ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Ποιος ήταν ο Τζέφρι Επστάιν;

 


Μια στίβα έγγραφα σχετικά με τη δραστηριότητα του σωματέμπορου των διασήμων αποσφραγίστηκαν και η κοινή γνώμη προσπαθεί να ξεδιαλύνει ποιος και σε τι βαθμό εμπλέκονται


Ο Τζέφρι Έπσταϊν ανέβηκε από ένα απίθανο υπόβαθρο σε τεράστια ύψη πλούτου και δύναμης, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποίησε για να θυματοποιήσει σεξουαλικά πολλές νεαρές γυναίκες και κορίτσια. Κινήθηκε σε κύκλους της ελίτ, με πρόσωπα όπως ο Μπιλ Κλίντον, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπιλ Γκέιτς να πετούν με το ιδιωτικό του τζετ.

Ο Έπσταϊν αυτοκτόνησε σε μια ομοσπονδιακή φυλακή στη Νέα Υόρκη το 2019, αλλά το όνομά του συνεχίζει να πλανάται μέσα από διάφορα νομικά ζητήματα.

Ένας θησαυρός νομικών εγγράφων που σχετίζονται με τον Έπσταϊν αποσφραγίστηκε στις 3 Ιανουαρίου, αποκαλύπτοντας τα ονόματα περισσότερων από 150 ατόμων που είχαν κάποια σχέση μαζί του. Το Bloomberg προσπάθησε να απαντήσει σε μια σειρά έυλογα ερωτήματα που προβληματίζουν τον κόσμο.

Πώς έκανε την περιουσία του ο Τζέφρι Έπσταϊν;

Έχοντας εγκαταλείψει τις σπουδές, ο Έπσταϊν μπόρεσε να βρει δουλειά καθηγητή στις αρχές της δεκαετίας του 1970 σε ένα ιδιωτικό σχολείο του Μανχάταν. Εκεί, συνδέθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bear Stearns, Άλαν Γκρίνμπεργκ, που μεταφράστηκε σε θέση στην τράπεζα.

Τελικά, έγινε διαχειριστής περιουσίας για δισεκατομμυριούχους όπως ο ιδρυτής της Limited, Λέσλι Γουέξνερ και ο πρόεδρος της Apollo Global Management, Λίον Μπλακ, και συγκέντρωσε περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Έπσταϊν είχε ιδιωτικό αεροσκάφος, ένα από τα μεγαλύτερα αρχοντικά στο Upper East Side του Μανχάταν, ένα ιδιωτικό νησί στις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ, ένα κτήμα στο Palm Beach, στη Φλόριντα, ένα ράντσο στο Νέο Μεξικό και άλλα ακίνητα.

Έκανε σημαντικές δωρεές στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και σε άλλα εξέχοντα ιδρύματα.

Πότε έγιναν γνωστά τα σεξουαλικά εγκλήματα του Έπσταϊν;

Υπήρχαν μεγάλες φήμες για τις προτιμήσεις του Έπσταϊν για νεαρές γυναίκες. Το 2002, ο Τραμπ αποκάλεσε τον Έπσταϊν έναν «υπέροχο» τύπο σε μια συνέντευξη σε περιοδικό, προσθέτοντας ότι «του αρέσουν οι όμορφες γυναίκες όσο κι εμένα, και πολλές από αυτές είναι πιο νέες». Το 2005, μετά από αναφορά μιας γυναίκας ότι η 14χρονη κόρη της μπορεί να είχε κακοποιηθεί στην έπαυλη του Έπσταϊν στο Palm Beach, συνελήφθη από την αστυνομία.

Ομολόγησε ενοχή το 2008 για προσέλκυση πορνείας και εξέτισε 13 μήνες κράτηση, εν μέρει σε κατ’ οίκον περιορισμό. Η ελαφριά τιμωρία τροφοδότησε επίμονες φήμες ότι προστατευόταν επειδή και άλλοι πλούσιοι και ισχυροί άνδρες συμμετείχαν στα εγκλήματά του.

Τον Ιούλιο του 2019, ο Έπσταϊν συνελήφθη με ομοσπονδιακές κατηγορίες για μαστροπεία, με τους εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη να ισχυρίζονται ότι κακοποίησε κορίτσια ηλικίας 13 ετών.

Βρέθηκε νεκρός από αυτοκτονία στο κελί του στο Μανχάταν, ένα μήνα μετά τη σύλληψή του. Ο Έπσταϊν κατάφερε να επανενταχθεί εν μέρει στους κύκλους της ελίτ μετά την καταδίκη του στη Φλόριντα, έτσι η σύλληψή του στη Νέα Υόρκη έστρεψε τον προβολέα σε πολλούς ανθρώπους στη Wall Street,  στην πολιτική και στις επιχειρήσεις, που είχαν φιλικές σχέσεις μαζί του.

Γιατί δεν έληξε το σκάνδαλο μετά τον θάνατό του;

Μετά το θάνατό του, η προσοχή των εισαγγελέων στράφηκε στην κάποτε φίλη του, Γκρισλέιν Μάξουελ. Το 2021, ένα δικαστήριο την έκρινε ένοχη για σωματεμπορία ανήλικων κοριτσιών για λογαριασμό του Έπσταϊν.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι πήγαινε τα κορίτσια για ψώνια και σε ταινίες (cinema) και συζητούσε μαζί τους για σεξουαλικά θέματα προτού τα ενθαρρύνει να κάνουν σεξουαλικά μασάζ στον Έπσταϊν. Η υπόθεση Μάξουελ ανανέωσε περαιτέρω το ενδιαφέρον για τα εγκλήματα του Έπσταϊν.

Τι συνέβη με τα άλλα άτομα που σχετίζονται με τον Έπσταϊν;

Πολλές προσωπικότητες που ήταν κοντά του, συμπεριλαμβανομένου του Μπλακ και του τότε CEO της Barclays Plc, Τζες Στάλεϊ, παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους.

Και οι δύο άνδρες είπαν ότι δεν γνώριζαν τα σεξουαλικά εγκλήματα του Έπσταϊν. Σε μια αγωγή από θύμα του Έπσταϊν, η Βιρτζίνια Γιουφρέ ισχυριζόταν ότι τη «δάνεισε» στο Βρετανό πρίγκιπα Άντριου. Οι κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση συγκλόνισαν τη βασιλική οικογένεια και οδήγησαν τον μικρότερο αδερφό του βασιλιά Καρόλου να αποποιηθεί τιμητικούς τίτλους και βασιλικές αρμοδιότητες.

Ο Άντριου ήρθε σε εξωδικαστικό συνβιβασμό για αδιευκρίνιστο ποσό πέρυσι. Η JPMorgan Chase & Co., όπου ο Έπσταϊν εργαζόταν για πολλά χρόνια, πλήρωσε επίσης 365 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει δύο αγωγές που ισχυρίζονταν ότι εν γνώσει της επωφελήθηκε από τη σωματεμπορία του.

Ποια είναι τα έγγραφα που δημοσιεύονται τώρα;

Τα έγγραφα χρονολογούνται από μια αγωγή που κατέθεσε η Γιουφρέ κατά της Μάξουελ, η οποία διευθετήθηκε το 2017. Προηγούνται πολλών από τις πιο δραματικές εξελίξεις που αφορούσαν τον Έπσταϊν και την Μάξουελ.

Εκείνη την εποχή, η Μάξουελ και ορισμένα από τα άτομα που κατονομάζονται στα έγγραφα αντιτάχθηκαν στην αποκάλυψη των ονομάτων τους σε σχέση με την υπόθεση, αλλά πολλά από τα ονόματα έχουν δημοσιοποιηθεί από άλλα μέσα τα τελευταία χρόνια.

Αρκετοί από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων της κακοποίησης του Έπσταϊν, κατέθεσαν στη δίκη της Μάξγουελ. Αν και πολλά διάσημα ονόματα αναφέρθηκαν στη δίκη ότι είχαν κατά καιρούς πετάξει με το ιδιωτικό τζετ του Έπσταϊν, κανένας δεν περιγράφηκε από μάρτυρες ότι γνώριζε για σεξουαλική κακοποίηση.

Είναι απολύτως πιθανό τα αποσφραγισμένα έγγραφα να μην περιέχουν σημαντικές νέες πληροφορίες, αλλά η προσοχή που δίνεται σε αυτά αντικατοπτρίζει το διαρκές δημόσιο ενδιαφέρον για την υπόθεση και τις υποψίες ότι και άλλοι πλούσιοι και ισχυροί άνθρωποι μπορεί να εμπλέκονται στα εγκλήματα του Έπσταϊν.

Πηγή: ΟΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.