Οι καταγγελίες της καμαριέρας ήταν τόσο πειστικές, που μέχρι και οι έμπειροι αστυνομικοί δάκρυσαν. Οι πρώτες ιατροδικαστικές και ηλεκτρονικές έρευνες, καθώς και οι συνεντεύξεις των μαρτύρων, επιβεβαίωναν τα λεγόμενά της. Τέλος, ο κατηγορούμενος ήταν ο διάσημος Strauss-Kahn, που με το εισιτήριο στο χέρι, ήταν έτοιμος να πετάξει για τη Γαλλία. Αυτά ήταν τα πρώτα στοιχεία που σημάδεψαν τις έρευνες των ντέντεκτιβ της Νέας Υόρκης την 14η Μαΐου.....
Αυτές τις τελευταίες ημέρες, οι κατήγοροι αποκάλυψαν κάποια προβληματικά κενά στα λεγόμενα της καμαριέρας, για το τι ακριβώς έγινε μετά την «επίθεση» που δέχθηκε στο ξενοδοχείο Sofitel. Έμαθαν δηλαδή, πως διατηρούσε φιλικές σχέσεις με άτομα του υποκόσμου, και πως είχε χαλκεύσει στοιχεία σχετικά με το παρελθόν της. Αυτό οδήγησε στο να πληγεί η αξιοπιστία της, και οι εισαγγελικές αρχές να αλλάξουν τη γνώμη που είχαν για αυτήν.
Αυτά όμως δεν τα γνώριζε η αστυνομία την ημέρα της αρχικής καταγγελίας. Το μόνο που προείχε ήταν να δράσουν άμεσα. Όπως λέει κάποιος που γνωρίζει, «Αφού ήταν να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος, και να φύγει από τη χώρα, τον άρπαξαν αμέσως αφού αλλιώς, αν είχε φύγει και δεν γύριζε, αυτό θα φαίνονταν άσχημα… κανονικά δεν θα έπρεπε να τον συλλάβουν αμέσως. Θα μπορούσαν να ελέγξουν τα στοιχεία… το γεγονός όμως ότι ήδη είχε επιβιβαστεί άλλαξε τα πάντα».
Ακόμη και πριν αρχίσει να καταρρέει η δίωξη εναντίον του Γάλλου πολιτικού, υπήρχαν κάποια ερωτηματικά για τον χειρισμό της υπόθεσης. Με την απόσυρση των αυστηρών όρων κράτησής του, τα ερωτηματικά αυτά ενισχύθηκαν.
Ο συνήγορος της καμαριέρας Kenneth P. Thompson, ρωτάει γιατί ο Strauss-Kahn παρέμεινε κρατούμενος επί αρκετές ώρες πριν κάποιος τον ανακρίνει ευθέως; Άλλοι πάλι αναρωτιούνται γιατί οι αρχές να θέλουν τόσο πολύ να τον έχουν υπό κράτηση; Σημειώνουν ότι αν ο κατηγορούμενος αφήνονταν ελεύθερος με εγγύηση, τότε θα είχαν άφθονο χρόνο για να διεξάγουν ενδελεχείς έρευνες, και να δέσουν την υπόθεση.
Όπως λέει ο καθηγητής Πολ. Επιστημών Eugene J. O’Donnell, «η υπόθεση αυτή ανέδειξε το χαρακτηριστικό της αμερικανικής δικαιοσύνης που θέλει πρώτα τη τιμωρία, και μετά την έρευνα για την αλήθεια».
Η συγκεκριμένη υπόθεση, ακριβώς εξαιτίας της διασημότητας του κατηγορούμενου και της πανάκριβης ομάδας υπεράσπισής του, ανέδειξε τις εγγενείς δυσχέρειες μιας αστυνομικής έρευνας.
Ο 62χρονος Strauss-Kahn παραδόθηκε στους αστυνομικούς, εκ μέρους των οργάνων της Port Authority, που τον είχαν κατεβάσει από το αεροπλάνο λίγο πριν αυτό αναχωρήσει για το Παρίσι. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Μανχάταν, όπου και παρέμεινε κρατούμενος επί αρκετές ώρες, πριν τον ανακρίνουν.
Ο δικηγόρος της κοπέλας αναρωτιέται γιατί δεν τον ανέκριναν αμέσως. «Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουν είναι να προσπαθήσουν να του αρπάξουν μια ομολογία… αυτοί δεν το έκαναν. Περίμεναν πέντε ώρες, πριν πάρουν το θάρρος να του μιλήσουν για το επεισόδιο…».
Από πλευράς της αστυνομίας, ο εκπρόσωπος τύπου αρνήθηκα να σχολιάσει, παραπέμποντας τα ερωτήματα στην εισαγγελία. Πάντως, ο επίτροπος της αστυνομίας Raymond W. Kelly, παραδέχθηκε ότι οι ντέντεκτιβ που χειρίστηκαν την υπόθεση είχαν πειστεί για την ειλικρίνεια του θύματος, και όπως λέει, είναι εκπαιδευμένοι για αυτό.
Ένας πρώην εισαγγελέας υπερασπίζεται την αστυνομία, λέγοντας πως κανένας σωστός ντέντεκτιβ δεν αρχίζει τις ερωτήσεις, αν και ο ίδιος δεν γνωρίζει τις απαντήσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί οι ώρες να περνούσαν, αλλά σίγουρα οι αστυνομικοί συνέλλεγαν στοιχεία, καταθέσεις κλπ από πλευράς της καμαριέρας και των μαρτύρων. «Η αστυνομία έδρασε πολύ σωστά», λέει.
Αν όμως ρωτούσαν τον Γάλλο πολιτικό για την ερωτική συνεύρεση, κι αυτός την αρνούνταν, τότε θα ήταν πολύ δύσκολο αργότερα για τους δικηγόρους του να ισχυριστούν συναινετικό σεξ.
Πάντως, μόλις απαγγελθούν κατηγορίες, επαφίεται πλέον στην εισαγγελία το να ερευνήσει το παρελθόν της καταγγέλλουσας κλπ. χρησιμοποιώντας όμως αστυνομικούς ερευνητές. Όπως λέει η πρώην εισαγγελέας Linda A. Fairstein, μια τέτοια υπόθεση βασίζεται αποκλειστικά στην αξιοπιστία της καταγγέλλουσας. Και όπως λέει, «μου έχουν πει ότι η συγκεκριμένη ήταν ιδιαίτερα πειστική. Ακόμη και έμπειροι, βετεράνοι αξιωματικοί, δάκρυσαν όταν τους περιέγραφε τη δύσκολη ζωή της…».
S.A.-N.Y. Times
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.