ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα!!!



  • Έφυγε το "Τσεσμέ" επέστρεψε το "Πίρι Ρέις"
  • Πηγαινοέρχονται ανενόχλητα στο Αιγαίο τα τουρκικά ερευνητικά πλοία
  • Η "θερμοκρασία" στο Αιγαίο ανεβαίνει επικίνδυνα με δηλώσεις - προκλήσεις της Άγκυρας
  • Θέμα καθορισμού ΑΟΖ θέτει η Τουρκία σε Ελλάδα και Κύπρο
  • Πόλεμος νεύρων που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις
  • Σε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου αναφέρεται η Άγκυρα με έγγραφο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών
  • Ο Παπανδρέου και η παρέα του (κυβέρνηση) άρχισαν τις ανέμελες και χωρίς ενοχές διακοπές τους

Παρά τα διαβήματα της Αθήνας, οι προκλήσεις της Τουρκίας συνεχίζονται στο Αιγαίο. Σήμερα, το Τσεσμέ αποχώρησε (μάλλον για ανεφοδιασμό), αλλά επέστρεψε το Πίρι Ρέις.
Μετά από 5 ημέρες στο βόρειο Αιγαίο, το Τσεσμέ αποχώρησε, αλλά τη θέση του πήρε το ερευνητικό Πίρι Ρέις, το οποίο πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκριπίδας, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. 

Το Πίρι Ρέις ακολουθεί σκάφος του λιμενικού σώματος.
Συγκεκριμένα, σε απόσταση 45 μίλια νότια από το Καστελλόριζο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επέστρεψε από τις 07.00 τo πρωί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέϊς» σημαίνοντας συναγερμό και πάλι στα ελληνικά Επιτελεία. Είναι μία περιοχή στην οποία επανέρχεται και η οποία προφανώς κρύβει πετρελαϊκό ενδιαφέρουν. Την ίδια στιγμή, για την ακρίβεια τέσσερις ώρες ενωρίτερα, το «Τσεσμέ» επέστρεψε στον Ελλήσποντο. Και τα δύο σκάφη παρακολουθούνται από περιπολικά του Λιμενικού.
 
Τα σκάφη του Λιμενικού ανά μία ώρα εκπέμπουν μηνύματα στα οποία αναφέρουν ότι βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκηπίδας, ότι για να προχωρήσουν σε έρευνες πρέπει να λάβουν την άδεια της Ελλάδας και ότι θα πρέπει να αποχωψρήσουν άμεσα.
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι τουρκικές θέσεις που διατυπώνονται τόσο σε απάντηση του «κωδικοποιημένου» κειμένου, αλλά και των ελληνικών όσο και των κυπριακών διαβημάτων, αλλά και σε ότι αφορά την ενημέρωση των ξένων πρέσβεων για τις έρευνες που κάνουν στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα.
 
Στις επαφές τους με ξένους αξιωματούχους οι Τούρκοι διπλωμάτες υπό την μορφή σημείων συζήτησης (talking points) και θέσεων που διατυπώνονται δεν αναγνωρίζεται καμία ελληνική ή κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ταυτόχρονα διατυπώνονται αυθαίρετες θέσεις συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου αυτρών των θαλάσσιων περιοχών.
  • Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως δεν θα αποδεχθεί τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή οποιεσδήποτε άλλες κινήσεις για τον καθορισμό της ΑΟΖ και τη διεξαγωγή ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και προειδοποιεί ότι το ίδιο θα συμβεί και προς την Ελλάδα αν προχωρήσει σε τέτοιου είδους κινήσεις.
Η Τουρκία, αναφέρει σε ένα από τα talking points πως «η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης σε μια ημίκλειστη θάλασσα, όπως η Μεσόγειος, θα πρέπει να γίνεται με συμφωνία με τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των τρίτων χωρών σύμφωνα με τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου»!
 
Αναφέρει πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη, να συνεχίσει να εγείρει αντιρρήσεις, μέσω της διπλωματικής και πολιτικής οδού κατά «των εν όποιων μονομερών ενεργειών». Είναι προσδοκία μας, αναφέρεται, ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει η κοινή λογική και να αποφευχθεί η ένταση που προκαλείται από μονομερείς δραστηριότητες.
‘Όπως αναφέρει περαιτέρω στο έγγραφο, οι δραστηριότητες των Ελλάδος και Κύπρου, «προκαλούν και σε περιοχές «δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο στα δυτικά του νησιού»! Είναι ακριβώς οι περιοχές που δέσμευσε το Πϊρι Ρέϊς»!
 
Η Τουρκία, ισχυρίζεται, έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16′18″Ε. Η θέση αυτή, ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ, είναι συνεπής με τους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως και τις ήδη καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές. Στο ίδιο έγγραφο:
  • Το θέμα των φυσικών πόρων η Άγκυρα το αντιμετωπίζει ως ζήτημα «ίσης μοιρασιάς», δηλαδή 50-50.
  • Δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις και τις διεθνείς συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα των ερευνών για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ούτε και μετά τη λύση.
Αυτές είναι οι τουρκικές θέσεις που βρίσκονται πίσω από την έξοδο «Πίρι Ρέις» και «Τσεσμέ» σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο και με «τσαμπουκά» απαιτούν με την διατύπωση θεωριών όπως «η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης σε μια ημίκλειστη θάλασσα, όπως η Μεσόγειος, θα πρέπει να γίνεται με συμφωνία με τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τρίτων χωρών σύμφωνα με τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου» να συμμετάσχουν στην εκμετάλλευση.
 
Σύμφωνα με τις εξελίξεις, αφού η Άγκυρα "καθάρισε" για τον εναέριο χώρο του Αιγαίο (μην ξεχνάμε πως ο Γιώργος Παπανδρέου αποδέχτηκε τις τουρκικές εναέριες εισόδους στο Αιγαίο αρκεί "να χτυπάνε την πόρτα"!!!), τώρα επιχειρεί να "ξεκαθαρίσει" και τον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου, μπαίνοντας με"τσαμπουκά" απέναντι στον χλιαρό Γιώργο Παπανδρέου και διεκδικώντας σαφέστατα ελληνική θάλασσα, ελληνικη υφαλοκρηπίδα και φυσικά επιχειρεί να υποκλέψει μέρος από περιοχές οι οποίες έχουν σημανθεί ως ύψιστης σημασίας ενεργειακών κοιτασμάτων και φυσικά οικονομικών συμφερόντων.
 
Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιεί τις μη ενοχικές της διακοπές. Χρειάζονται άραγε περαιτέρω σχόλια για το ύφος και το ήθος του νεο-πατριωτισμού του Γιώργου Παπανδρέου;


Πηγή









Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.