Οι Financial Times περιγράφουν την ευρωπαική απελπισία για την ανικανότητα της Αθήνας και εκτιμούν πως Γαλλία, Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία ετοιμάζονται για μία ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα.
Υπάρχει μία οσμή στην ατμόσφαιρα για το ποια θα είναι τελικά η κατάληξη των όσων συμβαίνουν στην Αθήνα. Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο. Η επιλογή όμως, τελικά είναι απλή.
Η Ελλάδα είτε θα δεχθεί να πράξει ότι της ζητούν οι πιστωτές της, θα πάρει τα 130 δισ. ευρώ, θα ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των ομολόγων στις 20 Μαρτίου και θα αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία και θα ζήσει… για να πεθάνει μία άλλη μέρα. Είτε δεν θα κάνει τίποτα από όλα αυτά, δεν θα ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των 14,5 δισ. ευρώ και θα κατρακυλήσει στην χρεοκοπία. Αυτό θα πυροδοτήσει μία μακρά, αργή και βασανιστική διαδικασία εξόδου από την ευρωζώνη.
Γιατί; Ένα πράγμα που έγινε σαφές είναι πως στο πλαίσιο της συζήτησης για το δεύτερο πακέτο στήριξης ορισμένες χώρες – όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Γαλλία, ίσως και η Γερμανία – ήταν πλέον διατεθειμένες να συζητήσουν το ενδεχόμενο μίας ευρωζώνης χωρίς την Ελλάδα.
Έχουν απελπιστεί με την ανικανότητα της Αθήνας να ανταποκριθεί στους όρους της χρηματοδότησής της και έχουν επίγνωση του πόσο μάταιο είναι να χρηματοδοτήσουν εκ νέου μία χαμένη μάχη. Ένα θέμα που κάποτε αποτελούσε ταμπού – η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη – κυριαρχεί πλέον στις συζητήσεις. Έτσι, αυτό που έγινε σαφές κατά τις συζητήσεις για το πακέτο στήριξης ήταν η έλλειψη βεβαιότητας από όλες τις πλευρές.
Υπάρχει ο κίνδυνος ότι αυτή η αλλαγή διάθεσης που παρατηρείται τους τελευταίους δύο μήνες θα ανακόψει το χρηματιστηριακό ράλι. Από τότε που οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων κορυφώθηκαν στο 7,5%, τον Νοέμβριο, τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και ευρωζώνη έχουν ενισχυθεί κατά 8% και το κόστος δανεισμού της Ιταλίας μειώθηκε κατά 200 μονάδες βάσης.
Δύο εξελίξεις προκάλεσαν το μίνι ράλι: η νέα τεχνοκρατική κυβέρνηση στην Ιταλία και η ένεση ρευστότητας των 489 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Και οι δύο εξελίξεις είναι ευπρόσδεκτες. Δεν αποτελούν όμως, λύση για τα πολλά προβλήματα της Ελλάδας.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, έθεσε το δίλημμα των θυσιών εντός ευρωζώνης και των ακόμη μεγαλύτερων θυσιών εκτός ευρωζώνης. Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν, βεβαίως, δύσκολη, αλλά όχι καταστροφική.
Ορισμένοι, προς το παρόν, πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης φαίνεται πως προετοιμάζονται για αυτό το ενδεχόμενο. Μετά την ψεύτικη ανακωχή των τελευταίων εβδομάδων, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι επενδυτές.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.