ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ανησυχία του ρωσικού ΥΠΕΞ για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο Ιράν



Θλίψη και ανησυχία εκφράζει με ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για την έναρξη εργασιών εμπλουτισμού ουρανίου σε ιρανικό εργοστάσιο κοντά στην πόλη Κουμ.

"Είμαστε αναγκασμένοι να διαπιστώσουμε ότι το Ιράν συνεχίζει να αγνοεί τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας να άρει τις ανησυχίες της γύρω από το πυρηνικό του πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης για τη διακοπή της κατασκευής εργοστασίου εμπλουτισμού κοντά στην πόλη Κουμ, που έχει διατυπωθεί ειδικότερα στις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) GOV/2009/82 και του ψηφίσματος 1929 του ΣΑ του ΟΗΕ", σημειώνεται στην ανακοίνωση. 



Την ίδια στιγμή αναγνωρίζεται ότι το Ιράν ενημέρωσε εγκαίρως τον Διεθνή Οργανισμό και ότι "όλο το εκεί πυρηνικό υλικό βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Οργανισμού".

Το ρωσικό ΥΠΕΞ καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να διευθετήσουν την κατάσταση αναφορικά με το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα "να αποφύγουν απερίσκεπτα και απότομα βήματα, το οποία θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη διαμόρφωση συνθηκών για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των 'έξι' και του Ιράν και τη συνέχιση της συνεργασίας της Τεχεράνης και του Διεθνούς Οργανισμού για τη διευκρίνιση των ανοιχτών ζητημάτων".

Η Μόσχα εκφράζει την ελπίδα ότι η Τεχεράνη θα εισακούσει τη γνώμη της "για την αναγκαιότητα περαιτέρω στενής συνεργασίας με τον ΔΟΑΕ και την ταχύτερη έναρξη σοβαρών συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τους 'έξι' χωρίς προκαταρκτικούς όρους".

"Επιβεβαιώνουμε ότι τα προβλήματα, που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου με αμοιβαίο σεβασμό στη βάση των αρχών των σταδιακών βημάτων και της αμοιβαιότητας. Είμαστε έτοιμοι και περαιτέρω να συμβάλουμε στο μέγιστο σε αυτή τη διαδικασία, μεταξύ άλλων και προς την κατεύθυνση του σχεδίου, που έχει προτείνει η Ρωσία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα", καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.