ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

«Ανένδοτο» μέσω Ράιχενμπαχ κηρύσσει ο Σαμαράς

Ο αρχηγός της ΝΔ θα προσδώσει στην αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση εθνικά χαρακτηριστικά, μετακινώντας το πεδίο της στο ζήτημα της επιτροπείας

Στα όρια του "ανένδοτου" που είχε κάνει ο παππούς του σημερινού πρωθυπουργού, Γεώργιος Παπανδρέου, σχεδιάζεται να φτάσει η αντιπολιτευτική στρατηγική του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος έχει δώσει ήδη σαφή δείγματα των προθέσεών του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι το "πολιτικό παιχνίδι" εξακολουθεί να παίζεται κυρίως στην Ελλάδα και δεν δείχνει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εικόνα του στην Ευρώπη.

"Στις εκλογές δεν θα ψηφίσουν ούτε οι κοινοτικοί επίτροποι ούτε οι Ευρωπαίοι χριστιανοδημοκράτες. Θα ψηφίσουν οι Έλληνες, που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται και το επίπεδο της ζωής τους να κατακρημνίζεται". Με τη φράση αυτή, κορυφαίος παράγοντας της ΝΔ εξηγούσε στο "Έθνος της Κυριακής" τη φιλοσοφία του κ. Σαμαρά πάνω στην οποία βασίζει την τακτική του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως προσεχείς ημέρες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσδώσει στην αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση και εθνικά χαρακτηριστικά, μετακινώντας το πεδίο της αντιπαράθεσης από τους αριθμούς (βλ. ποσοστό "κουρέματος", φόροι, εργασιακή εφεδρεία κ.λπ.) στο ζήτημα της επιτροπείας. Για τον πρόεδρο της ΝΔ αποτελεί "κόκκινη γραμμή" η μόνιμη παρουσία εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα και αναμένεται να καταγγείλει προσωπικά τον κ. Παπανδρέου για εκχώρηση τμήματος της εθνικής κυριαρχίας.

"Κόκκινη γραμμή"
Στελέχη της ΝΔ βεβαίωναν ότι για το κόμμα τους ακόμη και φράσεις όπως "παροχή τεχνογνωσίας", "τεχνική υποστήριξη" κ.λπ. θα εκληφθούν ως απόπειρα ελέγχου της χώρας από ξένες δυνάμεις, και για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ είχε επισημάνει και κατά το παρελθόν ότι "σε αυτές τις συμφωνίες ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

Με βάση αυτά τα δεδομένα, για τη ΝΔ δεν τίθεται θέμα ούτε συγκυβέρνησης ούτε υπερψήφισης της σχετικής συμφωνίας στη Βουλή, ακόμη κι αν απαιτηθούν 180 βουλευτές.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς αναμένεται και εντός των προσεχών ημερών (πιθανότατα μέσα από ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα) να ζητήσει εκλογές, θεωρώντας ότι αυτή είναι η μόνη "καθαρή λύση". Θα διαχωρίσει δε τη θέση της ΝΔ από τον κ. Καρατζαφέρη, που ζητεί λύση μέσα από αυτήν τη Βουλή, και από την κ. Ντ. Μπακογιάννη, που επιμένει στον σχηματισμό κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης.
Θεωρεί ότι η μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση καταρχάς θα συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του κόμματός του, ενώ θα μπορέσει να προσελκύσει και πολίτες που δεν πιστεύουν σε λύσεις όπως αυτές που προτείνουν ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι βέβαιο ότι δεν επιθυμεί να οξύνει περισσότερο το κλίμα, κάτι άλλωστε που φάνηκε και από την επιλογή του να μη μιλήσει καν στην τελευταία σύνοδο του ΕΛΚ, πολύ δε περισσότερο να επαναλάβει τη θέση του για επαναδιαπραγμάτευση.

Από την άλλη πλευρά ελπίζει ότι μετά τις εκλογές (όποτε και αν αυτές γίνουν), οι εταίροι της Νέας Δημοκρατίας θα υποχρεωθούν ουσιαστικά να συνεργαστούν μαζί του.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Μετωπική σκληρών με "κεντρώους"
Από την τηλεόραση και τις εφημερίδες πληροφορήθηκαν τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ την τελική επίσημη θέση του κόμματός τους για τη συμφωνία των Βρυξελλών. Ο κ. Σαμαράς, ενώ είχε δώσει εντολή όλοι να είναι προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους προκειμένου να μην κατηγορηθεί η ΝΔ ότι σπεύδει να απορρίψει ένα κείμενο το οποίο ακόμη δεν έχει δει, με τη δήλωσή του, το μεσημέρι της Πέμπτης, προανήγγειλε ουσιαστικά την απόρριψη της συμφωνίας και την επίμονή του στη "σκληρή γραμμή".

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε σε αυτή την κίνηση ακριβώς για να σταματήσει άμεσα κάθε "διαφορετική φωνή", όπως ήταν αυτή του κ. Ν. Δένδια, ο οποίος είχε εμφανιστεί πιο μετριοπαθής και σημείωνε ότι το κόμμα του θα τοποθετηθεί στη Βουλή, αφού διαβάσει και αναλύσει το πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Ανάλογες θέσεις με εκείνες του πρώην υπουργού είχαν διατυπώσει σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους και άλλα στελέχη, όπως είναι οι κ. Χατζηδάκης, Χατζηγάκης και Αρ. Σπηλιωτόπουλος. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, δε, παρότι ζητεί εκλογές για να είναι συνεπής με την κομματική "γραμμή", εντούτοις δεν κρύβει τις επιφυλάξεις του για τη βιασύνη που επέδειξε η ηγεσία της ΝΔ και στο θέμα της συμφωνίας. Τέλος, εντύπωση εξακολουθεί να προκαλεί η συνεχιζόμενη σιωπή των δύο αντιπροέδρων της ΝΔ κ. Δήμα και Αβραμόπουλου...

Ο πόλος
Στον αντίποδα των μετριοπαθών στελεχών βρίσκονται μέλη της ηγετικής ομάδας της ΝΔ, όπως είναι οι κ. Σταμάτης, Μιχελάκης και Λαζαρίδης. Ο κ. Σταμάτης χαρακτήρισε "κοινοβουλευτική χούντα" μια ενδεχόμενη συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ οι κ. Μιχελάκης και Λαζαρίδης είχαν επιλέξει να απορρίψουν τη συμφωνία πριν καν αυτή... επιτευχθεί.

Αμέσως μετά την τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας δόθηκε οδηγία σε όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίαςνα προβάλουν δημόσια τη "γραμμή" έτσι όπως αυτή παρουσιάστηκε από τον κ. Σαμαρά. Το ερώτημα είναι πόσοι και ποιοι θα θελήσουν να αναλάβουν αυτό τον ρόλο...

Γιάννης Σαραντάκος
saradakos@pegasus.gr

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.