ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Οι Χριστιανοί στην Ιερουσαλήμ ζητάνε οι Εβραίοι να σταματήσουν να τους φτύνουν!


"Σκοτώστε χριστιανούς" γράφει στα εβραϊκά, το σύνθημα στον τοίχο

Πριν από λίγες εβδομάδες*, ένας ανώτερος Ελληνορθόδοξος κληρικός στο Ισραήλ συμμετείχε σε μια συνάντηση σε ένα κυβερνητικό γραφείο στην γειτονία Givat Shaul της Ιερουσαλήμ. Όταν επέστρεψε στο αυτοκίνητό του, ένας ηλικιωμένος άντρας που φόραγε σκουφί ήρθε και του χτύπησε το παράθυρο. Όταν ο κληρικός κατέβασε το παράθυρο, ο περαστικός τον έφτυσε στο πρόσωπό του....

Ο κληρικός προτίμησε να μην υποβάλει καταγγελία στην αστυνομία και τους είπε είχε συνηθίσει να τον φτύνουν Εβραίοι. Πολλοί κληρικοί στην Ιερουσαλήμ έχουν υποστεί τέτοιου είδους επιθέσεις. Τις περισσότερες φορές, θα το αγνοήσουν, αλλά μερικές φορές δεν μπορούν.

Την Κυριακή, ένας καβγάς άναψε όταν ένας φοιτητής yeshiva (Κέντρο εβραϊκής - Ταλμουδικής μελέτης) έφτυσε το σταυρό που κουβαλούσε ο Αρμένιος Αρχιεπίσκοπος κατά τη διάρκεια μίας πομπής κοντά στον Πανάγιο Τάφο στην Παλιά Πόλη. Ο σταυρός του 17ου αιώνα που είχε ο Αρχιεπίσκοπος έσπασε κατά τη διάρκεια της φιλονικίας και εκείνος χαστούκισε τον μαθητή yeshiva.

Και οι δύο ανακρίθηκαν από την αστυνομία και ο μαθητής yeshiva θα προσαχθεί σε δίκη. Το Επαρχιακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ, εν τω μεταξύ, απαγόρευσε τον φοιτητή να προσεγγίζει την Παλιά Πόλη για 75 ημέρες.

Αλλά οι Αρμένιοι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τη δράση της αστυνομίας και λένε ότι αυτό το πράγμα έχει αρχίσει εδώ και χρόνια. Ο Αρχιεπίσκοπος Nourhan Manougian λέει ότι αναμένει από τον υπουργό Παιδείας να πει κάτι.

"Όταν γίνεται μια επίθεση ενάντια σε Εβραίους οπουδήποτε στον κόσμο, η ισραηλινή κυβέρνηση γίνεται έξω φρενών, γιατί λοιπόν όταν η θρησκεία μας και η υπερηφάνειά μας προσβάλλονται, δεν παίρνουν σκληρότερα μέτρα;" ρωτάει.

Σύμφωνα με τον Daniel Rossing, πρώην σύμβουλο του Υπουργείου Θρησκευτικών Υποθέσεων για τις Χριστιανικές Υποθέσεις και διευθυντή ενός κέντρου στην Ιερουσαλήμ για τον διάλογο μεταξύ χριστιανών και Ιουδαίων, υπήρξε μια αύξηση στον αριθμό των περιστατικών αυτών πρόσφατα, "ως μέρος μιας γενικής ατμόσφαιρας έλλειψης ανοχής στη χώρα. "

Ο Rossing λέει ότι υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά όσον αφορά τον χρόνο και τον τόπο των επεισοδίων. Επισημαίνει το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερα περιστατικά σε περιοχές όπου οι Εβραίοι και Χριστιανοί συνυπάρχουν, όπως το εβραϊκό και το αρμενικό τέταρτο της Παλιάς Πόλης και η Πύλη της Γιάφα.


Υπάρχει αυξημένος αριθμός σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους, όπως κατά τη διάρκεια της εορτής Πουρίμ. "Ξέρω χριστιανούς που κλειδώνονται μέσα σε σπίτια και άλλους χώρους καθ 'όλη τη διάρκεια της γιορτής Purim», λέει.

Ο πρώην σύμβουλος του δημάρχου στα χριστιανικά θέματα, Shmuel Evyatar, περιγράφει την κατάσταση ως «μια τεράστια ντροπή." Λέει ότι οι περισσότεροι από τους υποκινητές είναι σπουδαστές yeshiva που σπουδάζουν στην Παλιά Πόλη και που βλέπουν τη χριστιανική θρησκεία με περιφρόνηση.

"Είμαι σίγουρος ότι το φαινόμενο θα σταματήσει μόλις οι ραββίνοι και γνωστοί εκπαιδευτικοί το καταγγείλουν. Στην πράξη, οι ραββίνοι των yeshivas αγνοούν ή ακόμα και ενθαρρύνουν αυτά τα περισταικά», λέει ο Evyatar.

Και ο ίδιος ο Evyatar δέχτηκε φτύσιμο ενώ περπατούσε με ένα σέρβο επίσκοπο στην εβραϊκή συνοικία, κοντά στο σπίτι του. "Μια ομάδα μαθητών yeshiva μας έφτυσε και ο δάσκαλός τους καθόταν απλώς απαθής και παρακολουθούσε."

Οι δημοτικοί υπάλληλοι στην Ιερουσαλήμ δήλωσαν ότι γνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να εξετάζεται από την αστυνομία. Ο Shmuel Μπεν-Ρούμπι, εκπρόσωπος της αστυνομίας, είπε ότι είχε μόνο δύο καταγγελίες από τους Χριστιανούς κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Είπε ότι σε δύο περιπτώσεις, οι δράστες συνελήφθησαν και τιμωρήθηκαν.

Είπε ότι η αστυνομία αναπτύσσει ένα υπέρμετρα υψηλό αριθμό από περιπολίες και διαθέτει ειδική τεχνολογία στην Παλιά Πόλη και τα περίχωρά της σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την τάξη.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.