ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Γιατί η Ντόρα έκλεισε την «πόρτα» στον Σαμαρά

Τέλος στα σενάρια επιστροφής της στη ΝΔ έδωσε χθες η Ντόρα Μπακογιάννη, απορρίπτοντας το «άνοιγμα» του Αντώνη Σαμαρά προς το κόμμα της.

Παρά την οξύτητα με την οποία η κ. Μπακογιάννη απέρριψε το δημόσιο κάλεσμα του κ. Σαμαρά, οι συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής της στο παλαιό της κόμμα είναι δεδομένες και δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθούν.
Τι έγινε όμως και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας «γκρέμισε» τις «γέφυρες» που έχτιζε υπόγεια το περασμένο διάστημα;
Τα δύο πρόσωπα που την επηρέασαν
Καθοριστικό ρόλο φέρεται ότι έπαιξε πρωτίστως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που ήταν αρνητικός από την αρχή στο ενδεχόμενο επιστροφής της κ. Μπακογιάννη στη Νέα Δημοκρατία. Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι οι συνθήκες δε βοηθούν μια θριαμβευτική επιστροφή, καθώς η πρώην υπουργός Εξωτερικών θα έδειχνε ότι «παρακαλά» για να εξασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση. Βέβαια, ένας άλλος, καταλυτικός παράγοντας είναι τα αρνητικά συναισθήματα του κ. Μητσοτάκη για τον νυν πρόεδρο της ΝΔ, 19 χρόνια μετά την πτώση της κυβέρνησής του.
Αντίθετος με την επιστροφή της κ. Μπακογιάννη ήταν και ο πλέον στενός της συνεργάτης, Δημήτρης Ζαφειριάδης, ο οποίος γνώριζε πλήρως το περιεχόμενο των συζητήσεων και των προσεγγίσεων των δύο πλευρών. Ο κ. Ζαφειριάδης εξέφραζε έντονες επιφυλάξεις για τη σχετική συζήτηση των δύο πλευρών, που εάν δεν τελεσφορούσε θα προκαλούσε περαιτέρω φθορά στη Δημοκρατική Συμμαχία. Άλλωστε, επέμενε ότι η Συγγρού δεν είχε προβεί σε δημόσια κίνηση, με εξαίρεση κάποιες έμμεσες δηλώσεις του Άρη Σπηλιωτόπουλου. Ο έμπιστος συνεργάτης της κ. Μπακογιάννη εξέφραζε ενστάσεις για τις προθέσεις της ηγεσίας της ΝΔ.
Δύσκολη η συνύπαρξη Μπακογιάννη-Σαμαρά
Επίσης, η κ. Μπακογιάννη αντέδρασε αρνητικά στον τρόπο με τον οποίο απηύθυνε το έμμεσο κάλεσμά του ο αρχηγός της ΝΔ , ενώ θεώρησε προσβλητικές και μειωτικές τις αναφορές στον κ. Συμπιλίδη. Στελέχη του περιβάλλοντός της συγκρίνουν το «άνοιγμα» του κ. Σαμαρά με αυτό που είχε κάνει ο Κώστας Καραμανλής στην περίπτωση επιστροφής του Γιώργου Σουφλιά.
Πλέον, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας καλείται να δώσει μια ιδιαίτερα δύσκολη μάχη για να πιάσει τον πήχη του 3% και να μπει στη Βουλή, ωστόσο εκτιμά ότι μετεκλογικά, εφόσον η ΝΔ πετύχει αρνητικό αποτέλεσμα, η θέση του κ. Σαμαρά θα είναι επισφαλής και θα ανοίξει η συζήτηση για την ενότητα της Κεντροδεξιάς, μια θέση με την οποία συμφωνεί και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Από την πλευρά της, η Συγγρού δεν θέλει να δώσει συνέχεια, ενώ «γαλάζια» στελέχη επισημαίνουν ότι οι πολίτες θα κρίνουν τη στάση της κ. Μπακογιάννη. Τα ίδια στελέχη αναμένουν την αύξηση της συσπείρωσης της ΝΔ, όσο κορυφώνεται η προεκλογική περίοδος κι ενόψει της δημοσιοποίησης των προγραμματικών δεσμεύσεων του Α. Σαμαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.