ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ο Παπανδρέου οδηγεί την χώρα σε χρεοκοπία και έξοδο από το Ευρώ



Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να γίνει πριν διενεργηθεί το δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση που προανήγγειλε η Ελλάδα, είπε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών.
Ενώ ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης (EFSF) αποφάσισε  να αναβάλει την έκδοση ομολόγων έως 3 δισ. ευρώ που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, λόγω....
της αναταραχής που προκαλεί στις αγορές το ελληνικό σχέδιο για δημοψήφισμα. Η έκδοση αναμένεται να γίνει κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Με την πρόθεσή της να οργανώσει δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση, η Ελλάδα ρισκάρει σοβαρά τη σχέση της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο αναλυτή της Moody’s. Ο αναλυτής του διεθνούς οίκου φέρεται να υποστηρίζει πως το ΔΝΤ πιθανόν να θεωρήσει ότι η χώρα παρέβη τις δεσμεύσεις της και δεν αξίζει την υποστήριξη του διεθνούς οικονομικού θεσμού.
Ένα δημοψήφισμα για το δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα δυσκολέψει την καταβολή της επόμενης δόσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση,  υποστήριξε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
Η πρόσφατη ελληνική κρίση έχει επισκιάσει την πολιτική ατζέντα της Συνόδου G-20
Οι οικονομίες της G-20 που συναντώνται στις Κάνες έλπιζαν να εστιάσουν τη προσοχή τους στην υπόλοιπη ευρωζώνη, τώρα όμως, όλα δείχνουν πως οι ηγέτες θα καταναλωθούν στο πως θα σβήσει η νέα φωτιά που άναψε η Ελλάδα, η οποία δεν συμμετέχει καν στην G-20, και η οικονομία της αντιστοιχεί μόλις στο 3% του συνολικού ΑΕΠ της ΟΝΕ γράφει η Wall Street Journal
Δύο σενάρια
«Δεν υπάρχει τίποτε προς διαπραγμάτευση: οι Έλληνες δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ένα λεπτό εφόσον δεν συμφωνήσουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφερόμενη στους όρους που θα θέσει η γαλλική κυβέρνηση στη σημερινή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Η Le Monde όπως και η οικονομική εφημερίδα Les Echos σημειώνουν ότι ο Σαρκοζί και ηΜέρκελ θα θέσουν την Ελλάδα ενώπιον του εξής διλήμματος: εντός ή εκτός ευρώ. Αυτός θα είναι ο πρώτος και βασικός όρος.
Σενάριο 1ο
Εφόσον η Ελλάδα αποδέχεται να θέσει το δίλημμα της παραμονής στην ευρωζώνη σε δημοψήφισμα (και όχι κάποιο άλλο ερώτημα) τότε οι δύο ηγέτες θα συναινέσουν στην πραγματοποίησή του. Όμως θα ξεκαθαρίσουν ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί υπό τον εξής (δεύτερο) όρο: ότι δεν θα δοθούν άλλα χρήματα (ούτε η συμφωνηθείσα 6η δόση του δανείου) μέχρι να ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα.
Όπως σημειώνει βέβαια η Monde «οι ευρωπαίοι θα προτιμούσαν να ακολουθήσει ο κ. Παπανδρέου το παράδειγμα του κ. Θαπατέρο που είχε το θάρρος να λάβει τα σκληρά μέτρα και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές».
Εφόσον όμως ο έλληνας ηγέτης επιμείνει τότε θα τεθεί ο τρίτος όρος ότι η πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος δεν μπορεί να παραταθεί πέραν του Δεκεμβρίου. Αυτό που φοβούνται Μέρκελ και Σαρκοζί είναι ότι με την κωλυσιεργία από την Αθήνα η κρίση χρέους θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο και θα επεκταθεί στην Ιταλία και την Ισπανία.
Σενάριο 2ο
Η υπόθεση περικλείει ουσιαστικά κάθε αναπάντεχη τροπή που θα μπορούσε να έχει η ελληνική περιπέτεια για την Ευρώπη. Στο σενάριο εμπίπτει μια αρνητική απάντηση στο ερώτημα του δημοψηφίσματος είτε η μετάθεσή του για τον Ιανουάριο. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα, κηρύσσει πτώχευση και αποχωρεί από το ευρώ. «Ασφαλώς δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στους Ελληνες να αυτοκτονήσουν» αναφέρει η Monde επικαλούμενη δηλώσεις γάλλου αξιωματούχου που δεν κατονομάζεται.
Στο θέμα του δημοψηφίσματος αναφέρθηκε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Μπρινό Λε Μερ, ο οποίος θεωρείται από τους στενότερους συνεργάτες του Νικολά Σαρκοζί. «Ο Γιώργος Παπανδρέου άνοιξε ένα κουτί της Πανδώρας» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εκτίμησε ότι πρόκειται για επικίνδυνη κίνηση για τους πολίτες, την Ελλάδα, αλλά και το σύνολο της ζώνης του ευρώ.
«Πρέπει να τεθεί σωστά το ερώτημα»
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ζαν Λεονετί, τόνισε ότι το ερώτημα που πρέπει να τεθεί στους Έλληνες είναι εάν θέλουν ή όχι να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ.
«Πιστεύω ότι αυτό που θα πρέπει να ειπωθεί στον ελληνικό λαό είναι ότι αυτό το δημοψήφισμα δεν αφορά το ερώτημα “αν είστε σύμφωνοι με τη συμφωνία που συνήφθη;”, αλλά το “αν θέλετε ή όχι να παραμείνετε στη ζώνη του ευρώ;”» δήλωσε ο Λεονετί, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι LCI.
«Αυτό είναι ένα αποδεκτό ερώτημα, από τη μια πλευρά υπάρχει ασφαλώς ένα απαραίτητο πρόγραμμα λιτότητας για να ελεγχθεί το χρέος με αντάλλαγμα την αλληλεγγύη της Ευρώπης και από την άλλη η έξοδος από το ευρώ, η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, αλλά με την κήρυξη ταυτόχρονα κατάστασης χρεοκοπίας» συνέχισε ο υπουργός.
«Δεν μπορεί να ασκηθεί καμία κριτική στην ιδέα να προσφύγει κανείς στο λαό για να αποφασίσει, όμως πρέπει το ερώτημα να τεθεί σωστά» εκτιμά ο υπουργός.
«Πιστεύω» δήλωσε επίσης «πως πρέπει να είμαστε σαφείς με τον ελληνικό λαό και να του πούμε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για να βγει από την κρίση παρά αυτή που προτάθηκε από τις 17 (χώρες μέλη της ευρωζώνης) με πρωτοβουλία της Γαλλίας και ότι δεν μπορούμε να πούμε: “είμαι κατά της συμφωνίας, ταυτόχρονα παραμένω στη ζώνη του ευρώ και δεν βρίσκομαι σε χρεοκοπία».
Η έξοδος από την ευρωζώνη «είναι πιο επικίνδυνη για την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό απ’ ό,τι για τη ζώνη του ευρώ» δήλωσε ακόμη ο Γάλλος υπουργός.
Σχεδόν βέβαιη θεωρεί την χρεοκοπία της Ελλάδας  ο κύριος Μπιλ Γκρος, ο επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου fund που δραστηριοποιείται  στις διεθνείς ομολογιακές αγορές.
Ο κ. Γκρος επανέρχεται  σε παλαιότερη άποψή του πως πλέον  ερώτημα δεν είναι εάν, αλλά πότε θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα, ενώ εκτιμά πως και οι πιθανότητες η χώρα μας να εγκαταλείψει το ευρώ είναι 50-50.
Για την ακρίβεια καλεί την Ελλάδα να «εγκαταλείψει  για λίγο το ευρώ και να επανέλθει  αργότερα», ακολουθώντας – κατ΄αναλογία – το παράδειγμα της Ισλανδίας που κατά τον ίδιο «αναδιάρθρωσε τα δημοσιονομικά της με τον σωστό τρόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.