπορεί να αλλάξει τον ρουν της ιστορίας.

Η λανθασμένη θέση της Τουρκίας είναι αντίθετη και αλληλοσυγκρουόμενη. Από τη μια αναγνωρίζει το ψευδοκράτος ως «Τουρκοκυπριακό Κράτος» κι από την άλλη θεωρεί ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνεπώς έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα όλης της Κύπρου. Όποτε τη συμφέρει επικαλείται τις Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου τις οποίες, όμως, έχει η ίδια καταλύσει με τη βάρβαρη εισβολή και κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και με την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους τους.

Καλούμε και πάλι τη διεθνή κοινότητα να υψώσει φωνή σφοδρότατης διαμαρτυρίας κατά των παράνομων επεμβάσεων της Τουρκίας και υπέρ της επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους, αφού φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και οι έποικοι και να επέλθει η ειρήνη, η ελευθερία και η δικαιοσύνη στην Κύπρο μας και αφού υπερισχύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα για ολόκληρο τον Κυπριακό λαό και όλους τους μόνιμους και νόμιμους κατοίκους της. Τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να εφαρμόζονται πιστά, αν πρόκειται να πρυτανεύσει στον κόσμο η ειρήνη και το διεθνές δίκαιο και όχι ο νόμος της ζούγκλας, όπως συμβαίνει σήμερα στην Κύπρο.

ΑΝΔΡΕΑΣ Χ. ΠΟΥΓΙΟΥΡΟΣ
Νομικός, Επίτιμος Δήμαρχος Αμμοχώστου και Πρέσβης ε.τ. 



Πηγή








Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.