«Τρικ έγιναν, αλλά τα στοιχεία δεν ήταν πλαστά», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung για τα ευνοϊκά στατιστικά στοιχεία που έδωσε η Ελλάδα για να πετύχει την είσοδό της στην ΟΝΕ. Το δημοσίευμα επικαλείται τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου, τον ‘πατέρα του ελληνικού ευρώ’:«Ο κ. Παπαντωνίου επιμένει ότι η Ελλάδα δεν έχασε ακόμη το στοίχημα και λέει πως και πριν από την είσοδό της στην ΟΝΕ η Ελλάδα αντιμετώπιζε παρόμοια προβλήματα και παραπέμπει σε στατιστικά στοιχεία, όπως δηλώνει, της ΕΕ και όχι ελληνικά.
Ο αρχιτέκτονας της εισόδου της Ελλάδας στην ΟΝΕ επιμένει επίσης ότι η χώρα του μπήκε στην ευρωζώνη με νόμιμα μέσα. Η θέση του εκφράζει την επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ που θέλει τη Ν.Δ υπεύθυνη, διότι άλλαξε τους κανόνες υπολογισμού και καταχώρισης των κρατικών δαπανών, κυρίως στις αγορές όπλων.
«Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat βλέπει όμως τα πράγματα πιο αποστασιοποιημένα και επιμένει ότι μεταξύ 1997 και 2003, δηλαδή την εποχή της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το κόστος των εξοπλιστικών δαπανών υπολογίστηκε συχνά πολύ χαμηλά.
Ο κ. Παπαντωνίου παραδέχεται ότι ίσως ισχύει αυτή η παρουσίαση: ‘τουλάχιστον ενδέχεται να συνιστά μέρος της αλήθειας’, λέει ο πρώην Έλληνας υπουργός και επικαλείται τις επιτροπές που αποφασίζουν για τα στάνταρ των εξοπλιστικών αγορών. Εκεί υπονοεί ο πρώην υπουργός ότι μπορεί να έγιναν τρικ. Για να μην καταχωρηθούν συγκεκριμένες εξοπλιστικές δαπάνες ενδέχεται κάποια επιτροπή να αποφάσισε πως τα παραγγελθέντα εξοπλιστικά συστήματα δεν ήταν ακόμη στη χώρα.
Ο κ. Παπαντωνίου υποστηρίζει: ‘όπλα ή οπλικά συστήματα, όπως π.χ. ένα υποβρύχιο, ενδέχεται να βρισκόταν ήδη στην Ελλάδα, αλλά σύμφωνα με τον προϋπολογισμό να μην είχε παραληφθεί. Υποθέτω ότι υπήρχαν πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Επίσης καθυστέρησαν δυσανάλογα οι συζητήσεις για τα στάνταρ των διαφόρων εξοπλιστικών συστημάτων.’»
«Η Eurostat όμως κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ακολούθησε 'δημιουργική λογιστική' όχι μόνον για τα εξοπλιστικά συστήματα, αλλά και ότι υπολόγιζε συστηματικά προς τα κάτω το έλλειμμα του προϋπολογισμού της και μάλιστα πριν και μετά το 2004.
Ο κ. Παπαντωνίου αποδέχεται ότι η ποιότητα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δεν ήταν η καλύτερη και υπογραμμίζει: ‘η συντηρητική κυβέρνηση μπορεί μεν να μην έδωσε πλαστά στοιχεία, αλλά αποσιώπησε την πραγματική εξέλιξη των αριθμών το 2009 καθυστερώντας και την κοινοποίησή τους'.
Στην παρατήρηση, εάν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα πλαστά στοιχεία, στην αποσιώπηση και την καθυστέρηση ο κ. Παπαντωνίου είπε στην εφημερίδα μας: 'Πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία, αλλά όλα μπορούν να διορθωθούν, εάν η στατιστική υπηρεσία γίνει ανεξάρτητη. Διότι δεν πρόκειται μόνον για αναποτελεσματικό σύστημα καταγραφής των στοιχείων, αλλά και για τον πολιτικό έλεγχο.
Εάν εξαιρέσει κανείς τη μετέπειτα αλλαγή της μεθόδου από τη Ν.Δ., δεν μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τους υπολογισμούς μας από εκείνους του Βελγίου, της Ιταλίας, της Ισπανίας ή της Γερμανίας. Σε όλες αυτές τις χώρες οι στατιστικές υπηρεσίες κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να πληρούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Μόνον που στην Ελλάδα αυτό έγινε θέμα αλληλοκατηγορίας των κομμάτων’.»
Πηγή
Share
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.