ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Aσφαλιστικά ταμεία Vs PSI: Σοβαρή κόντρα σε εξέλιξη




"Αγκάθι" παραμένει η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων τα αποθεματικά των οποίων που βρίσκονται επενδυμένα σε ομόλογα από την Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχονται σε 22 δισ. ευρώ περίπου. Χθες συνεδρίασαν τα διοικητικά συμβούλια των Ασφαλιστικών Ταμείων εκ των οποίων πέντε έλαβαν αρνητική απόφαση και δεν συμμετέχουν στο PSI+.

Πρόκειται για τα ταμεία, ΤΕΑΙΤ (Επικουρικό Ταμείο του ιδιωτικού τομέα), ΕΤΑΑ (Ταμείο Επιστημόνων το οποίο περιλαμβάνει το ταμείο των γιατρών των δικηγόρων και των μηχανικών), το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (Ταμείο Τύπου) το ΤΑΠΥΤ (Ταμείο Πρόνοιας ιδιωτικού τομέα) και το ΤΕΑΠΑΣΑ (ταμείο/ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Εταιρειών). Τα ταμεία αυτά διακρατούν και διαχειρίζονται ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ από τα 6,5 – 7 δισ. ευρώ σε ομόλογα που διακρατούν υπό τη δική τους διαχείριση όλα τα ταμεία. Θετική απόφαση έλαβαν άλλα 7 ταμεία, τα ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το ΤΑΥΤΕΚΟ (ταμείο εργαζομένων στις ΔΕΚΟ), το ΕΤΕΑΜ και το ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων).
Σήμερα αναμένονται οι αποφάσεις δύο ακόμη ταμείων του ΟΑΕΕ και του ΤΕΑΔΥ, τα διοικητικά συμβούλια των οποίων διεκόπησαν μετά από παρεμβάσεις της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ
Η κυβέρνηση δια του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουτρουμάνη διαμηνύουν προς τις διοικήσεις των «αντιδραστικών» ταμείων πως θα υποστούν κυρώσεις για τις αρνήσεις τους, αφήνοντας να εννοηθεί ακόμη και το μέτρο της καθαίρεσης των διοικήσεων. Από την πλευρά τους τα ταμεία «απαντούν» στην κυβέρνηση πως αποφάσισαν στο πλαίσιο που καθορίζει η νομοθεσία και που προβλέπει τη λήψη αποφάσεων κατά συνείδηση και με γνώμονα το συμφέρον των ταμείων και των ασφαλισμένων τους. Η σθεναρή μάλιστα αντίσταση των διοικήσεων των ταμείων στηρίζεται επιπλέον στην επίκληση των πληροφοριών που έχουν διαρρεύσει σύμφωνα με τις οποίες η τρόϊκα δεν συζητά κανένα ενδεχόμενο αναπλήρωσης των απωλειών που θα υποστούν τα ταμεία από τη συμμετοχή τους στο κούρεμα.
Μέχρι αύριο το βράδυ πάντως, θα έχει ολοκληρωθεί το παζλ του ελληνικού σκέλους και η κυβέρνηση θα γνωρίζει επακριβώς το ποσοστό της συμμετοχής και το ποσό που αυτή αντιπροσωπεύει επί του χρέους. Από αυτό θα κριθεί η ενεργοποίηση των CACs που θα καταστήσει το κούρεμα υποχρεωτικό για όλους τους κατόχους ομολόγων είτε αυτοί έχουν συναινέσει είτε όχι.
Αυτό περιλαμβάνει και τα ομόλογα των φυσικών προσώπων ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, και τα ομόλογα των φαρμακευτικών εταιρειών ύψους 2,2 δισ. ευρώ όπως και τα ομόλογα των απολυμένων της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας ύψους 136 εκατ. ευρώ.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δηλαδή γύρω στις 10-12 Απριλίου οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η αντίστοιχη διαδικασία για τη συμμετοχή των ξένων τραπεζών, η κυβέρνηση οφείλει να ανακοινώσει τι προτίθεται να κάνει για την αποζημίωση των φυσικών προσώπων, όπως έχει «δεσμευτεί» προφορικά ο κ. Βενιζέλος.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.