Στον… κακό καιρό εναποθέτει η Ελλάδα τις ελπίδες της προκειμένου να ανακοπεί το συνεχιζόμενο και ολοένα ογκούμενο κύμα των μεταναστών. Φέτος, παρά τα αυξημένα μέτρα επιτήρησης και την παρουσία της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, ο αριθμός των μεταναστών που πέρασαν στη χώρα μας από εκεί ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με πέρσι....
Σε αυτό, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των αστυνομικών διευθύνσεων του Νομού, συνέβαλαν καθοριστικά ο καλός καιρός και το γεγονός ότι στον ποταμό η στάθμη του νερού φέτος ήταν πολύ χαμηλή. Μάλιστα, σε ορισμένα σημεία, ειδικά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, δεν υπήρχε καθόλου νερό. Έτσι, για το 2012, άπαντες προσβλέπουν στην αλλαγή του καιρού, ούτως ώστε να «φουσκώσει» το ποτάμι και κατ’ αυτόν τον τρόπο να περιοριστεί ο αριθμός εκείνων που θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Ελλάδα. Κάτι, όμως, που θα αυξήσει τους κινδύνους πνιγμών και, βέβαια, τη διεθνή κατακραυγή εις βάρος της χώρας μας.
Στο μεταξύ, το πέρασμα μεταναστών από τον Έβρο συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τον Νοέμβριο αυξήθηκε ο αριθμός τους κατά 23% σε σχέση με το 2010 (πέρασαν 6.060 άτομα, ενώ πέρυσι 4.920). Να σημειωθεί ότι το παλαιότερο φαινόμενο να περνούν μετανάστες από τα τουρκικά παράλια σε ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχει ουσιαστικά εκλείψει, αφού τα δουλεμπορικά κυκλώματα τους στέλνουν πλέον στον Έβρο, απ’ όπου περνούν με μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια.
Ωστόσο, το σημαντικότερο γεγονός είναι ότι και στον Έβρο οι μετανάστες έχουν αλλάξει τα σημεία εισόδου τους στο ελληνικό έδαφος. Έτσι, ενώ το 2010 η συντριπτική πλειονότητα περνούσε από σημείο στο βόρειο τμήμα του νομού, κοντά στη Νέα Βύσσα, όπου ο ποταμός Έβρος βρίσκεται εντός τουρκικού εδάφους και άρα η είσοδός τους ήταν ευκολότερη, φέτος απέφευγαν τη συγκεκριμένη περιοχή και επέλεγαν νοτιότερες διόδους. Ο λόγος είναι ότι αυτή η περιοχή φυλάσσεται καλύτερα από συνοριακές δυνάμεις και άνδρες της Frontex. Πάντως, μόνο στο νότιο τμήμα του νομού έχουν καταγραφεί πάνω από πενήντα σημεία εισόδου.
Το γεγονός ότι οι μετανάστες περνούν πλέον από άλλα σημεία υποβαθμίζει σημαντικά τη σημασία του φράχτη που έχει σχεδιάσει να κατασκευάσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο συγκεκριμένο σημείο (κοντά στη Νέα Βύσσα). Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μη χρηματοδοτήσει τον πολυδιαφημισμένο «φράχτη Παπουτσή». Ενα από τα επιχειρήματά της είναι ότι θεωρεί αυτές τις μεθόδους αναποτελεσματικές για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού «τσουνάμι» προς τη χώρα μας και την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη. Πολύ περισσότερο ότι αν κατασκευαστεί ο φράχτης «είναι πολύ πιθανό η μεταναστευτική πίεση να βρει παρακαμπτήριες οδούς». Εκτίμηση, η οποία ενισχύεται από τα φετινά δεδομένα της αλλαγής των δρομολογίων των μεταναστών.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει συγχρηματοδότηση ύψους 4,9 εκατ. ευρώ για την κατασκευή φράχτη μήκους περίπου 13 χιλιομέτρων. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση, στις σημερινές συνθήκες μείζονος οικονομικής κρίσης, επιμένει στην κατασκευή του με κρατική χρηματοδότηση.
Πάντως, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο, αν και αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη το φράχτη, εκτιμούν ότι αν το ποτάμι «φουσκώσει» με νερά, αν επεκταθεί η φύλαξη της Frontex, αν νοτιότερα αναπτυχθούν συστήματα εποπτείας των συνόρων με κάμερες και ελικόπτερα και, κυρίως, αν πιεστεί από τις Βρυξέλλες η Τουρκία να αλλάξει τακτική και να μη στέλνει μαζικά τους μετανάστες στην Ελλάδα, «τότε και ο φράχτης θα έχει κάποιο νόημα. Διαφορετικά, θα μείνει επικοινωνιακό πυροτέχνημα». Ήδη, στο βόρειο τμήμα του νομού έχουν αναπτυχθεί συστήματα καμερών και το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. στην Ορεστιάδα έχει εικόνα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν υπάρχει στο νότιο κομμάτι. Επίσης, έχουν δρομολογηθεί και οι διαδικασίες αγοράς ελικοπτέρου.
Ορισμένα έργα «εξωραϊσμού» των απαράδεκτων συνθηκών γίνονται στο μεγαλύτερο κέντρο κράτησης μεταναστών, στην Ορεστιάδα. Ωστόσο, ακόμα στο νότιο τμήμα δεν υπάρχει κέντρο, αν και έχει υποβληθεί πρόταση για αγορά οικοπέδου και οικοδόμηση σύγχρονου κτιρίου στις Φέρες (Τριφύλλι). Πόσω μάλλον, όταν η Ε.Ε. χρηματοδοτεί γενναία τέτοιου είδους σχέδια. Έτσι, ακόμα πολλά αστυνομικά τμήματα πλημμυρίζουν με μετανάστες, οι οποίοι μένουν εκεί υπό άθλιες συνθήκες, ενώ υπάρχει κίνδυνος και για τη δημόσια Υγεία. Άκρως σοβαρό, εξηγούν οι ίδιοι αξιωματικοί, είναι ότι οι περισσότεροι μετανάστες φεύγουν για την Αθήνα δίχως προηγουμένως να έχουν εξεταστεί ιατρικά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται θεαματικά ο κίνδυνος μετάδοσης νόσων.
Του Θανάση Αργυράκη στον Τύπο της Κυριακής
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.