Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010
Σχέδιο διάσωσης του ΜΤΣ
Νέο καθεστώς για τους 60.000 μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού θα ισχύσει προσεχώς, προκειμένου αυτό να διασωθεί από τη χρεοκοπία. Οι αποφάσεις έχουν παρθεί και οι περικοπές -από ό,τι φαίνεται- αποτελούν μονόδρομο....
Βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση ώστε να αποφευχθεί τυχόν πολιτικό κόστος. Τα 33 εκ. ευρώ που πρόσφατα πίστωσε το υπουργείο Οικονομικών στο ΜΤΣ για να δώσει το τελευταίο μέρισμα του 2010 ήταν τα τελευταία. Το δήλωσε κατηγορηματικά το υπουργείο Οικονομικών καθώς ήδη έχει δανείσει στο ΜΤΣ πάνω από 300 εκ. ευρώ και δεν δείχνει καμία απολύτως διάθεση να συνεχίσει καθώς με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν θα τα πάρει ποτέ πίσω.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τα μέτρα που δρομολογούνται να εφαρμοστούν είναι τα εξής:
* Περικοπή των μερισμάτων κατά 15%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα εξοικονομηθούν 20 εκ. ευρώ ετησίως.
* Αύξηση της κράτησης για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, από 4% σε 5% στους εν ενεργεία αξιωματικούς πράξη που θα αποφέρει επιπλέον έσοδα στο ΜΤΣ 18 εκ. ευρώ.
* Κατάργηση του βοηθήματος θανάτου που δίδεται στη χήρα και αντιστοιχεί με δεκαπέντε μερίσματα. Από την περικοπή αυτή θα εξοικονομηθούν 5-6 εκ. ευρώ τον χρόνο.
* Κατάργηση του δικαιώματος να συνεχίσουν να παίρνουν το μέρισμα του αποθανόντος αποστράτου οι ανύπαντρες κόρες. Κάτι το οποίο ισχύει σήμερα και θεωρείται παράλογο. Στον αξιωματικό γίνονται κρατήσεις στην καλύτερη περίπτωση για 35 χρόνια και το μέρισμα δίδεται με τη μεταβίβαση του δικαιώματος και στις ανύπαντρες κόρες συνολικά για εξήντα και πλέον χρόνια. Θα δίδεται στα παιδιά του αποστράτου (εάν φύγει από τη ζωή) μέχρι να ενηλικιωθούν αυτά και εφόρου ζωής στις ανύπαντρες θυγατέρες εφόσον είναι άτομα με ειδικές ανάγκες.
* Να δίδεται το μέρισμα στους αποστράτους μετά τη συμπλήρωση του 53 έτους. Υπάρχουν αξιωματικοί που αποστρατεύονται πολύ νωρίτερα.
* Να διαφοροποιηθούν οι κρατήσεις στους αξιωματικούς του Στρατού που αποστρατεύονται καθώς γίνονται «άλματα» στους βαθμούς. Συγκεκριμένα πριμοδοτούνται με τρεις βαθμούς, από τη στιγμή που θα κριθούν ευδοκίμως τερματίσαντες. Δηλαδή ένας αξιωματικός που είναι συνταγματάρχης και κρίνεται ευδοκίμως τερματίσας θα γίνει ταξίαρχος για έναν μήνα και θα αποστρατευτεί με το βαθμό του αντιστρατήγου. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να παίρνει και το μέρισμα του αντιστρατήγου. Εδώ έχει προταθεί να του γίνονται ειδικές κρατήσεις τουλάχιστον για δύο χρόνια προκειμένου στη συνέχεια να πάρει το μέρισμα του αντιστρατήγου. Αυτή η πρόταση προκαλεί έντονες αντιδράσεις.
* Διακανονισμός του χρέους του ΜΤΣ στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου. Διακανονισμός με συμψηφισμό των χρημάτων που οφείλει το κράτος στο ΜΤΣ. Το 2003 η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να εγγράψει ως δικαιούχους στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Γεγονός που δημιούργησε πρόβλημα στα οικονομικά του Ταμείου και η «προίκα» που δόθηκε τότε ήταν μικρή σε σχέση με τις υποχρεώσεις που του μεταβίβασε.
* Επανακαθορισμός του κοινωνικού πόρου 4% που δίδεται στο εκάστοτε Μετοχικό Ταμείο ανάλογα με το ποιος κλάδος υλοποιεί εξοπλιστικό πρόγραμμα. Προτείνεται από όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα να συγκεντρώνεται ο κοινωνικός πόρος το 4% και να κατανέμεται στα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού ανάλογα με τους δικαιούχους που έχει.
* Μείωση στο 70% του μερίσματος που θα παίρνει η χήρα του δικαιούχου μετά τον θάνατο του αποστράτου.
ΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΕΚΝΩΝ
Το Βοήθημα Επαγγελματικής Αποκατάστασης Τέκνων για το οποίο γίνονταν κρατήσεις στους αξιωματικούς και δίδονταν ένα ποσό στα παιδιά τους όταν ενηλικιώνονταν έχει σταματήσει εδώ και δύο χρόνια, αφού δεν υπήρχαν χρήματα στο Ταμείο. Τώρα θα δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός λογαριασμός για το βοήθημα αυτό που θα λειτουργεί ανεξάρτητα και δεν θα χρηματοδοτεί τα μερίσματα.
Υπάρχει και η σκέψη να δημιουργηθούν κρατήσεις τριών ταχυτήτων για αντίστοιχα Βοηθήματα Επαγγελματικής Αποκατάστασης (τριών ταχυτήτων). Κρατήσεις 2%, 4% και 6% και θα δίδονται ανάλογα Βοηθήματα στα τέκνα.
ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ
Περιορίσθηκαν από το 2003 και μετά τα εξοπλιστικά προγράμματα του Στρατού άρα και ο κοινωνικό πόρος 4% που εισέρχονταν σε αυτό και αντιστοιχούσε σε μεγάλα ποσά. Από το 2000 έως και το 2006 ενώ διαφαίνονταν οι κίνδυνοι δόθηκαν αυξήσεις στα μερίσματα συνολικά 76%. Εκποιήθηκε από το 1990 έως το 2000 μεγάλο μέρος ακίνητης περιουσίας σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη ενώ εξασφάλιζαν μεγάλα έσοδα στο ΜΤΣ.
Ενα από αυτά ήταν και το κτίριο που στεγάζεται σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών στην οδό Ακαδημίας και Βασ. Σοφίας, ένα άλλο, οικόπεδο άνω του μισού στρέμματος που είναι στη συμβολή των οδών Αιγηνίτου και Βασ. Σοφίας και πολλά άλλα.
Άλλη μία αιτία ήταν και η πλήρης εναρμόνιση των μερισμάτων με τις δύο μισθολογικές προαγωγές που παίρνουν οι αξιωματικοί με την αποστράτευσή τους.
Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ - Α.Τ.
Share
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΜΤΣ ΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 53 ΕΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ 53 ΕΤΩΝ.ΑΡΑ ΠΑΛΙ ΚΟΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΤΕΛΕΧΗ.ΕΓΩ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 53 ΓΙΑΤΙ ΈΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΕΞΟΔΑ. ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΙΓΟΥΡΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ!!!ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ 53 ΕΤΩΝ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΡΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ;ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΙΣ ΕΑΝ ΑΠΟΔΟΘΗΚΑΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΙ ΤΟΥ ΜΤΣ;ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ!!!ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΟΥ 13 ΚΑΙ 14 ΜΙΣΘΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ .....ΑΣ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝΕ ΜΕΤΑ..................
ΑπάντησηΔιαγραφή