Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι ανάλυσή του δεν δείχνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται να αναδιαρθρώσει το χρέος της, σημειώνοντας ότι η χώρα είχε περιουσιακά στοιχεία αξίας αρκετών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα μπορούσε να πωλήσει.
Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι παρά τη διάσωση Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, η κρίση χρέους της Ευρώπης θα μπορούσε ακόμη να εξαπλωθεί στον πυρήνα των χωρών της Ευρωζώνης και στις αναδυόμενες οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης.
Η Ελλάδα έχει δεχθεί στήριξη από το πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αξίας 110 δισ. ευρώ, αλλά υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές πως θα χρειαστεί επιπλέον 60 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο Διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Αντόνιο Μπόργκες, είπε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι η τελευταία αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος βοήθειας το Φεβρουάριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το χρέος της Ελλάδας ήταν βιώσιμο.
Αυτό, ''ως εκ τούτου, δεν απαιτεί αναδιάρθρωση'', πρόσθεσε.
Η επόμενη αναθεώρηση από το ΔΝΤ της ελληνικής βοήθειας είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Ιούνιο, αλλά ''σε αυτό το σημείο, βάσει του προγράμματός μας, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, σε μια θέση όπου το χρέος της θα είναι βιώσιμο'', πρόσθεσε ο κ. Μπόργκες.
Το ΔΝΤ ανέφερε, επίσης, ότι είναι έτοιμο να παράσχει επιπλέον οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, αν την ζητήσει, ενώ σημείωσε ότι η χώρα που ενεργοποίησε την κρίση δημόσιου χρέους του 2009 εξακολουθεί να έχει ακόμα πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες για την αύξηση της ρευστότητας της, μέσω ιδιωτικοποιήσεων.
''Η διάβρωση του πυρήνα της Ζώνης του ευρώ και στη συνέχεια των αναδυόμενων οικονομιών της Ευρώπης, παραμένει ορατός κίνδυνος επιδείνωσης της κατάστασης'', σημειώνει στην τελευταία οικονομική έκθεση του για την Ευρώπη το ΔΝΤ.
Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα δήλωσαν ότι οι διεθνείς ελεγκτές που εξετάζουν το βαθμό συμμόρφωση της Ελλάδας με τις προϋποθέσεις που θέτει το πακέτο διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ είχε βρει προβλήματα και πιέζεται η Ελλάδα για βαθύτερες περικοπές των δαπανών ώστε να καλυφθεί η μείωση των εσόδων.
Οι αγορές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της ύψους 327 δισ. ευρώ και θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του, αναγκάζοντας σε απώλειες τους επενδυτές με σοβαρές συνέπειες στην Ευρωζώνη και πέραν από αυτή.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.