Πρόγραμμα κατασκευής υποστρατηγικών MRBM βαλλιστικών βλημάτων, ακτίνας δράσης 2.500 χλμ. το οποίος θα έχει εντός της εμβέλειας στόχευσής του ολόκληρη την Ευρώπη, ολόκληρη την ευρωπαϊκή Ρωσία μέχρι την Σκανδιναβία, και ανατολικά θα φτάνει μέχρι τις δυτικές επαρχίες της Κίνας ενώ νότια θα καλύπτει μια περιοχή μέχρι το κέρας της Αφρικής, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν σε ομιλία του στη συνεδρίαση της επιτροπής «Τεχνολογίας και Υψηλής Τεχνολογίας»!
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ είχε ενημερώσει από τον Σεπτέμβριο του 2007 τους αναγνώστες της για την ύπαρξη μείζονος βαλλιστικού προγράμματος στην Τουρκία αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ύπαρξη του προγράμματος Yildirim που τελικά έδωσε ένα βαλλιστικό βλήμα το οποίο αυτή την στιγμή παράγεται σε εκδόσεις με ακτίνα δράσης 150 και 300 χλμ., ενώ πληροφορίες των ελληνικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι ήδη επίκειται η εισαγωγή σε υπηρεσία ενός βλήματος 500 χλμ, ενώ έχει δοκιμαστεί βλήμα με ακτίνα δράσης 1000 χλμ!
Σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Χαμπέρ Τούρκ» έχει τίτλο « Στόχος τα 2500 χιλιόμετρα» όπου περιγράφει την εξαγγελία του προγράμματος από τον Ερντογάν με την σημείωση ότι «έδωσε τη σχετική εντολή στους αρμόδιους φορείς για την κατασκευή πυραύλου μεγάλης εμβέλειας».
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ο Τούρκος πρωθυπουργός στην ομιλία του στη συνεδρίαση της επιτροπής «Τεχνολογίας και Υψηλής Τεχνολογίας» δήλωσε «Το Ιράν κατασκεύασε πυραύλους 2000-2500 χιλιομέτρων. Οι δικοί μας πύραυλοι πόση εμβέλεια έχουν; 150 χιλιόμετρα, το πολύ 300 χιλιόμετρα. Αυτό δεν μπορεί να είναι έτσι πρέπει να το βελτιώσουμε. Το Ιράν το κατάφερε αυτό, γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς;» δήλωσε ο Ερμντογάν και ζήτησε από τους ιθύνοντες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας να ξεκινήσουν τις εργασίες για την κατασκευή τουρκικού πυραύλου μεσαίας ακτίνας δράσης, όπως καταχωρούνται από το διεθνές κέντρο ελέγχου διασποράς βαλλιστικής τεχνολογίας οι πύραυλοι με εμβέλεια μεταξύ 500 και 5.000 χλμ.
Μέχρι τα 500 χλμ θεωρούνται τακτικά βλήματα μικρού βεληνεκούς (SRMB) πάνω από τα 500 μέχρι τα 5.000 χλμ MRBM και πάνω από τα 5.000 χλμ διηπειρωτικοί (ICBM)
Ήδη η «Χαμπέρ Τούρκ» είχε γράψει από το 2008 ότι «Ο Τουρκικός Στρατός επιθυμεί την επέκταση του βεληνεκούς των βαλλιστικών της βλημάτων, αναφέροντας συγκεκριμένα επίτευξη βεληνεκούς 500km εντός του έτους και 1.000km μέχρι το 2009».
Η απόκτηση τέτοιων βλημάτων αυξάνει κατακόρυφα τη "ψυχολογική πίεση" στον αντίπαλο και είναι σίγουρο ότι η Τουρκία αναμένεται να συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ που όταν ακούν την φράση "βαλλιστικά βλήματα" νιώθουν.
Η Τουρκία κατάφερε να αναπτύξει βαλλιστική τεχνολογία με κινεζική βοήθεια που δόθηκε κατά την δεκαετία του ‘90
Ήδη η Τουρκία διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων, που θεωρούνται μεγάλη απειλή, τόσο ψυχολογική, όσο και πραγματική για «ασφαλείς» προσβολές σε στρατόπεδα, θέσεις ραντάρ, κέντρα διοίκησης και επικοινωνιών, αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων, ναυστάθμους, όπως και για την εξουδετέρωση των συστημάτων αεράμυνας της χώρας.
Ο βαλλιστικός πύραυλος «Yildirim» J-600Τ ήταν ο πρώτος που κατασκευάστηκε με ακτίνα δράσης, η οποία φθάνει στα 150 χιλιόμετρα. Συνεχίζοντας το πυραυλικό της πρόγραμμα η Τουρκία, με σχεδίαση εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών ή σε συνεργασία με κινεζικές, αναπτύσσει την «Αστραπή» Νο2 (έτσι μεταφράζεται το «Yildirim» B-611) με ακτίνα δράσης 300 χλμ χιλιόμετρα, καταστρέφοντας οτιδήποτε σε ακτίνα εκατό μέτρων από το σημείο πτώσης.
Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν πως η Άγκυρα έχει ήδη στο οπλοστάσιό της εδώ και ένα έτος πυραύλους εγχώριας κατασκευής, μια εξέλιξη του Yildirim με μέγιστο βεληνεκές τα 500 χιλιόμετρα.
Σημειώνεται πως η συνεργασία της Τουρκίας με την Κίνα στον πυραυλικό τομέα είναι ιδιαίτερα στενή, καθώς με τεχνολογία της ασιατικής χώρας οι Τούρκοι αναπτύσσουν τα μη κατευθυνόμενα βλήματα «Kasirga» (βεληνεκούς 180 χιλιομέτρων), ενώ το «εθνικό» τους βλήμα «Toros», έχει ακτίνα δράσης μεταξύ 75 και τα 110 χιλιόμετρα.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και το φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα της Άγκυρας, το οποίο για την ώρα περιορίζεται μόνο σε ειρηνικούς σκοπούς (σχετικό άρθρο του δρα Αίθωνα Ναρλή στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί) τότε μόνο εφιάλτες μπορούμε να ονειρευόμαστε για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων…
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.