ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ φτάνουν στα όριά τους

 
Μελιγγώνης Γιώργος
 
Στα όρια της πολιτικής αντοχής της φτάνει σιγά σιγά η κυβέρνηση και, μάλιστα, σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι μόνο η κοινωνία που χειμάζεται από την κυβερνητική πολιτική, ούτε μόνο οι βουλευτές το ΠΑΣΟΚ που χρησιμοποίησαν βαρύτατες εκφράσεις κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Βαρύ είναι το κλίμα και μεταξύ των υπουργών, ενώ για πολλούς ο Γ. Παπακωνσταντίνου αποτελεί “κόκκινο πανί”.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο, όπου ο Γ. Παπανδρέου αποφάσισε να αφήσει για μετά τις γιορτές το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, δύο κορυφαίοι υπουργοί και ένας αναπληρωτής (όλοι “παπανδρεϊκοί”...) επιτέθηκαν στον “τσάρο”. Η Άν. Διαμαντοπούλου ζήτησε “καλύτερη ενημέρωση”, ο Χ. Καστανίδης παρατήρησε ειρωνικά ότι “εκτός από τις διαρροές στις εφημερίδες, χρειάζεται να ενημερώνονται και οι υπουργοί”. “Διαβάσαμε στις εφημερίδες τα ακίνητα του Δημοσίου που θα αξιοποιηθούν” παρατήρησε -επίσης σκωπτικά- ο Σ. Ξυνίδης.
Αιτία των παρεμβάσεων των τριών υπουργών ήταν το γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων περί την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και τις υπόλοιπες “μεταρρυθμίσεις” που θα προωθήσει η κυβέρνηση κατ' επιταγήν της τρόικας.

Στο στόχαστρο ο “τσάρος”

Παραδοσιακά η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή αποτελεί την ώρα του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών. Η εφετινή, όμως, είχε μια ιδιαιτερότητα: ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε είναι ο πρώτος της “εποχής του Μνημονίου”, περιέχει ακόμη οδυνηρότερες ρυθμίσεις για την κοινωνία, ενώ είναι κοινός τόπος ότι... θα αναθεωρηθεί πάμπολλες φορές. Ή, τουλάχιστον, όσες φορές θελήσει η τρόικα.
Έτσι η... ώρα του Γ. Παπακωνσταντίνου έδειξε ότι πλέον ο υπουργός Οικονομικών απολαύει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Αλλά... μόνον αυτού. Πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Β. Παπανδρέου, Οδ. Βουδούρης, Ν. Σαλαγιάννης, Γ. Αμοιρίδης κ.ά.) διατύπωσαν ευθύτατες αιχμές για την επάρκεια του κ. Παπακωνσταντίνου. Και τα ίδια λένε στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους και πολλοί υπουργοί, που θεωρούν ότι οι επιδόσεις του υπουργού Οικονομικών, οι συνεχείς αστοχίες στα χρονοδιαγράμματα και τα προϋπολογισθέντα ποσά ναρκοθετούν την εφαρμογή του Μνημονίου και δεν δίνουν καμία προοπτική. “Αν δεν πείσουμε ότι οι θυσίες θα πιάσουν τόπο, χαθήκαμε” παραδέχονται βουλευτές και υπουργοί παραδεχόμενοι ότι με την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας δεν φαίνεται φως στο τούνελ.

Διαλυτικά φαινόμενα

Η εικόνα που εμφανίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το υπουργικό συμβούλιο, κάθε άλλο παρά θυμίζει μία κυβέρνηση που εξελέγη μόλις πριν από 14 μήνες, με έναν εκλογικό θρίαμβο. Πολλά κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν φόβους ακόμη και για την πολιτική επιβίωση του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα εκλογικά σενάρια για πρόωρες κάλπες τον Μάρτιο έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο.
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά βρίσκονται στην πιο δύσκολη πολιτική τους καμπή, την ώρα που η τρόικα απαιτεί “αίμα” προκειμένου να εκταμιευθεί τον προσεχή Φεβρουάριο η τέταρτη δόση του δανείου του Μνημονίου. Γι' αυτό και ο Γ. Παπανδρέου ζητεί τώρα να τηρηθούν “οι νόμοι και τα χρονοδιαγράμματα” από τους υπουργούς του. Χωρίς, ωστόσο, να είναι σίγουρο ότι μπορεί να αντέξει άλλο η κοινωνία...

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.