ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Τo πιο κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο για εκατομμύρια εργαζόμενους


To πιο κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο για εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους γίνεται την Πέμπτη το μεσημέρι όπου και θα κλειδώσουν οι μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό και εργασιακό καθεστώς. Ενα υπουργικό συμβούλιο που βάζει ταφόπλακα στις εργατικές κατακτήσεις και εγκαθιστά και επίσημα την Τρόϊκα στην Ελλάδα, η οποία και θα αποφασίσει για το μέλλον όλων μας. Το νομοσχέδιο θα εγκριθεί για δεύτερη φορά από το υπουργικό συμβούλιο, πιθανότατα να δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή και να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, μέσα στον Ιούνιο δηλαδή όπως διατάσσει το μνημόνιο.
Φυσικά μετά το υπουργικό θα υπάρξουν οι συνήθεις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, του Α. Λοβέρδου και των άλλων υπουργών για την αναγκαιότητα των αλλαγών. Τις προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας από το Αλτερ όταν με το γνωστό “φιλολαϊκό” προφίλ του, ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι τα μέτρα λαμβάνονται για το καλό μας. Είπε επίσης ότι όλοι πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και των ιστορικών ευθυνών, λες και για την κατάντια της χώρας φταίει η γυναίκα με ανήλικα παιδιά που θα δουλεύει μέχρι τα 65.

Η εικόνα, πάντως, δεν μπορεί να εξωραϊστεί, ακόμη και με τις αλλαγές που έγιναν ή μ’ αυτές που πρόκειται να γίνουν όταν θα κορυφωθούν οι αντιδράσεις μέσα στην κυβέρνηση.

Το υπουργείο Εργασίας, φαίνεται να προχωρά και σε ακόμη μια κίνηση καλής θέλησης που μοιάζει μάλλον με αντίβαρο στα σκληρά μέτρα παρά για πραγματική υποχώρηση.

Φαίνεται, λοιπόν, να προωθείται η αναγνώριση έως και 7 πλασματικών χρόνων εργασίας. Θα αναγνωρίζονται η θητεία στο στρατό, οι άδειες κύησης και λοχείας για τις γυναίκες, η γονική άδεια, ο χρόνος της ανεργίας, οι ημέρες ασθενείας μέχρι κάποιο όριο, πιθανότατα 300 ημέρες.

Παρ’ ότι είναι μια ανακούφιση, εξακολουθεί να υφίσταται ο… Αρμαγεδδών του ασφαλιστικού και εργασιακού.

■Δηλαδή, κλείδωσαν οι ρυθμίσεις για σύνταξη όλων στα 65 ή στα 60 με 40 χρόνια εργασίας.

■Ολες οι αλλαγές πάνε τρία χρόνια μπροστά, δηλαδή το 2015 θα έχουμε πλήρη εφαρμογή του ασφαλιστικού. Από το 2011 μέχρι το 2013 θα αλλάξουν όλα και οι μόνοι που την γλιτώνουν είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα τους επόμενους έξι μήνες.

■Απίστευτη ανατροπή επέρχεται στις μητέρες με ανήλικα καθώς από τα 50 έτη που έπαιρναν σύνταξη πάνε στα 60 ή και στα 65 χρόνια, δηλαδή θα δουλέψουν 10-15 χρόνια περισσότερο. Ειδικοί χαρακτηρίζουν παράλογο το μέτρο αφού μέσα σε τρία χρόνια και χωρίς κάποια περίοδο χάριτος θα υπάρξει τόσο μεγάλη εργασιακή επιβάρυνση.

■Οι συντάξεις στο εγγύς μέλλον θα συρρικνωθούν σημαντικά. Τόσο λόγω του υπολογισμού που θα γίνεται από το σύνολο του εργασιακού βίου όσο και από τη μείωση των συντελεστών. Το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι στο 64% από 70% έως και 110% που ισχύει σήμερα.

■Το πέναλτι του 6% κάθε χρόνο θα ισχύει για όσους θελήσουν να πάρουν σύνταξη πριν από τα 65 χρόνια. Δηλαδή κάποιος που θα θελήσει να συνταξιοδοτηθεί στα 60 θα πάρει 30% λιγότερη σύνταξη από την ήδη μειωμένη λόγω της αλλαγής του υπολογισμού.

■Σοκ και στις συντάξεις χηρείας αφού δεν αποκλείεται κάποιοι να την χάσουν οριστικά. Θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια ενώ ρόλο θα παίζει και ο χρόνος διάρκειας του γάμου.

■Συντάξεις άγαμων ή διαζευγμένων θυγατέρων τέλος από εδώ και στο εξής.

■Ο ΛΑΦΚΑ επανέρχεται από τον Αύγουστο για συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ. Δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα επιπλέον 10% για όσους παίρνουν πάνω από 3.000 ευρώ.

■Οσο για το εργασιακό ισχύουν όσα έχουν γραφτεί, δηλαδή 5% απολύσεις, μειώσεις έως 50% στις αποζημιώσεις, μισθός στο 80% του κατώτερου μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους κάτω των 21 ετών. Το υπόλοιπο 20% μπορεί να δίνεται από τον ΟΑΕΔ, όπως λέει και το νομοσχέδιο, αλλά να δούμε που θα βρεθούν τα χρήματα.

Τα δύο νομοσχέδια, πάντως, δεν θα περάσουν έτσι εύκολα από τα δικαστικά έδρανα. Πολλοί δικαστές σε ανώτατο επίπεδο βλέπουν πολλές αντισυνταγματικές ρυθμίσεις και δεν αποκλείεται να καταπέσουν όταν θα γίνουν προσφυγές. Για παράδειγμα, υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο νόμιμο είναι να συγχωνεύονται ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και να γίνονται όλα ΙΚΑ. Επίσης, στον αέρα είναι για άλλη μια φορά ο ΛΑΦΚΑ ενώ εκφράζονται αντιρρήσεις για τις ξαφνικές ανατροπές στο καθεστώς που ισχύει. Δεν μπορεί δηλαδή να αλλάζουν όλα και να δίνεται ουσιαστικά τόσο λίγος χρόνος προσαρμογής.

Για παράδειγμα στη Γαλλία, η συνταξιοδότηση πάει στα 62 έτη και οι γυναίκες επιβαρύνονται με αρκετά χρόνια εργασίας. Αυτό όμως γίνεται σταδιακά, περίπου 3 μήνες το χρόνο ενώ εδώ στην Ελλάδα, για τις μητέρες ανηλίκων θα προστεθούν 15 χρόνια σε 3 μόλις έτη.
antinews




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.