ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Δημόσιο: Εργασιακή εφεδρεία και χιλιάδες απολύσεις από τον Σεπτέμβριο


Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στον δημόσιο τομέα από τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι της τρόικας, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο μεταξύ της τρόικας και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα τεθούν επί τάπητος οι προτεραιότητες και τα χρονοδιαγράμματα των μεταρρυθμίσεων, ενώ θα γίνει απολογισμός των ήδη εφαρμοσμένων μέτρων.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών είτε στη μείωση των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα είτε στη διαμόρφωση ενός ευέλικτου κρατικού μηχανισμού θα επιφέρει σαρωτικές μετατάξεις υπαλλήλων. Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης έχουν μπει 1.500 Οργανισμοί, ενώ από τον Οκτώβριο αναμένεται να ενταχθούν στον σχεδιασμό για την κατάργηση, συγχώνευση και αναδιοργάνωση των Οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα 10 μεγάλοι φορείς εκτός της ΕΡΤ.
Εργασιακή εφεδρεία
Συνολικά θα αξιολογηθούν αρχικά από ανεξάρτητες επιτροπές 7.000 εργαζόμενοι με στόχο να μεταταγούν οι αξιότεροι στους νέους Οργανισμούς ή στους φορείς υποδοχής, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Για το πλεονάζον προσωπικό θα προβλεφθεί σε προεδρικό διάταγμα, που θα συζητήσει η κυβέρνηση με την τρόικα, το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας. Οι υπάλληλοι που θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες θα μοριοδοτηθούν βάσει κοινωνικών και αντικειμενικών κριτηρίων και θα καταταγούν με σειρά προτεραιότητας σε πίνακες του ΑΣΕΠ. Για ένα έτος θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού και θα μπορούν να μεταταγούν σε κενές οργανικές θέσεις (10% επί των ετήσιων προσλήψεων), θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν ως εποχικό προσωπικό (30% επί των ετήσιων προσλήψεων) ή να μεταταγούν κατά προτεραιότητα σε θέσεις μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο.
Χιλιάδες μετατάξεις
Μέσα στο 2011 αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του επιτελικού κράτους με τη διαμόρφωση νέων οργανογραμμάτων σε κάθε υπουργείο και ΝΠΔΔ, τα οποία διαθέτουν κατά 30% λιγότερες οργανικές θέσεις. Με το επιτελικό κράτος αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένα δεύτερο κύμα μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση και στην αυτοδιοίκηση, που θα έχει ως αποτέλεσμα τις μετατάξεις χιλιάδων υπαλλήλων.
Ηδη έχουν καταγραφεί οι αρμοδιότητες των υπουργείων (επιτελικές, αποφασιστικές κ.λπ.), και με τη διαμόρφωση της Λευκής Βίβλου για το Επιτελικό Κράτος, που αναμένεται στα τέλη του έτους, θα δοθεί το πράσινο φως για τη μετακίνηση του προσωπικού.
Πειθαρχικές ποινές
Μέχρι τα τέλη του έτους θα ξεκινήσει και η διαδικασία επιλογής των νέων προϊσταμένων στο Δημόσιο με γραπτές εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ, προσωπική συνέντευξη και συνδυασμό μοριοδότησης αντικειμενικών κριτηρίων. Τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή το νέο πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο, που προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίες φτάνουν μέχρι και την απόλυση για σημαντικά αδικήματα, π.χ. δωροδοκία. Στα νέα πειθαρχικά συμβούλια, που θα αποτελούνται κυρίως από δικαστές, δεν θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Το νέο ωράριο
Και μερική απασχόληση για 5 χρόνια
Θεσμοθετήθηκε και ήδη έχει ξεκινήσει η σταδιακή εφαρμογή του 8ώρου σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Με τον εφαρμοστικό νόμο νομοθετήθηκε επίσης η δυνατότητα να «απο­­­­­­­­χωρούν» οι δημόσιοι υπάλληλοι από τη θέση τους για πέντε χρόνια λαμβάνοντας άδεια άνευ αποδοχών προκειμένου να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο να μειωθεί το μισθολογικό κόστος. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους να προχωρήσουν σε διευθέτηση του χρόνου και των ημερών εργασίας.
Οι προσλήψεις
Στις διαπραγματεύσεις που θα κάνει η κυβέρνηση με την τρόικα θα ενταχθεί και ο υπολογισμός της αναλογίας «μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις» που ισχύει για το 2010. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 4.500 προσλήψεις και μετατάξεις από τον ΟΑΣΑ και τον ΟΣΕ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα νέων διορισμών μόνιμου προσωπικού. Γι' αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια, όπως η πραγματοποίηση προσλήψεων φέτος, οι οποίες θα αφαιρεθούν από τον αριθμό των διορισμών που θα γίνουν του χρόνου, όπου η αναλογία θα είναι «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις».

Από το Εθνος

ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

  1. Να κοπούν τελείως οι προσλήψεις στο δημόσιο για δέκα χρόνια. Να ενοποιήση όλα τα γραφεία τύπου των εταιρειών του δημοσίου στο υπουργείο που ανήκουν, να υπάρχει μια υπηρεσία προσωπικού στο κάθε υπουργείο για τις εταιρείες που εποπτεύουν, το ίδιο και με τα λογιστήρια. Υπάρχουν και άλλες λύσεις πρώτα όχι κύριε Πρωθυπουργέ και κ. Μόσιαλε δεν εξαντλήσατε όλες τις πιθανές λύσεις.
    Η πείνα δεν αντέχεται η ανεργία επίσης……είναι απαράδεκτο το κράτος να μιλάει για απολύσεις…..να μας πει ο κ. Μόσιαλος γιατί εξαιρούνται απο την εφεδρεία η ΕΡΤ και ο στενός δημόσιος τομέας.
    Αρχίσαμε τις εξαιρέσεις…. κύριε πρωθυπουργέ κάποιοι πήραν δάνεια, παράλληλα έχουν δημιουργήσει οικογένεια με πιο δικαίωμα θα τους διώξετε ;;;;;;;;;; θα μπορούσα να το καταλάβω για πολύ προβληματικές εταιρείες αλλά για υγιείς δεν το χωράει ο νους. Είμαι σαράντα ετών έχω πάρει δάνεια η γυναίκα μου έχει να πληρωθεί 4 μήνες τι τρομοκρατία είναι αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.