ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Eίναι συνταγματική η επιλογή του εξωκοινοβουλευτικού Παπαδήμου; Oχι δεν είναι.


Yπάρχει το ερώτημα αν είναι συνταγματική ή όχι η επιλογή Παπαδήμου. Ας το διερευνήσουμε πέραν του ότι είναι απαράδεκτο να γίνει ο δανειστής της χώρας Πρωθυπουργός. Είναι κατάντια. Είναι ντροπή.

Με το μη καθορισμό της ημερομηνίας των εκλογών, στην πραγματικότητα υφαρπάζεται η λαϊκή ψήφος και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, πού είχε σαν αποτέλεσμα τις πρόσφατες τεράστιες λαϊκές αντιδράσεις.

“Υπηρεσιακή κυβέρνηση” ονομάζεται η κυβέρνηση που δεν έχει εκλεγεί ούτε έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αλλά έχει αναλάβει το....
αξίωμα προσωρινά, με το σκοπό να διενεργήσει βουλευτικές εκλογές, και κατά κανόνα δεν αποτελείται από πολιτικούς. Συνήθως τοποθετείται όταν η εκλεγμένη κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τη θητεία της ή έχει χάσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, οπότε ορίζεται για να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν αποτελεί υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αυτό που υπάρχει ως λύση για την αντικατάσταση ενός Πρωθυπουργού μέσα στη τετραετία από άλλον είναι ΜΟΝΟ η αντικατάστασή του από κάποιον που θα προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με το άρθρο 38 παρ.2 του συντάγματος, που λέει ότι...

«Αν ο Πρωθυπουργός παραιτηθεί, εκλείψει ή αδυνατεί για λόγους υγείας να ασκήσει τα καθήκοντά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει Πρωθυπουργό αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στο οποίο ανήκει ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, εφόσον αυτό διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Η πρόταση γίνεται το αργότερο σε τρεις ημέρες από την παραίτηση ή την έκλειψη του Πρωθυπουργού ή από τη διαπίστωση της αδυναμίας του να ασκήσει τα καθήκοντά του.»

  Γίνεταιαντιληπτό πλέον, ότι η κυβέρνηση του αντικαταστήσαντος τον εκλεγμένο Πρωθυπουργό όσο διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία (151 ψήφοι) μπορεί να μείνει στην εξουσία τα επόμενα δύο έτη, που απομένουν για να κλείσει η τετραετία. Στο συγκεκριμένο άρθρο όμως, δεν αναφέρεται ως επιλογή ο αντικαταστάτης του Πρωθυπουργού να είναι εξωκοινοβουλευτικός και ο Παπαδήμος είναι εξωκοινοβουλευτικός.

Το σύνταγμα προϋποθέτει το αυτονόητο, ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να είναι εκλεγμένος και προφανώς μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδος του κυβερνώντος κόμματος. Η περίπτωση Ζολώτα, που επελέγη Πρωθυπουργός στην Οικουμενική κυβέρνηση αποτελεί άλλη μια συνταγματική εκτροπή και επειδή έγινε, δεν σημαίνει ότι θα μπορεί να επαναληφθεί. Εκτός αυτού οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Τα Ελληνικά και η λογική δεν είναι μόνο ιδιότητα των συνταγματολόγων.

Η ορκωμοσία του Παπαδήμου απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί άλλη μια συνταγματική εκτροπή, που έχει προστεθεί σιωπηρά σε εκείνες των μνημονίων.

Από τη Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοινώθηκε ότι, το έργο της νέας κυβέρνησης Παπαδήμου είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.

Αυτό θεωρητικά δίνει ζωή διετίας στη κυβέρνηση Παπαδήμου, που για τους λόγους που εξήγησα θεωρώ αντισυνταγματική όπως και τις πράξεις της. Σε περιστάσεις δύσκολες το άγραφο δεν μπορεί να θεωρείται αυτονόητο, νόμιμον και ηθικόν αλλά και να αντικαθιστά το προφανές.

Το ΠΑΣΟΚ έχει προδιαγραφές χούντας, η ΝΔ όπως αναμενόταν από πολλούς αποτελούσε πάντα κρυφή συμπολίτευση και ήταν στην πραγματικότητα το δεκανίκι για να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και να συνεχίσει το έργο του. Με τη στάση της αυτό αποδείχτηκε και επιβεβαιώθηκε.

  Υπότο πρίσμα αυτό, η ΝΔ για να σταθεροποιήσει τη μνημονιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και την παράδοση της εθνικής κυριαρχίας δέχτηκε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, που ψυχομαχούσε από τη μεγάλη λαϊκή αντίδραση. Δέχτηκε να συμφωνήσει στην εκλογή νέου πρωθυπουργού που θα πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, την υποστήριξη της νέας δανειακής σύμβασης και του σχετικού μνημονίου, υπό τη προϋπόθεση ότι θα γινόντουσαν εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου του 2012.

Η διατύπωση της ανακοίνωσης της Προεδρίας δεν έχει αναφορά για την ημερομηνία των εκλογών. Φαίνεται λοιπόν ότι αυτό που παρατηρήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους τις τελευταίες ημέρες ήταν ένα Θέατρο Σκιών παιγμένο μεταξύ φίλων, που σκοπό ειχε να δώσει μια ανάσα ζωής στη κυβέρνηση Παπανδρέου που κατέρρεε εις βάρος της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας.

Στο μέλλον, αυξάνεται η πιθανότητα λαϊκής εξέγερσης είτε λόγω αντιλαϊκών μέτρων είτε λόγω αποκάλυψης των άγνωστων λεπτομερειών της δανειακής σύμβασης για τις εγγυήσεις και τη παράδοση της Εθνικής κυριαρχίας.

Παράλληλα, θεωρώ δεδομένη τη μελλοντική διάσπαση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αφενός διότι πρόδωσαν αμφότερα την ψήφο του λαού και αφετέρου διότι η επερχόμενη οικονομική κρίση δεν θα διασώσει κανένα και τίποτα. Στη πορεία θα ευτελιστούν τα πάντα. Πρέπει δεν να σας επισημάνω, ότι θεωρητικά ο ΓΑΠ μέχρι το τέλος της τετραετίας μπορεί να ξαναγίνει Πρωθυπουργός ακόμη και αν δεν είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ!

Η χώρα με την επιλογή Παπαδήμου, μπήκε στον αστερισμό της δραχμής, της δραχμέτας ή ότι άλλου νομίσματος προκύψει για το Νότο της Ευρωζώνης, που στο τέλος θα αποσχισθεί από αυτήν.

Στη φωτογραφία ο Πρωθυπουργός των ξένων, της χρεοκοπίας, της λεηλασίας και της δραχμής, ένας τίτλος τιμής για κάθε ανθέλληνα.

Αδαμάντινος

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.