ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Σαμαράς: Προϋπολογισμός καθεστώτος περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας



Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 2011.
Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ο πρώτος υπό καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας και ένας καθρέφτης της αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί την κρίση, τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς που  χαρακτήρισε το Μνημόνιο παράδειγμα του πως δεν πρέπει να ασκείται η πολιτική.
Τα ψέματα τελείωσαν, ήρθε η ώρα του απολογισμού, είπε, για να υπογραμμίσει ότι ότι κανένας δεν πιστεύει τον πρωθυπουργό ούτε και οι αγορές και για το λόγο αυτό τα spread παραμένουν πολύ ψηλά,.

Στη συνέχεια  ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στα θεμελιώδη ψέματα της κυβέρνησης: Το ΠΑΣΟΚ δυσφήμισε συστηματικά τη διαφθορά στο εξωτερικό και ότι δεν διαπραγματεύτηκε, όπως αντίθετα έκανε η Ιρλανδία. «Ήταν ψέμα ότι δεν μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε», τόνισε εξηγώντας ότι η χρεοκοπία των τραπεζών ήταν το ατού που δεν αξιοποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: Τότε – αλλά και σήμερα ακόμα – οι δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες ήταν «φορτωμένες» με ελληνικά ομόλογα. Αν χρεοκοπούσε η Ελλάδα, θα έχαναν κι εκείνες πολλά. Αν άφηναν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, η διάχυση των ελληνικών ομολόγων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα προκαλούσε τεράστιους κλυδωνισμούς στην Ευρώπη. Αυτό ήταν το «ατού» μας. Αυτό ήταν που δεν αξιοποιήσαμε. Αυτό ακριβώς αξιοποίησε επιτυχώς η Ιρλανδία. Εμείς ξεχάσαμε να διαπραγματευτούμε
«Ένα ακόμα ψέμα που είπε το ΠΑΣΟΚ», συνέχισε ο κ.Σαμαράς, «είναι ότι έκοψε, τάχα, τις μακροχρόνιες σπατάλες του Ελληνικού Δημοσίου. Ήταν σπατάλη η περικοπή των συντάξεων, ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων; Στους συνταξιούχους βρήκατε να χτυπήσετε τη σπατάλη;»
«Το άλλο μεγάλο ψέμα που είπε η κυβέρνηση, είναι ότι πήρε ”τολμηρά μέτρα για να μειώσει το έλλειμμα”. Η αλήθεια είναι ότι πήρε αιματηρά μέτρα που μειώνουν περισσότερο το ΑΕΠ παρά το έλλειμμα».
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε επίσης πως η αποτυχία της κυβέρνησης το 2010, μεταφέρεται και στο 2011, σημειώνοντας πως «η ύφεση παραμένει βαθιά, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ακόμα πιο αναποτελεσματική, οι στόχοι είναι – και πάλι – μη ρεαλιστικοί».«Το ότι “δεν βγαίνει ο λογαριασμός”, ότι “τα μέτρα είναι βαρβαρότητα”, ότι “τα μέτρα δεν έχουν αναπτυξιακή διάσταση”, ότι ο Προϋπολογισμός “δεν είναι αξιόπιστος”, είναι λόγια βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτήν εδώ την αίθουσα», τόνισε.
Πώς μπορεί να αλλάξει η Οικονομική Πολιτική;
Προχωρώντας σε προτάσεις για την καταπολέμηση της ύφεσης και τόνωσης της οικονομίας, ζήτησε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και ότι πρέπει να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός το γρηγορότερο δυνατό,
Τι μπορεί να γίνει από ’δω και στο εξής; Με δύο κουβέντες: Ανάκαμψη τώρα και Ανάπτυξη αμέσως μετά! Πώς; Σπάζοντας και τους δύο φαύλους κύκλους που ήδη επισημάναμε:
Σπάζοντας το φαύλο κύκλο της ύφεσης, με μέτρα τόνωσης της Οικονομίας.
Και σπάζοντας το φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης, με αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας. Που είναι σε μέγεθος ίση με το συνολικό δημόσιο χρέος μας, αλλά έχει μηδενική απόδοση.

Σήμερα θα επιμείνω σε δύο μόνο στοιχεία:

Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, ώστε να ανασάνει η οικονομία, να σωθούν επιχειρήσεις που πάνε για κλείσιμο και να σταματήσει να αυξάνεται η ανεργία. Κι από την άλλη πλευρά, να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα από αυξημένους τζίρους και εισοδήματα.
Σας ζητάμε να κάνετε την αληθινή διαρθρωτική αλλαγή: Να αλλάξετε την ίδια τη φιλοσοφία του φορολογικού συστήματος. Ώστε να δημιουργεί ανάπτυξη προς όφελος όλων. Και πριν απ’ όλα, προς όφελος εκείνων που τώρα καταδικάζετε σε ανεργία.
Τέλος, επιμένω στο στόχο για τον Ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό το γρηγορότερο δυνατό.
Κάθε σοβαρό πρόγραμμα έχει ως στόχο να ισοσκελίσει τον Προϋπολογισμό.
Είναι αυτό εφικτό; Ναι, αν ληφθούν ταυτόχρονα μέτρα για την καταπολέμηση της ύφεσης, όπως προτείναμε εμείς.
Περικοπή, λοιπόν, φόρων για να υπάρξει Ανάκαμψη.
Μέτρα τόνωσης της Οικονομίας για να καταπολεμήσουμε την ύφεση.
Και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, για να ελέγξουμε το χρέος.
Δεν αρκούν κάποια απ’ αυτά.
Χρειάζονται όλα αυτά μαζί! Ταυτόχρονα…
Για να δουλέψουν και οι «συνέργειες» μεταξύ τους.
Δηλαδή, για να υπάρξει «επανεκκίνηση» της Οικονομίας.
Αυτό σας προτείναμε συνολικά:

Συναίνεση στην Ανάκαμψη – Όχι συναίνεση στο Μνημόνιο!

Απευθυνόμενος εξάλλου στον κ. Παπανδρέου , επεσήμανε πως η ΝΔ δεν πρόκειται να δώσει συναίνεση σε αυτό το μείγμα πολιτικής.
«Συναίνεση» σε αυτό το μείγμα πολιτικής, δεν πρόκειται να δώσουμε. Συνένοχοι στο δρόμο της χρεοκοπίας που έχετε επιβάλλει, δεν πρόκειται να γίνουμε. Γιατί είναι απολύτως άδικο και αποδεικνύεται πολλαπλά αναποτελεσματικό. Μεμονωμένες διαρθρωτικές αλλαγές τις ψηφίζουμε, γιατί είναι μέρος του δικού μας προγράμματος. Αλλά από μόνες τους δεν αρκούν πια. Χρειάζεται να φύγουμε μπροστά με Ανάκαμψη. Με επανεκκίνηση της Οικονομίας. Κι αυτό ούτε το κάνετε, ούτε το συνειδητοποιείτε καν…Αν η Κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει το διαφορετικό μείγμα που οδηγεί σε Ανάκαμψη, εμείς εδώ είμαστε.
Στη συνέχεια εξήγησε γιατί η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό: «Ακούστε: Τον Προϋπολογισμό σας δεν θα τον ψηφίσουμε. Και πώς να τον ψηφίσουμε, άλλωστε; Αφού σύντομα θα τον αλλάξετε κι αυτόν, όπως κάνατε τόσες φορές με τον περσινό. Αλλά δεν αρκεί να αλλάζετε τον Προϋπολογισμό, κάθε τόσο, με “μπαλώματα”Αλλάξτε πολιτική μια και καλή».

Με ερειπωμένο ηθικό δεν γίνεται η ανασυγκρότηση της Πολιτείας.

Ο κόσμος ζητάει λόγο αλήθειας, που ναι, οι καιροί επιβάλλουν να είναι και ανατρεπτικός. Εκεί που είχαμε στo πετσί μας, στο DNA μας, τον μύθο για τον Έλληνα, δηλαδή την επιτυχία, ας μην τον καλύψουμε με ένα πανώ-πλερέζα,με ένα σβήσιμο μνήμης, με μια μόνιμη απαισιοδοξία. Ας μη μας οδηγήσει αυτή η κρίση σε μετάλλαξη του χαρακτήρα μας. Γιατί αυτό θα σήμαινε απώλεια εθνικής μνήμης, χάσιμο προσανατολισμού και οράματος, τραυματισμό της αξιοπρέπειάς μας και μειωμένη αυτοπεποίθηση.
Αυτή τη μάχη δίνει η Νέα Δημοκρατία, προσφέροντας διέξοδο και Ελπίδα Ανάπτυξης. Αυτό το μάθημα Αντιπολίτευσης δίνουμε, λέγοντας τα «ναι» και τα «όχι» εκεί που χρειάζεται κάθε φορά.
Αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας τελικά εκπέμπουμε.
Εμείς για τις θέσεις μας είμαστε σίγουροι. Εσείς, αντίθετα ταλαντεύεστε.
Και είναι φυσικό. Γιατί τα ίδια τα στοιχεία, σας έχουν διαψεύσει…
Όπως συνειδητοποιεί πια και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης.
Ακόμα και οι δικοί σας…


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.