Μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, μια εκσυχρονισμένη μορφή άσκησης τρομοκρατίας, η βιοτρομοκρατία, αποκτά ολοένα και πιο απειλητικές και απρόβλεπτες διαστάσεις έχοντας για όπλα της τα βακτήρια, τους ιούς και τις τοξίνες. Μετά τα πτηνά, τα έντομα, τα ζώα και τα φυτά, που ήταν μέχρι σήμερα οι φορείς αυτών των παθογόνων μικροοργανισμών και των τοξινών, τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται για "σκοτεινούς" σκοπούς σε τέτοια κλίμακα και με τέτοια αποτελεσματικότητα, που η βιοτρομοκρατία να θεωρείται από τους επιστήμονες ως η μεγαλύτερη απειλή του 21ου αιώνα.
Αρκεί κανείς να σκεφθεί πως η πρόσβαση στην πηγή ή στην εστία παραγωγής του τροφίμου είναι ιδιαίτερα εύκολη για τον οποιοδήποτε βιοτρομοκράτη και από την άλλη ότι τα τρόφιμα καταναλώνονται από όλους μας σε καθημερινή βάση και σε αρκετά μεγάλες ποσότητες.
Ο ομότιμος καθηγητής κτηνιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/κης, Σπύρος Γεωργάκης, αναφέρει το εξής χαρακτηριστικό παράδειγμα:
«Σε έναν σταθμό συγκέντρωσης γάλακτος (δεξαμενή) σε ένα χωριό, είναι πανεύκολο κάποιος να ρίξει ένα φιαλίδιο με σπόρους του άνθρακα ή με μόλις μισό γραμμάριο (δηλαδή 500.000 μικρογραμμάρια) της αλλαντικής τοξίνης. Το γάλα αυτό στο εργοστάσιο θα τοποθετηθεί σε ένα σιλό των 50 τόνων (δηλαδή 50.000 λίτρα γάλακτος), που, θεωρητικά τουλάχιστον, σημαίνει ότι κάθε λίτρο γάλακτος θα φέρει 10 μικρογραμμάρια της αλλαντικής τοξίνης.
Η τοξίνη αυτή δεν καταστρέφεται με την παστερίωση. Αν 30 τόνοι από το γάλα αυτό εμφιαλωθούν σε φιάλες του ενός λίτρου τότε σημαίνει, ότι αυτό φτάνει σε μια μόνο μέρα σε 30.000 σπίτια-νοικοκυριά και θα καταναλωθεί από περίπου 60.000 άτομα. Μισό λίτρο δηλαδή ανά άτομο. Όμως, το μισό αυτό λίτρο του γάλακτος, θα περιέχει 5 περίπου μικρογραμμάρια της αλλαντικής τοξίνης της οποίας η θανατηφόρα δόση είναι 0,1-1,0 μικρογραμμάριο.
Θα καταλάβουμε καλύτερα τι μπορεί να σημαίνει αυτό το υποθετικό παράδειγμα αν το συγκρίνουμε με δύο γνωστά γεγονότα. Το 1945, οι Σύμμαχοι με 2.000 αεροπλάνα, σε μια νύχτα, έριξαν στη Δρέσδη πάνω από 100.000 τόνους βομβών σκοτώνοντας περίπου 60.000 άτομα. Στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, οι δύο ατομικές βόμβες σκότωσαν από 60.000 περίπου άτομα. Οι τρεις αυτές επιχειρήσεις κόστισαν πολλές εκατοντάδες εκατομμυρίων ίσως και δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η παραγωγή μισού γραμμαρίου της τοξίνης αυτής δεν κοστίζει παρά μερικές δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Να λοιπόν γιατί η μορφή αυτή της τρομοκρατίας χαρακτηρίζεται ως η πυρηνική απειλή των φτωχών χωρών, κάτι που κάνει την βιοτρομοκρατία περισσότερο ανεξέλεγκτη, περισσότερο επικίνδυνη. Ταυτόχρονα όμως την αναδεικνύει σε θέμα που πρέπει άμεσα να μελετηθεί και να αντιμετωπισθεί».
Η βιοτρομοκρατία θα είναι το θέμα της εισήγησης του καθηγητή Σπ. Γεωργάκη στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τροφίμων, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 11 έως τις 13 Νοεμβρίου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.