Τον Οκτώβριο θα ληφθεί η απόφαση για τη χορήγηση της επόμενης δόσης της διεθνούς βοήθειας στην Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως είναι κρίσιμη η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης. «Θα λάβουμε την απόφασή μας για την επόμενη δόση της βοήθειας τον Οκτώβριο, με βάση τα συμπεράσματα της τρόικας», διευκρίνησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Δηλαδή οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ρίχνουν τους τόνους για το θέμα της παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, για να καθησυχάσουν τις αγορές, απαιτούν όμως την άμεση εφαρμογή των μέτρων από την ελληνική πλευρά. Με την καθυστέρηση της δόσης όμως υπάρχει ο κίνδυνος στάσης πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις, όπως γράφαμε πρόσφατα κι αν αυτό δεν είναι εκβιασμός, τότε τι είναι;
Κατά τα άλλα, κ. Γιούνκερ χαιρέτισε τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση το περασμένο Σαββατοκύριακο και τόνισε πως οι ευρωπαίοι εταίροι της αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν πιέζοντας για τα μέτρα από την πλευρά του δήλωσε οτι «η μπάλα είναι πλέον στο ελληνικό γήπεδο».
Κατόπιν αυτών ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, απηύθυνε δραματική έκκληση προς τους πολίτες και τα κόμματα να στηρίξουν τα μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων φέτος και το 2012 και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση του δημοσίου τομέα και των δημοσίων δαπανών, οι ιδιωτικοποιήσεις, το άνοιγμα της αγοράς εργασίας.
Κατά τα άλλα, χάρη στην Αυστρία, το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, έγινε γνωστό πριν καν αρχίσει η συνεδρίαση.
Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας Maria Fekter, το ελληνικό πακέτο διάσωσης θα πετύχει, εκτός και αν καταλήξει πιο ακριβό από τις άλλες εναλλακτικές λύσεις (οπότε αυτές είναι που θα πρέπει να εξερευνηθούν.
Αυτό όμως δεν είναι είδηση, αφού οι αγορές έχουν ήδη συμπεριλάβει το κόστος των εναλλακτικών λύσεων (ΣΣ χρεοκοπία) στο σκεπτικό τους, εδώ και ένα χρόνο. Η Fekter δεν διευκρίνησε, αλλά δεν είναι δύσκολο να μαντέψουμε ότι αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, οι αγορές θα μαζευτούν, οι πιστωτές θα υποστούν τεράστιες απώλειες, και το ευρώ θα κινδυνεύει, αφού οι επενδυτές θα αρχίσουν να ανησυχούν για την Ιταλία. Άρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη ανοιχτά.
Πάντως η συνάντηση του Ecofin δεν παρουσίασε κάποια εναλλακτική λύση. Το ζήτημα της επέκτασης του μηχανισμού στήριξης έχει φύγει πλέον από τα χέρια των κυβερνήσεων, και εξαρτάται από τα διάφορα εθνικά κοινοβούλια το αν θα υπερψηφιστεί, πριν την καταληκτική ημερομηνία του Οκτωβρίου.
Σε εκκρεμότητα μάλλον θα παραμείνει και το ακανθώδες ζήτημα των εγγυήσεων που ζητά η Φιλανδία προκειμένου να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα.
Τι απομένει; Η Γερμανία της Μέρκελ που παρέπεμψε στις καλένδες τη πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων.
Υπάρχουν όμως και πολλές διαφορές. Το λεγόμενο «γερμανικό μπλοκ», δηλαδή η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, και η Φιλανδία έχουν μια πολύ διαφορετική άποψη από ότι τα υπόλοιπα κράτη που απαρτίζουν την ευρωζώνη. Και έτσι, οι συζητήσεις στα κοινοβούλια αυτών των τεσσάρων χωρών θα έχουν πολύ ενδιαφέρον, αφού δεν θα συζητηθεί μόνο η σύσταση του μηχανισμού στήριξης αξίας €440 δισ, αλλά και η ανάγκη επιβολής περισσότερων σφιχτών μέτρων στα καταχρεωμένα κράτη αυτά, που αποτελούν πλέον αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς για την ευρωζώνη.
Σκοπός της όλης συνάντησης ήταν η δέσμευση όλων να στηρίξουν το ενιαίο νόμισμα και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για να σταματήσουν οι επιθέσεις των αγορών.
Antinews, με πληροφορίες από WSJ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.