ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

"Όποιος πιστεύει ότι οι συνέπειες ελληνικής εξόδου απο το ευρώ δεν θα μεταδοθούν,έχει αυταπάτες"


“Όποιος πιστεύει ότι οι συνέπειες της εξόδους της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα μεταδοθούν σ΄ άλλες χώρες,έχει αυταπάτες”.Η δήλωση ανήκει στον Simon Tilford, επικεφαλής στο Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση στο Λονδίνο και την έκανε στους New York Times,οι οποίοι έχουν πλήρες ρεπορτάζ για τις επιπτώσεις μιας “ελλνικής φυγής” από το ευρώ.
"Ήδη έχουμε δει μια σημαντική αύξηση των spreads ,φυγής κεφαλαίων σε άλλες οικονομίες της ευρωζώνης που δοκιμάζονται και τον κίνδυνο μιας πλήρους τραπεζικής κρίσης στην Ισπανία, όπου 16 τράπεζες έχουν μόλις υποβαθμιστεί”, προσθέτει ο Tilford.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι “παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά τις συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, ή το πόσο γρήγορα μεγάλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, θα αισθανθούν τις επιπτώσεις”.

“Η Ελλάδα”,γράφουν “μπορεί να αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της ευρωζώνης,ωστόσο η έξοδός της μπορεί να αποδειχτεί πιο δαπανηρή και πολύπλοκη από το να βρεθεί ένας τρόπος για τη παραμονή της”.

Γι΄ αυτό υποστηρίζει το ρεπορτάζ η Μέρκελ μιλάει τώρα για “κίνητρα που θα απαλύνουν τις επιπτώσεις της λιτότητας”.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στα ισχυρά μηνύματα που στέλνουν όλοι οι ηγέτες προς τους Έλληνες ψηφοφόρους για τις συνέπειες μιας εξόδου.

Μπορεί οι αξιωματούχοι της ΕΕ,να υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πλέον “αντιπυρικές ζώνες” που μπορούν να κάνουν διαχειρίσιμη την ελληνική “πυρκαγιά”,ωστόσο το δημοσίευμα των NY Times ,υποστηρίζει ότι η ελληνική έξοδος θα σημάνει την αρχή του τέλους του ευρώ.

Ο Nicolas Véron, οικονομολόγος στην Bruegel, σ΄ ένα ινστιτούτο έρευνας και πολιτικής, στις Βρυξέλλες και στο Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον,υποστηρίζει ότι “η έξοδος της Ελλάδας πρέπει να αποφευχθεί,γιατί οι συνέπειες θα είναι ανεξέλεγκτες και όχι μόνο για τους Έλληνες”.

Daniela Schwarzer, μια Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικός στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας, είπε ότι μια ελληνική προεπιλογή, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χωρίς, θα ήταν δαπανηρό, απαιτώντας υποτίμησης του μεγάλο μέρος του χρέους που διακρατείται από τα ευρωπαϊκά κράτη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία τα κράτη μέλη θα πρέπει στη συνέχεια για την ανακεφαλαιοποίηση. Αλλά αυτό είναι μόνο η οικονομική δαπάνη, η οποία είναι το λιγότερο σημαντικό.

"Υπάρχει ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος η Ισπανία,η Πορτογαλία και η Ιρλανδία να ακολουθήσουν τον ελληνικό δρόμο”,λέει ο Simon Tilford.

Τι χρειάζεται; Μέτρα και μεταρρυθμίσεις τα οποία σκοντάφτουν στην εμμονή της γερμανικής ηγεσίας.Δηλαδή της Μέρκελ.
Το δημοσίευμα των NY.Times επισημαίνει ότι “το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, μπορεί να ενθαρρύνει τη κα Μέρκελ να κάνει πιο τολμηρές πολιτικές κινήσεις για να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”.

Διαφορετικά η ζώνη του ευρώ κινδυνεύει με διάλυση καταλήγει το ρεπορτάζ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.