Οι Γάλλοι,όπως και οι Γερμανοί ξέχασαν πολύ γρήγορα τα δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων που έχουν εισπράξει από την Ελλάδα,από πωλήσεις όπλων που πολύ συχνά αποδείχτηκαν τουλάχιστον …ατυχείς!
Οι Γερμανοί που …μας τραβάνε το αυτί ,κάθε μέρα, ξεχνούν την υπόθεση της Siemens, ξεχνούν το ρεζιλίκι με το υποβρύχιο που …έγερνε αλλά και με τα άρματα μάχης Leopard που άρχισαν να έχουν …ρωγμές από τα πρώτα τεστ και ακόμη δεν μας τα έχουν διορθώσει. Μιλάμε για αγορές που τις πληρώσαμε 6 δις και βάλε!
Τώρα τη σκυτάλη των ειρωνιών κατά της Ελλάδας,τη πήραν οι Γάλλοι. Που προφανώς …έχουν ξεχάσει τα “τυφλά” Mirage που πέρασαν χρόνια για να μπορούν να …βλέπουν, ξέχασαν τα προβληματικά συστήματα αυτοπροστασίας ,ξέχασαν τις ακριβές συμφωνίες για τα βλήματα Scalp που κλείστηκαν στη Σίφνο ,μεταξύ των κ.Σημίτη και Ζοσπέν. Και τώρα με τη χώρα να καταρρέει μας κάνουν…μούτρα,γιατί δεν αγοράζουμε τις φρεγάτες τους αξίας 6 δις!
Ξεχνώντας όλα αυτά μια έγκυρη εφημερίδα τους ο Le Monde σε δισέλιδο αφιέρωμα παίρνει και θέση τονίζοντας ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι ταμπού.
Στις δυο αυτές σελίδες που φιλοξενούν και συνέντευξη του Ζισκαρ Ντ' Εστεν, οι αρθρογράφοι αισθάνονται πολύ περήφανοι που συμπυκνώνουν την "αμφιλεγόμενη", όπως λένε ιστορία δύο αιώνων, μιας χώρας που ίσως είναι λιγότερο ευρωπαϊκή από όσο φαίνεται.
Σαν παραμυθάκι είναι γραμμένο με μια μικρή αγροτική χώρα στην άκρη της Ευρώπης, που επέλεξε για συμβολικούς λόγους την Αθήνα για πρωτεύουσα, μιας χώρας που πέρασε πολέμους, διχασμούς, τη «Μεγάλη Ιδέα», την καταστροφή της Μικράς Ασίας, την πείνα της κατοχής, το αντάρτικο, την απελευθέρωση, τη δικτατορία των Συνταγματαρχών και τη Μεταπολίτευση.
Μια χώρα όπου ανθεί το πελατειακό κράτος το οποίο πήγαινε και πηγαίνει χέρι - χέρι με το πολιτικό κατεστημένο.
Και ήρθε ο κακός Ανδρέας Παπανδρέου που εξαπάτησε τους αγαθούς ευρωπαίους παίρνοντας τους μέσα από τα χερια τα πακέτα στήριξης.Μόνο που ο Ανδρέας Παπανδρέου να τους θυμίσουμε αγόρασε και 40 Mirage 2000,κρατώντας ζωντανή τη Dassault!
Η ειρωνεία συνεχίζεται με την βοήθεια ενός καθηγητή πανεπιστημίου ως εξής: «Ηταν η περίοδος που μπορούσε κανείς να δει σε κάθε ελληνικό χωριό ένα μαρμάρινο άγαλμα στους νεκρούς όπως και ταμπέλες που ανέφεραν την κοινοτική συμμετοχή στη χρηματοδότηση».
Ακόμα και το γεγονός ότι η Ελλάδα και οι έλληνες αντέδρασαν στον βομβαρδισμό της Σερβίας από το ΝΑΤΟ το 1999 ενοχλεί την έγκριτη εφημερίδα.
Γράφει: «Ακόμα και σήμερα, η Αθήνα δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο και αρνείται στους γείτονες το όνομα "Μακεδονία"».
Και αφού αναφέρεται στα χρυσά χρόνια της αισιοδοξίας. Του Euro και των Ολυμπιακών Αγώνων, η Monde ενοχοποιεί ακόμα και αυτό και περιγράφει το σήμερα με την τρόικα να θεωρείται για τη χώρα μια μετενσάρκωση του Ναζισμού.
Τα σχόλια σκωπτικά κι εδώ και ίσως να είναι κατανοητό το γιατί. Ίσως γιατί οι έλληνες με τους Ναζί δεν τα πήγαν ποτέ καλά σε αντίθεση με τους γάλλους που ακόμα αναζητούν στην ιστορία αποδείξεις για το πόσο αντιστάθηκαν στην επέλαση των Ναζί στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
"Ηταν λάθος μας που βάλαμε την Ελλάδα στο ευρώ"
Αυτό υποστήριξε μιλώντας στην εφημερίδα ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας.
O Nτ' Εστέν ήταν μάλιστα ένας από τους πλέον ένθερμους οπαδούς ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ.
Όπως εξηγεί ο παλαίμαχος πολιτικός όταν προέκυψε το θέμα της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ υπήρξαν πολλές επιφυλάξεις από τους εταίρους. Εκείνος όμως πήρε την απόφαση, τονίζοντας ότι αυτό έπρεπε να γίνει για την ενίσχυση της δημοκρατίας. Η λογική αυτής της απόφασης ήταν καθαρά πολιτική. Ήταν αναγκαίο να υποστηριχθεί η Ελλάδα μετά την έξοδό της από τη δικτατορία. Σημειώνει δε: «Για μας, η Ελλάδα είναι συνώνυμη με τον πολιτισμό. Ως εκ τούτου, η ιδέα ότι θα έμενε έξω από την πόρτα της Ευρώπης ήταν αφόρητη».Εκτός απ΄ αυτά βέβαια , να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα τότε είχε παραγγείλει και κάμποσα Mirage F1. Για να μην ξεχνιόμαστε...Ας κάνουν ταμείο λοιπόν όσοι ειρωνεύονται για να δούμε πόσα έχουν εισπράξει από "τη μικρή αγροτική χώρα στην άκρη της Ευρώπης".
Και κάτι ακόμη.Οι Γάλλοι "ξεχνούν" γιατί τώρα κυνηγάνε δύο πολύ μεγάλα συμβόλαια για πώληση μαχητικών Rafale.Ένα στην Ινδία -περίπου 12 δις- κι ένα στη Βραζιλία. Επειδή είναι πολύ πιθανό να πέσει "καρπαζιά" και στις δύο περιπώσεις ,είναι εξίσου πιθανό να ...μας αγαπήσουν σύντομα και από "μικρή αγροτική χώρα" να ξαναγίνουμε το "λίκνο του πολιτισμού"!
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.