ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Απελπιστική η εικόνα της Ελλάδας, λένε οι Βρετανοί !!!


Απελπιστική χαρακτηρίζεται από τα περισσότερα βρετανικά μέσα ενημέρωσης η οικονομική εικόνα της Ελλάδας.

Χειρότερη κρίνεται από κάποια άλλα που ανατρέχοντας πίσω στο χρόνο, εκτιμούν ότι η χώρα όφειλε να καταγράψει βελτίωση στην πορεία της και όχι να τείνει να καταλήξει σε νέο μνημόνιο επιβαρύνοντας τους Έλληνες φορολογούμενους με ένα φορτίο που φαίνεται αδύνατο ότι μπορούν να σηκώσουν.Η γενική ομολογία είναι ότι η Ελλάδα απέτυχε και οι νέοι όροι για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της αναμένονται πιο σκληροί και αδιαπραγμάτευτοι.
Ωστόσο, αναλυτές υποστηρίζουν το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη μιας ή περισσότερων χωρών με πρώτη στη λίστα την Ελλάδα, ενώ ως προς το δεύτερο πακέτο βοήθειας διατυπώνεται η άποψη ότι η εφαρμογή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε κίνδυνο τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Επιπλέον, η Ευρώπη ήδη αντιδρά στην επιβολή νέου πακέτου διάσωσης στην Ελλάδα.

Η Βρετανία που ήδη έχει βοηθήσει την Ελλάδα συμμετέχοντας στο αρχικό πακέτο διάσωσης, στη συνέχεια κατέβαλε 7 δισ. λίρες για το Δουβλίνο , ενώ αναμένεται να συμβάλλει με 4,4 δισ. λίρες για την Πορτογαλία, αρνείται να βοηθήσει με επιπλέον χρήματα. «Σημαίνοντες πολιτικοί καλούν το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να μην συμμετάσχει η χώρα τους σε μια δεύτερη βοήθεια προς την Ελλάδα, αν καταστεί σαφές ότι η Ευρώπη προτίθεται να διαθέσει νέα κεφάλαια αν και, η Αθήνα δυσκολεύεται να εφαρμόσει τα οικονομικά προγράμματα τα οποία έχουν εισηγηθεί», ανέφεραν αυτή την εβδομάδα βρετανικά δημοσιεύματα.

Ο καγκελάριος George Osborne είναι έτοιμος να παγιώσει μια συμφωνία για να προστατεύσει τη Βρετανία από ενδεχόμενη έκθεση 56 δισ. λιρών σε μελλοντικά πακέτα διάσωσης στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τη Mail on Sunday.

O καγκελάριος θα βρίσκεται αύριο στις Βρυξέλλες, με την πεποίθηση ότι θα εξασφαλίσει τη στήριξη για να κρατήσει τη Βρετανία μακριά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας μηχανισμού.

Όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, θεωρείται ότι θα πείσει τους συναδέλφους Υπουργούς Οικονομικών ότι η ευρωζώνη θα πρέπει μελλοντικά να μεριμνήσει για τα προβληματικά μέλη της.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα η θέση της Βρετανία είναι να υλοποιήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των 50 δισ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια και όχι να καταφύγει σε νέο δάνειο.

Σε  άρθρο η Observer διευκρινίζει ότι η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κρατικής περιουσίας φαίνεται να έχει σταματήσει.

Ο Michael Derks, επικεφαλής στρατηγικής στην FxPro, δήλωσε ότι οι χώρες της ευρωζώνης είναι απρόθυμες να χαλαρώσουν τους όρους των δανείων: «Δεν θέλουν την αναδιάρθρωση, έτσι ώστε να προχωρήσουν σε μια ενισχυμένη προσέγγιση. Η Ευρώπη ενδέχεται να πει, «Εδώ υπάρχουν κάποια επιπλέον χρήματα, αλλά να προχωρήσουμε στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων γρηγορότερα και στη συνέχεια να μας επιστρέψουν τα χρήματα.»

Ένας μεγάλος αριθμός αναλυτών πιστεύει ότι το τελικό αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κρίσης του χρέους θα είναι ότι μία ή περισσότερες χώρες - η Ελλάδα θα είναι η πρώτη - θα αφήσει τελικά το ενιαίο νόμισμα. «Όσο περισσότερο διάστημα αυτό συνεχίζεται, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται η πιθανότητα σοβαρής βλάβης της σχέσης μεταξύ των κρατών μελών, και όσο περισσότερο ο κίνδυνος της διάβρωσης σε αυτό που παραμένει αρκετά εύρωστη συναίνεση υπέρ της ένταξης», δήλωσε ο Simon Tilford, επικεφαλής οικονομολόγος στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης.

Η λύση είναι η διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους με αντάλλαγμα το δημοσιονομικό έλλειμμα να πέσει στο μηδέν: οι δανειστές θα χάσουν κάποια από τα χρήματά τους, ενώ οι οφειλέτες θα υποστούν ύφεση, αναφέρει η Telegraph.

Η παραδοσιακή ιατρική του ΔΝΤ για τις αναδυόμενες οικονομίες σε μια κρίση του χρέους είναι ένα κοκτέιλ από τρία μέτρα: μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, αναδιάρθρωση του χρέους και υποτίμηση του νομίσματος τα οποία παρέχουν συνήθως βαθιά ύφεση και υψηλή ανεργία, αλλά δημιουργεί πεδίο για ανάκαμψη με χαμηλότερο χρέος στη συνέχεια. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής «χωρίς ίχνος ζάχαρης στο χάπι». Η χρεοκοπία ή η αναδιάρθρωση έχει αποκλεισθεί επίσημα, και η Ελλάδα είναι μέλος του ενιαίου νομίσματος. Καμία δημοκρατική χώρα, ούτε μπορεί ούτε πρέπει να λαμβάνει τέτοιο πικρό φάρμακο. «Θα σκοτώσει, δεν θεραπεύει, οδηγώντας την Ελλάδα τουλάχιστον σε μια δεκαετία άγριας ύφεσης. Η ιδέα είναι εντελώς φανταστική».

Ωστόσο, στις παρατηρήσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε πως οι εικασίες ότι η Ελλάδα είναι αφερέγγυα ήταν μια «εσφαλμένη υπόθεση». «Θα ήθελα να προειδοποιήσω ότι η υποτίμηση μαζικών επιβλαβών επιπτώσεων στην αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές στις εμπλεκόμενες χώρες όσο και στην ευρωζώνη στο σύνολό της», σύμφωνα με έκθεση του Reuters. Οι παγκόσμιες μετοχικές αγορές πλήγηκαν αυτή την εβδομάδα σχετικά με τους φόβους ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτύχει να ανταποκριθεί στις αποπληρωμές χρέους των όρων και να αναγκαστεί να ζητήσει για δεύτερη βοήθεια.

Ο κ. Stark δήλωσε ότι μια αναδιάρθρωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξάπλωση. «Είναι πολύ καλά κατανοητό ότι οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε. «Η ιδέα ότι κάποιος θα μπορούσε να λύσει μια δημοσιονομική κρίση με την απλή μείωση του χρέους [από την αναδιάρθρωση] είναι, κατά συνέπεια, μια ψευδαίσθηση».

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε ότι θα χρειαστεί χρόνος για τη νέα οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα για να βρει υποστήριξη, αλλά προειδοποίησε ότι ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης θα θέσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε κίνδυνο.

newscode.gr

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.