ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη μείωση μισθών


Παράθυρο για μειώσεις μισθών που θα αγγίζουν το 30% ακόμη και με «ατομικές συμφωνίες» σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν το κίνδυνο λουκέτου, φέρνουν οι τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις συλλογικές συμβάσεις που εκτός απροόπτου θα συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.
«Το μνημόνιο είναι νόμος του κράτους», δήλωσε χθες η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, για τις προωθούμενες αλλαγές. Πρόσθεσε ότι γίνονται βελτιωτικές κινήσεις εκτιμώντας ότι «βρίσκονται σε καλό δρόμο», ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους και τους εργοδότες «να βάλουν πλάτη σε μια δύσκολη συγκυρία».
Πάντως οι τελικές διατάξεις δεν είχαν πάρει την έγκριση της τρόικας μέχρι χθες βράδυ που βρισκόταν σε εξέλιξη μια μαραθώνια σύσκεψη της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη με στελέχη της τρόικας. Δεδομένο ωστόσο θεωρείται, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ότι ο νόμος για τις συμβάσεις θα προβλέπει τα εξής:

1) Οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχειρήσεων θα μπορούν να οδηγούν σε μειώσεις μισθών χωρίς όριο κάτω από τα επίπεδα των αντίστοιχων κλαδικών συμβάσεων. Οι μειώσεις θα γίνονται με όρους, και όπως τουλάχιστον υποστήριζαν στελέχη του υπουργείου οι μισθοί δεν θα πέφτουν κάτω από τα 740 ευρώ της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας. Για τους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με επίκεντρο τη μεταποίηση, το εμπόριο και τις υπηρεσίες (σούπερ μάρκετ, κ.ά.) οι ελάχιστοι μισθοί των εργαζομένων θα μπορούν υπό προϋποθέσεις να υποχωρούν έως και 30% (από τα 1.000 ευρώ στα 740 ευρώ). Για να γίνει όμως αυτό ένας εργοδότης θα πρέπει να αποδεικνύει ότι η επιχείρηση κινδυνεύει με λουκέτο.

2) Οι κλαδικές συμβάσεις δεν θα επεκτείνονται στους εργαζόμενους που δεν είναι μέλη του αντίστοιχου σωματείου. Αντίθετα, με το νόμο θα δοθεί η δυνατότητα να υπογράφονται επιχειρησιακές συμφωνίες και σε επιχειρήσεις που σήμερα δεν έχουν συνδικαλιστική εκπροσώπηση (κάτω από 20 άτομα). Εδώ οι συμφωνίες θα είναι επί της ουσίας ατομικές.


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.