ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

H αλβανική αντιπολίτευση σχεδιάζει νέες διαδηλώσεις



ΤΙΡΑΝΑ. Νέες πορείες διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του Σαλί Μπερίσα προγραμματίζει η κεντροαριστερή αντιπολίτευση στην Αλβανία για την προσεχή Παρασκευή, παρά τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας να πέσουν οι τόνοι και από τις δύο πλευρές, μετά τα αιματηρά γεγονότα της 21ης Ιανουαρίου, όπου βρήκαν τον θάνατο τρεις διαδηλωτές. Ο πρόεδρος της χώρας, Μπαμίρ Τόπι, απηύθυνε χθες έκκληση στα δύο μεγάλα κόμματα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη συμβιβασμού, χωρίς όμως να συναντήσει ευήκοα ώτα.
Τόσο ο κ. Μπερίσα όσο και ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Εντι Ράμα, εμμένουν στις θέσεις τους: Ο κ. Ράμα ζητεί άμεση προσφυγή στις κάλπες, υποστηρίζοντας ότι οι προηγούμενες εκλογές, που διεξήχθησαν το 2009, σημαδεύτηκαν από βία και νοθεία, ενώ τονίζει ότι η χώρα βυθίζεται καθημερινά στη φτώχεια, την ανεργία και τη διαφθορά.

Σε συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε την Κυριακή, ο κ. Ράμα υπογράμμισε ότι «οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί παράγοντες δεν πρέπει να υποστηρίζουν πια το καθεστώς του Σαλί Μπερίσα, απλώς και μόνο για χάρη μιας ψεύτικης σταθερότητας και δήθεν χάρη της επικράτησης του κράτους δικαίου». Πρόσθεσε επίσης ότι «εμείς, ως αντιπολίτευση, είμαστε έτοιμοι για διάλογο και συμβιβασμούς προς το συμφέρον της Αλβανίας και των ίδιων των Αλβανών πολιτών, αλλά ποτέ δεν θα αποδεχθούμε, για χάρη της σταθερότητας, το status quo των συναλλαγών και της διαφθοράς και ούτε θα παραδώσουμε τις θεμελιώδεις ελευθερίες του λαού εν ονόματι μιας προσωρινής ασφάλειας, με ένα κόστος που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την παρούσα κρίση».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μπερίσα αρνείται τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και χαρακτηρίζει τις διαδηλώσεις της 21ης Ιανουαρίου ως «απόπειρα πραξικοπήματος», η οποία έπληξε καίρια το κύρος της χώρας στο εξωτερικό, αλλά και την προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι φόβοι για ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της έντασης. Είναι χαρακτηριστικό πως η αστυνομία της χώρας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι συνέλαβε τρία άτομα, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον κ. Ράμα.


ΑΠΕ-ΜΠΕ, Α.Ρ.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.