ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

«Ανοίγει» ο τάφος του Σοφοκλή.....


της ΜΑΡΙΑΣ ΘΕΡΜΟΥ

Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης του μνημείου στη Βαρυμπόμπη όπου πιστεύεται ότι είχε ταφεί ο αρχαίος τραγικός .


Προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες, σύντομα θα αποκτήσει στέγαστρο και το κοινό θα μπορεί να τον επισκέπτεται μαθαίνοντας την ιστορία του. Πρόκειται για τον «Τύμβο του Σοφοκλή» στη Βαρυμπόμπη, ένα άγνωστο στον πολύ κόσμο μνημείο- είναι άλλωστε πολύ απομακρυσμένο: πάνω από την πλατεία της Βαρυμπόμπης στη θέση Μεγάλη Βρύση ή Παναγίτσα- στο οποίο μόλις ξεκίνησαν εργασίες ώστε να συντηρηθεί και να αναδειχθεί.

Ο Τύμβος του Σοφοκλή ή της Καμβέζας βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας, 150 μ. ανατολικά του παλαιού δρόμου Αχαρνές- Δεκέλεια. Ο χώρος είναι ήδη περιφραγμένος, με τον τύμβο, διαμέτρου περίπου 40 μ. και ύψους 13 μ., στο κέντρο. Στον περίβολό του υπάρχουν σήμερα δύο ανοιγμένες λάρνακες- από τις τέσσερις που είχαν αποκαλυφθεί αρχικώς. Μόλις πριν από λίγα χρόνια εξάλλου, το 2006, κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος, παρ΄ ότι το μνημείο εντοπίστηκε το 1886.

Αμφιβολία υπάρχει ακόμη, πάντως, για το αν ο τύμβος ανήκε πραγματικά στον Σοφοκλή, ο οποίος ήταν μεν δημότης Κολωνού αλλά καταγόταν από τη Δεκέλεια. Η θεωρία περί της ταφής του εκεί (406 ή 405 π.Χ.) βασίζεται σε ανώνυμο βιογράφο του, ο οποίος αναφέρει ότι πέθανε επί Καλλίου άρχοντος και ότι «επί τον πατρώον τάφον ετέθη τον επί τη οδώ την κατά την Δεκέλειαν φερούση κείμενον προ του τείχους ια΄ σταδίων». Σημειώνεται ότι μιλάμεγια την περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου, όταν οι Σπαρτιάτες είχαν στρατοπεδεύσει στις Αχαρνές χρησιμοποιώντας μάλιστα το συγκεκριμένο τείχος ως ορμητήριο κατά των Αθηναίων. Γι΄ αυτό και χρειάστηκε να δώσουν ειδική άδεια για την ταφή. Προσθέτει μάλιστα ότι επάνω στον τάφο είχε τοποθετηθεί μια χάλκινη σειρήνα και μια χελιδόνα. Να σημειωθεί ότι κατά την ανασκαφή που είχε γίνει, βρέθηκαν σε μία από τις λάρνακες τα οστά ενός ηλικιωμένου άνδρα με λίγα αγγεία καθώς και ένα κομμάτι ξύλου με ρόζους σαν μπαστούνι, το οποίο θεωρήθηκε ότι ήταν η βακτηρία του Σοφοκλή.



Τάφροι με εσχάρες για την απορροή των ομβρίων υδάτων και στερέωση των πρανών του τύμβου περιλαμβάνουν οι πρώτες εργασίες. Παράλληλα γίνεται αποκατάσταση των καλυμμάτων των σαρκοφάγων ενώ διαμορφώνεται περιμετρική διαδρομή για τους επισκέπτες με πρόβλεψη και για όσους έχουν κινητικά προβλήματα. Ολο το έργο, το οποίο υλοποιείται υπό την εποπτεία της Β΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, χρηματοδοτείται από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής με 45.000 ευρώ για την πρώτη φάση, ενώ θα ακολουθήσει η δεύτερη με την κατασκευή του στεγάστρου. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται σε πέντε μήνες.


Share


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.