ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Ο μυστηριώδης ιός υπολογιστών που χτύπησε το Ιράν


 Στα διπλωματικά επεισόδια που διαδραματίζονται γύρω από το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα, έρχεται να συμπληρωθεί και ένα καινούριο: ο κυβερνοπόλεμος. Εδώ και λίγες μέρες ένας κακόβουλος κώδικας με την ονομασία Stuxnet επιτίθεται στα βιομηχανικά συστήματα ελέγχου που έχουν κατασκευαστεί από την Siemens. Αν και έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 30.000 υπολογιστές, οι αρχές της χώρας διαψεύδουν ότι πρόκειται για «σοβαρή ζημιά».


Ο ιός έχει πλήξει κυρίως τα δίκτυα στις εγκαταστάσεις εµπλουτισµού ουρανίου στη Νατάντζ βάζοντας φρένο στις εργασίες του πυρηνικού σταθμού. Σύμφωνα δε με την Symantec η οποία μελετάει την πορεία του πανάκριβου όπως εκτιμάται Stuxnet η ύπαρξη του οποίου έγινε αντιληπτή το καλοκαίρι παρόλο που έχει αρχίσει να διαδίδεται από τον Ιανουάριο του 2010, έχουν ήδη επηρεαστεί και μια σειρά από άλλες χώρες όπως η Ινδία, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Βρετανία, η Μαλαισία και το Πακιστάν.

Η προέλευση του συγκεκριμένου κώδικα παραμένει αβέβαιη ωστόσο αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι οι αναφορές του στην Βίβλο και τους Εβραίους αν και δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις για το αν πράγματι πίσω από τον ιό κρύβεται το Ισραήλ ή αν πρόκειται για προβοκάτσια. Χαρακτηριστικά, ο ιός δημιουργεί έναν φάκελο με την ονομασία «Μυρτιά» η οποία παραπέμπει στην Εσθήρ και το ομότιτλο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης όπου μέσω της εβραίας βασίλισσας του Ξέρξη παρεμβαίνει η θεία πρόνοια προκειμένου να σωθούν οι Ιουδαίοι της Περσίας.

(Le Point)

Μ.








Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.