ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Εμπάργκο από την 1η Ιουλίου από την Ε.Ε στο Ιράν - Αναμένεται ειδική ανακοίνωση για την Ελλάδα


Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν χθες να επιβάλουν εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ απαγορεύεται πλέον να συνάπτουν νέες πετρελαϊκές συμβάσεις με την Τεχεράνη και δίνεται εντολή να διακόψουν όλες τις υπάρχουσες συμβάσεις για προμήθεια πετρελαίου από 1ης Ιουλίου, είπαν διπλωμάτες.


Νωρίετρα, και οι πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν συμφωνήσει στην επιβολή σταδιακού πετρελαϊκού εμπάργκο στο Ιράν, αλλά και στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας με στόχο τη διακοπή της χρηματοδότησης του πυρηνικού του προγράμματος, ανακοίνωσε διπλωματική πηγή που επικαλείται το Reuters.  Σε ειδική ανακοίνωση για την Ελλάδα  πρόκειται να προβεί η Ε.Ε.
«Υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία για πετρελαϊκό εμπάργκο εναντίον του Ιράν» στη διάρκεια της συνάντησης των πρεσβευτών των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, επισήμαινε το Reuters.   

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να υπογράφουν νέα συμβόλαια με την Τεχεράνη από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση -κάτι που μπορεί να γίνει ακόμα και αυτή την εβδομάδα- ωστόσο θα έχουν τη δυνατότητα να εκπληρώνουν τα υφιστάμενα συμβόλαια μέχρι την 1η Ιουλίου.

Μεταξύ των χωρών που ζήτησαν αυτήν την περίοδο χάριτος ήταν και η Ελλάδα, η οποία καλύπτει από το Ιράν περίπου το ένα τέταρτο των πετρελαϊκών της αναγκών «με προνομιακούς όρους», όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του CNBC. Την ίδια, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται εντός της ημέρας να εκδώσει ειδική ανακοίνωση για την Ελλάδα σχετικά με την επιβολή εμπάργκο.Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι διαβεβαιώσεις προς την Αθήνα αναφέρουν πως και μετά την ισχύ των μέτρων θα είναι σε θέση να προμηθεύεται πετρέλαιο σε «λογικές τιμές».Η προσπάθεια της Δύσης να θέσει εκτός της διεθνούς αγοράς τα 2,6 εκατομμύρια βαρέλια που το Ιράν παράγει ημερησίως, διατηρεί την τιμή του μαύρου χρυσού υψηλά και πιέζει χαμηλότερα την ισοτιμία του ιρανικού νομίσματος αυξάνοντας έτσι το κόστος βασικών αγαθών για τον ιρανικό πληθυσμό.

Ικανοποίηση Ισράηλ

Το Ισραήλ εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για τις κυρώσεις που θα ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον του Ιράν για να το αναγκάσει να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.«Η σκλήρυνση των κυρώσεων και ο τόνος που υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι είναι σημαντικά, διότι έδωσαν να καταλάβουν στους Ιρανούς ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα», τόνισε στο στρατιωτικό ραδιόφωνο ο Νταν Μέριντορ, υπουργός αρμόδιος για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών.Σταθεροποιητικά, κοντά στα 110 δολάρια το βαρέλι κινείται η τιμή του Brent, αυτή την ώρα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.