ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Συγχωνεύσεις 4.500 Επιχειρήσεων του Δημοσίου


«Ποδαρικό» με 4.500 καταργήσεις / συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, θα ’χουμε με την έλευση του 2011. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να ’χει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του νέου έτους, όπως ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Οσο για το προσωπικό τους που ανέρχεται σε περίπου 30.000, οφείλει...
 μέχρι τότε να μεταφερθεί σε αντίστοιχες προσωποπαγείς οργανικές θέσεις που θα συσταθούν στις κεντρικές υπηρεσίες των οικείων δήμων. Οι εργαζόμενοι που θα μετακινηθούν θα πρέπει να ’χουν μόνιμη σχέση εργασίας είτε να είναι συμβασιούχοι αορίστου χρόνου. Αυτοί θα διασωθούν, αν πιστέψουμε τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του κ. Ραγκούση, δεν θα συμβεί, όμως, το ίδιο για τους 5.000 συμβασιούχους των παραπάνω επιχειρήσεων και νομικών προσώπων που μαθηματικά θ’ απολυθούν.

Το βέβαιο είναι ότι οι 325 ΟΤΑ που απέμειναν από τους 1.034 που υπήρχαν πριν την εφαρμογή του «Καλλικράτη» θα φορτωθούν με χιλιάδες υπαλλήλους που περισσεύουν από τα υπουργεία και τις ΔΕΚΟ. Ηδη μετατάχθηκαν προς αυτούς 4.500 υπάλληλοι των πρώην νομαρχιών τα ονόματα των οποίων έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.


Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο κ. Ραγκούσης για την πορεία υλοποίησης του νέου αυτοδιοικητικού εγχειρήματος, αφού όπως τόνισε σε συνάντηση που είχε χθες με τους δημοσιογράφους οι οποίοι καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου του, «όλα βαίνουν καθώς είναι έτοιμα 21 προεδρικά διατάγματα και 30 σχετικές υπουργικές αποφάσεις». Ο ίδιος παρουσίασε και το site που δημιουργήθηκε ειδικά για τον «Καλλικράτη», απ’ όπου ο ενδιαφερόμενος θα αντλεί τις πληροφορίες που επιθυμεί. Παράλληλα, θα μπορεί ένας πολίτης τηλεφωνώντας στο «1500» να ενημερώνεται επί 24ωρου βάσεως, για το δήμο όπου πλέον ανήκει, με βάση το νέο χωροταξικό σχεδιασμό. Οσο για τους δημάρχους, αυτοί θα πληροφορούνται τις εγκυκλίους, αποφάσεις, διατάγματα που τους αφορούν μέσω SMS που θα στέλνονται σε κινητά τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία θ’ αγοράζει για λογαριασμό τους το υπουργείο Εσωτερικών.



ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Χωρίς «πυξίδα» ταξιδεύει ο «Καλλικράτης», σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος αποδομεί τη νέα μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την παράθεση αδιάσειστων στοιχείων. Χαρακτηριστικά σε δήλωσή του στον «ΑΤ» αναφέρει το παράδειγμα του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος «ΕΛΛ.Α.Δ.Α», το θεμέλιο λίθο του «Καλλικράτη» όπου υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση του νέου θεσμού με το ποσό των τεσσάρων εκατ. ευρώ. Στον κρατικό προϋπολογισμό, όμως, του 2011, δεν αποτυπώνεται οιαδήποτε αντιστοιχία ως προς το ποσό αυτό. Κάτι που σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη ότι το πρόγραμμα Ελληνική Αρχιτεκτονική Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΛΛ.Α.Δ.Α) έχει διατυπωθεί κυριολεκτικά «στο γόνατο». Ο ίδιος στέκεται και στο γεγονός της μείωσης των εσόδων των δήμων κατά 1,3 δισ. ευρώ, για το νέο έτος. Με βάση την περσινή εμπειρία όπου στα ταμεία των ΟΤΑ μπήκαν μόλις 2,8 δισ. ευρώ, ενώ είχαν προϋπολογισθεί 4,5 δισ., ο κ. Παυλόπουλος εκτιμά ότι οι πληρωμές για το 2011 θα κυμανθούν κάτω από τα 3 δισ. ευρώ.

Αν συμβεί αυτό (κάτι πολύ πιθανό) οι δήμοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στη μισθοδοσία του προσωπικού τους. Για επενδύσεις βέβαια, ούτε λόγος.


Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ -Α.Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.