• Αποφύγετε την κατανάλωση νερού και υγρών συγχρόνως με τα γεύματα. Η πρόσληψη των υγρών θα πρέπει να γίνεται 1-1,5 ώρα πριν ή μετά το κάθε γεύμα.
• Αποφύγετε τρόφιμα και ποτά που ευνοούν την παλινδρόμηση, όπως τα καρυκεύματα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, γενικά οι πικάντικες και λιπαρές τροφές (ξηροί καρποί), η σοκολάτα, ο καφές, το τσάι, το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά, το ξίδι, η μέντα, τα εσπεριδοειδή και οι ντομάτες.
• Αποφύγετε τη κατανάλωση τροφίμων σε ακραίες θερμοκρασίες, είτε πολύ ζεστά είτε κρύα πιάτα.
• Αποφύγετε την κατάκλιση για τουλάχιστον 2 ώρες μετά το φαγητό. Η ανύψωση του κρεβατιού σας κατά 20-30 εκατοστά από την μεριά του προσκέφαλου καθίστανται ευεργετική για την αποφυγή της παλινδρόμησης.
• Επιπλέον, αποφύγετε την ένδυση με στενά ρούχα, τη φυσική δραστηριότητα για 2-3 ώρες μετά το γεύμα και το κάπνισμα.
• Τέλος, σημαντικό ρολό για την αντιμετώπιση της Γ.Ο.Π μπορεί να διαδραματίσει η συστηματική αυτοπαρακολούθηση των συμπτωμάτων μέσω καταγραφής ημερολογίου διατροφής. Στο ημερολόγιο διατροφής δίνεται η δυνατότητα καταγραφής των γευμάτων (λεπτομερής καταγραφή του περιεχομένου τους, του τρόπο παρασκευής τους) καθώς και άλλες πληροφορίες όπως δραστηριότητες που ακολουθούν την κατανάλωση τροφής, συμπτώματα που ακολούθησαν το γεύμα κλπ. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται δυνατή η συλλογή στοιχείων που πιθανώς επιβαρύνουν το πρόβλημα (εντοπισμός τροφίμων και συμπεριφορών που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ΓΟΠ).
Ο εντοπισμός των σημείων αυτών μας δίνει την δυνατότητα να εστιάσουμε την προσοχή μας σ' αυτά, ώστε να καθίσταται δυνατή η εξατομίκευση της αγωγής και η επίτευξη μιας αποτελεσματικής διατροφικής παρέμβασης.
Σοφία Ελευθερίου, MSc
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
www.diatrosofia.gr
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.