Προ των πυλών της απόλυσης βρίσκονται 20.000 εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατεβάζουν ρολά στο τέλος του χρόνου. Από τις 1.100 επιχειρήσεις θα διασωθούν μόνο 350-400, αλλά κι αυτές στο σύνολό τους είναι ζημιογόνες και το μέλλον τους θεωρείται αβέβαιο. Οι οφειλές τους μόνο προς τις τράπεζες ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης.
Ηδη αρκετές δημοτικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε διαδικασία....
εκκαθάρισης, άλλες για να κλείσουν κι άλλες για να μετατραπούν σε Ανώνυμες Εταιρείες. Το βέβαιο ότι αποτέλεσαν επί σειρά ετών λαμπρό πεδίο ρουσφετιού, αφού οι δημοτικοί άρχοντες εκμεταλλευόμενοι την ασάφεια του νόμου Πεπονή προχώρησαν σε χιλιάδες προσλήψεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να τιναχθεί το ταμειακό έλλειμμα των ΟΤΑ.
Μια λύση για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε τρεις κατηγορίες, μόνιμοι υπάλληλοι, συμβασιούχοι και υπάλληλοι αορίστου χρόνου, θα ήταν όπως κι έγινε το 2009-10 η μετακίνησή τους στις κεντρικές υπηρεσίες του οικείου δήμου. Με το νόμο Ραγκούση, όμως, κατ’ απαίτηση της τρόικας, ακόμη και μια απλή εσωτερική μετάθεση θεωρείται πρόσληψη, αφήστε που πρέπει πρώτα να συσταθούν αντίστοιχες οργανικές θέσεις.
Αν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας είναι βέβαιο ότι μετά από ένα χρόνο παραμονής τους σε κατάσταση διαθεσιμότητας θα οδηγηθούν στην απόλυση.
Τυχεροί είναι όσοι συνάδελφοί τους μπόρεσαν τα προηγούμενα χρόνια να μετακινηθούν στον κύριο ΟΤΑ, αποφεύγοντας έτσι εργασιακές περιπέτειες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2007 έως το 2008 έκλεισαν 700 ζημιογόνες δημοτικές επιχειρήσεις, ενώ από τις αρχές του χρόνου με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» έβαλαν λουκέτο ή συγχωνεύτηκαν αρκετές άλλες, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις (βλέπε «Αθήνα 9.84») που απολύθηκαν εργαζόμενοι με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ - Α.Τ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.