ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Το στοίχημα για την Ελλάδα είναι διπλό



Αύριο θα είναι στην ελληνική πρωτεύουσα ο Ντομινίκ Στρος Καν , ενώ την Πέμπτη καταφθάνει και ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.

Του Θανάση Παπαδή


Μόνο περίπατος και τυπικού χαρακτήρα δεν θα είναι οι συνομιλίες ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση για τους όρους της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ, που ήδη έχουν ξεκινήσει και θα κορυφωθούν εντός της εβδομάδας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της τρόικας που φτάνουν στην Αθήνα. Αύριο θα είναι στην ελληνική πρωτεύουσα ο Ντομινίκ Στρος Καν , ενώ την Πέμπτη καταφθάνει και ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.


Οι τελευταίες παλινωδίες της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με αυτά που έχουν συμφωνηθεί μέσα από το μνημόνιο έχουν θορυβήσει την πλευρά της τρόικας η οποία και φαίνεται ιδιαίτερα προβληματισμένη αλλά και θορυβημένη για τα ήξεις αφίξεις της ελληνικής πλευράς.

Έστω και αν επισήμως μας δίνουν τα εύσημα, εντούτοις στο παρασκήνιο υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια αλλά και γκρίνια. Η τρόικα θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου αφενός να κερδίσει χρόνο για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και αφετέρου να παρεκκλίνει από το πλαίσιο πάνω στο οποίο έχουν υιοθετήσει και οι δύο πλευρές ότι θα κινηθούν οι επιχειρούμενες αλλαγές.

Η επίσκεψη Στ. Καν και Ο. Ρεν μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, αφού θα συνδυαστεί αφενός με τις συζητήσεις για την επιμήκυνση και αφετέρου για τις νέες δεσμεύσεις που θα πρέπει να αναλάβει η ελληνική πλευρά.

Η τρόικα δίνει πλέον ιδιαίτερο βάρος στις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θεωρεί μάλιστα ότι έχουν καθυστερήσει υπερβολικές σε σχέση με τις διαβεβαιώσεις που είχαν λάβει από την ελληνική κυβέρνηση. Οι ελεγκτές που ήταν πριν λίγο καιρό στην Αθήνα διαπίστωσαν πως υπάρχει μία σχετική χαλάρωση στον μηχανισμό της κυβέρνησης με τους υπουργούς να εμφανίζονται ιδιαίτερα απρόθυμοι στην υλοποίηση του μνημονίου, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Το στοίχημα λοιπόν για την ελληνική πλευρά είναι διπλό. Από την μία να πείσει τους εκπροσώπους της τρόικας ότι θα προχωρήσει χωρίς καμία χρονοτριβή και παρέκκλιση η υλοποίηση του μνημονίου και από την άλλη να λάβει όλες εκείνες τις διαβεβαιώσεις, για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, χωρίς επιπλέον όρους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.