«Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!». Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, αυτό είναι το σύνθημα όλο και περισσότερων καταθετών στην Ελλάδα και την Ιταλία. Οι καθημερινές ειδήσεις για επικείμενη χρεοκοπία και για τράπεζες που βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης προκαλούν τέτοιο φόβο, που...
πολλοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να προστατεύσουν τις καταθέσεις τους. Ακόμη και ξένες τράπεζες με υποκαταστήματα στις δύο αυτές χώρες δεν θεωρούνται ασφαλείς. Οι περισσότεροι αγοράζουν χρηματοκιβώτια και φυλάσσουν τις καταθέσεις τους στο...
σπίτι μέχρις ότου βρουν τρόπο να τις φυγαδεύσουν στο εξωτερικό. Ο φόβος στην Ελλάδα είναι πιο έντονος λόγω των προειδοποιήσεων ότι η χώρα οδεύει στη χρεοκοπία, αν μέχρι τον Μάρτη η κυβέρνηση δεν διασφαλίσει την επόμενη δόση. Οι τραπεζικές καταθέσεις, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων πέντε χρόνων, ορισμένες τράπεζες μάλιστα προσπαθούν να συγκρατήσουν τη «διαρροή» προσφέροντας επιτόκια της τάξης του 5%. Τα ευρώ των πολιτών καταλήγουν αντίθετα σε χρηματοκιβώτια ή τραπεζικές θυρίδες, ο αριθμός των οποίων είναι 5 φορές υψηλότερος απ' ό,τι πριν από ένα χρόνο.
Τρόμο σκορπά στη «γηραιά ήπειρο» η ιδέα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
Χρηματιστηριακοί κύκλοι, οικονομολόγοι και αναλυτές εκφράζουν σε καθημερινή πλέον βάση έντονους φόβους για ντόμινο, αποχώρηση δηλαδή και άλλων χωρών από την Ευρωζώνη, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο διάσπασής της.
Άλλοιπάλι εκτιμούν ότι θα ακολουθήσει αθρόα εκροή καταθέσεων, με αποτέλεσμα να τιναχτεί στον... αέρα το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης και να πληγεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Και όλα αυτά διατυπώνονται την ώρα που ο κίνδυνος χρεοκοπίας σε Ελλάδα και Ιταλία έχει δημιουργήσει μεγάλη ανασφάλεια στους καταθέτες, με τους Ελληνες να αγοράζουν χρηματοκιβώτια και να νοικιάζουν θυρίδες για τα ευρώ τους, ενώ οι Ιταλοί επενδύουν σε διαμερίσματα στο Βερολίνο. Σειρά για να εκπέμψουν «σήμα κινδύνου» είχαν χθες οι καθηγητές Κλέμενς Φούεστ και Ντέσμοντ Λάχμαν κατά τους οποίους μια «ελληνική έξοδος» θα επέφερε αλυσιδωτή... έκρηξη!
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Κλέμενς Φούεστ, εκτίμησε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε αλυσιδωτή αντίδραση στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση.
Καταθέσεις
Ειδικότερα ανέφερε ότι οι κάτοικοι των άλλων χωρών της Ευρωζώνης θα έσπευδαν σε μία τέτοια περίπτωση να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες. Στις συνέπειες που θα έχει η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή αναφέρθηκε και ο Αμερικανός καθηγητής Ντέσμοντ Λάχμαν σε άρθρο του στους Financial Times. Ο κ. Λάχμαν σημείωσε ότι, αν βγει η χώρα μας από το ευρώ, τα πράγματα θα εξελιχθούν όπως ακριβώς συνέβη με την ευρέως αναμενόμενη κατάρρευση της Lehman Brothers, που επίσης θεωρήθηκε συγκριτικά μικρή αμερικανική τράπεζα, όμως πυροδότησε κύμα μετάδοσης στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως θα υπάρξουν μαζικές πτωχεύσεις στην Ελλάδα, όπως επίσης και μαζική φυγή από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ αντίστοιχο κύμα φυγής θα εκδηλωθεί στις τράπεζες της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρξουν και έντονες αμφισβητήσεις για την εξυπηρέτηση των κρατικών χρεών αυτών των κρατών, που ξεπερνούν τα 4,5 τρισ. δολ.
Κατερίνα Κοσμά
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.