Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010
Ανέκρουσε πρύμναν για το casus belli
Η κυβέρνηση Ερντογάν υπαναχωρεί από την επανεξέταση της απόφασης για κατάργηση του casus belli, αποδεικνύοντας ότι οι σχετικές διαρροές αποτελούσαν επικοινωνιακό τέχνασμα με αμφιλεγόμενες διπλωματικές προθέσεις.
Ο τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου σε του δηλώσεις στον διευθυντή του τηλεοπτικού δικτύου «NTV» Μουράτ Ακγκιούν αναφέρθηκε στις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον τουρκικό Τύπο για την αναθεώρηση του “Κόκκινου Βιβλίου”, προκειμένου να μην αναφέρεται η Ελλάδα ως απειλή και να μην προσδιορίζεται η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ως casus belli.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας... δήλωσε χθες τα εξής: “Οι εργασίες για το Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας είναι απόρρητες. Στις σχέσεις μας με τους γείτονές μας τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές αλλαγές.
Για το θέμα των 12 ναυτικών μιλίων, η Τουρκία δεν κάνει βήματα μονομερώς. Με βήματα που θα γίνουν αμοιβαία θα αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας και της Ελλάδας, της μιας απέναντι στην άλλη”. Συγκεκριμένα, είχε γραφτεί και είχε ειπωθεί ότι, με βάση το δόγμα Νταβούτογλου για “μηδενικές διαφορές με τους γείτονες”, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας θα ενέκρινε τον Οκτώβριο ένα νέο κείμενο στο οποίο δεν θα αναφέρονταν ως απειλές η Ελλάδα, η Ρωσία, το Ιράκ και το Ιράν, κι έτσι εμμέσως θα στελνόταν το μήνυμα ότι αίρεται de facto το casus belli.
Ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης σε σχέση με τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο για το “Κόκκινο Βιβλίο” και ενώ είχε ξεκινήσει ένας έντονος δημόσιος διάλογος, με πρώην πρέσβεις και εκπροσώπους τού κατεστημένου να εκφράζουν αντιρρήσεις ως προς την ορθότητα και τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας εξέλιξης.
Προβληματισμός στην Αθήνα
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αποφύγει τον σχολιασμό των πληροφοριών που μεταδόθηκαν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, έχοντας επίγνωση των κινδύνων ενός βιαστικού και αφελούς ενθουσιασμού.
Το γεγονός ότι ο Α. Νταβούτογλου συνδέει την αναθεώρηση μιας αντιευρωπαϊκής απόφασης που προσβάλλει το διεθνές δίκαιο -με ανταλλάγματα από ελληνικής πλευράς- με μία στρεβλή λογική αμοιβαιότητας δημιουργεί εύλογο προβληματισμό σε παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, που αναρωτιούνται ποιο είναι το βήμα που καλεί η Άγκυρα την Αθήνα να κάνει.
Εντύπωση άλλωστε δημιουργεί η επιλογή του τούρκου ΥΠΕΞ, να κάνει αυτή την απογοητευτική δήλωση τη μέρα που ανέμενε στην Άγκυρα τον ΑΝΥΠΕΞ Δημήτρη Δρούτσα, για να παρακολουθήσουν μαζί τον αγώνα μπάσκετ Ελλάδας - Τουρκίας.
Πηγή
Share
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.