Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010
Aλλάζουν το δόγμα και στην εξωτερική πολιτική - Ένας Θεός ξέρει τι μας ετοιμάζουν...
Τη συγκρότηση Επιτροπής η οποία θα επεξεργαστεί το νέο πολιτικό δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου όπου παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν στελέχη του υπουργείου, ακαδημαϊκοί, ενώ ιδιαίτερο ρόλο θα διαδραματίσει το ΕΣΕΠ (Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής).
Αφού έκανε λόγο για απτά αποτελέσματα της πολιτικής των έντεκα τελευταίων μηνών, επισημαίνοντας οτι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα είχε χάσει τη φωνή της στο διεθνές στερέωμα, ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρωτοβουλία για την «Ατζέντα 2014» για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Βαλκανικής, καθώς και στις πρόσφατες επισκέψεις του στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.
Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι πλέον η Ελλαδα έχει δείξει την πολιτική της βούληση και γι' αυτό οι πιέσεις δεν ασκούνται σε αυτή, καθώς το κλίμα έχει αντιστραφεί.
Σε ερώτηση σχετικά με το χρονικό ορόσημο της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Δρούτσας παρατήρησε πως «πάντα υπάρχουν χρονικά ορόσημα, όμως εμείς δεν θέλουμε να μιλούμε με ορόσημα, αλλά με καθαρές θέσεις: αν οι γείτονές μας αποφασίσουν να εξετάσουν το πρόβλημα με ανοιχτό μυαλό, εδώ είμαστε με τις θέσεις μας».
Όπως έκανε γνωστό, ο ίδιος προτίθεται να συναντηθεί με τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη (στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ), χωρίς να αποκλείσει (σε περίπτωση που παραστεί στη Ν.Υόρκη και ο Ν.Γκρούεφσκι) και μια συνάντηση των δύο πρωθυπουργών των δύο χωρών. Κληθείς τέλος να σχολιάσει τις αρνητικές δηλώσεις αξιωματούχων της ΠΓΔΜ, αρκέστηκε να πει πως «δεν θα αφήσουμε καμιά δήλωση να μας επηρεάσει».
Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε οτι η Ελλάδα επιδιώκει στενή συνεργασία με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση οτι θα υπάρχει πλήρης σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. «Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε έτοιμοι, στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με στόχο την πλήρη ένταξη», δήλωσε ο κ. Δρούτσας με την επισήμανση ότι δεν είναι στα ενδιαφέροντα της Ελλάδας η προώθηση μιας άλλου είδους σχέσης Τουρκίας - ΕΕ.
«Κανείς εταίρος δεν υποστήριξε την “άνευ όρων ένταξη” της Τουρκίας στην Ε.Ε. ... Αυτό που υποστηρίχθηκε από ορισμένους, είναι ότι “η Τουρκία δεν πρέπει να αποσυνδεθεί από την Ευρώπη” και ότι “πρέπει με κάποιο τρόπο να ενσωματώσουμε την Τουρκία στις πολιτικές της ΕΕ», σημείωσε, «όμως ένας είναι ο μόνος δρόμος: πλήρης ανταπόκριση στις υποχρεώσεις για την πλήρη ένταξη», συμπλήρωσε.
Χαρακτήρισε μάλιστα «παράθυρο ευκαιρίας» το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής για την τουρκική ηγεσία, καθώς όπως εκτίμησε, επιτρέπει στον Τούρκο πρωθυπουργό να προχωρήσει με πιο αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις, για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και σε άλλα θέματα, όπως η επίλυση του Κυπριακού. «Οφείλουμε», τόνισε, «να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία με προσεκτικά βήματα».
Απαντώντας σε ερώτηση περί πιθανού χρονοδιαγράμματος για την εκδήλωση «θετικής εξέλιξης εκ μέρους της Άγκυρας», ο κ. Δρούτσας παρατήρησε πως «δεν είναι σκόπιμο σε αυτή τη φάση να τίθενται χρονικά ορόσημα», επισημαίνοντας πάντως ότι οι δύο κυβερνήσεις γνωρίζουν πόσο γρήγορα βήματα απαιτούνται.
Σε ερώτηση για το «casus belli» επανέλαβε πως πρόκειται για μια απαράδεκτη αναφορά - τόσο στο επίπεδο των γενικών αρχών και της καλής γειτονίας, όσο και στο επίπεδο των προδιαγραφών που πρέπει να τηρούνται από μια υποψήφια χώρα.
Τέλος, αναφορικά με την πρόθεση της Ελλαδας να διερευνήσει πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου σε περιοχές όπου δεν εμπλέκεται η Τουρκία, ο κ. Δρούτσας απάντησε ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει όλα τα δικαιώματα που της αντιστοιχούν και προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι το Κυπριακό παραμένει προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και αυτό, άλλωστε -είπε- σημαδοτότησε με την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού. Όπως εκτίμησε, το Κυπριακό δεν περνά μια εύκολη φάση, κάνοντας ωστόσο αναφορά στη στενή συνεργασία και το συντονισμό που υπάρχει με την κυπριακή ηγεσία και τον πρόεδρο Χριστόφια.
Ο κ. Δρούτσας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρόταση για την επιστροφή των Βαρωσίων και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και εξέφρασε την ελπίδα οτι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά, τονίζοντας πως «είναι ευκαιρία να δείξει η Τουρκία ότι δεν μένει μόνο στα λόγια, αλλά τα κάνει και πράξεις με αποτελέσματα».
Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην αξιοποίηση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τον αραβικό κόσμο και στην πολυ σημαντική συνεισφορά που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στην προώθηση μιας λύσης στο Μεσανατολικό, το οποίο -όπως είπε- τώρα έχει εισέλθει σε μια νέα φάση.
Τέλος, ο κ. Δρούτσας έκανε λόγο για τις επικείμενες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία όπως διαβεβαίωσε, θα γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική με το νέο σύστημα της ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων, τον εξορθολογισμό της οικονομικής διαχείρισης και τη μείωση της σπατάλης και την εξωστρέφεια των υπηρεσιών του υπουργείου στην ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ιδρυθεί θέση ειδικού γραμματέα με χρονική διάρκεια ενός έτους, ο οποίος θα ασχοληθεί με τα διοικητικά υπο την εποπτεία του γενικού γραμματέα, πρέσβη Ι. Ζέππου.
Ερωτηθείς αν το ΥΠΕΞ προτίθεται να αναμείξει τον ιδιωτικό τομέα στην αναδιάταξη των υπηρεσιών του, ο κ. Δρούτσας απάντησε πως έχει παρακαλέσει όλους τους συλλόγους να υποβάλουν τις προτάσεις τους και επανέλαβε πως το όλο εγχείρημα βρίσκεται υπό την εποπτεία της υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.
Σημείωσε εξάλλου, πως με την αποφασιστική συμβολή της διπλωματικής υπηρεσίας, αλλά και όλων των εργαζομένων στο υπουργείο Εξωτερικών, έχει υπάρξει σημαντική συμβολή στην εξοικονόμηση πόρων.
Ο υπουργός των Εξωτερικών δέχθηκε ερωτήσεις και για το θέμα των μεταναστών. Όπως επεσήμανε, πέραν των διμερών εργαλείων, η Ελλάδα θα αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που προσφέρει η Ε.Ε. στα θέματα μετανάστευσης, ενώ ήδη ανέπτυξε σημαντικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση εκπόνησης συμφωνιών άμεσης επαναπροώθησης. Ειδικά για τους Ρομ -και τον κίνδυνο μεταφοράς τους από την Γαλλία και την Ιταλία- διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο μετεγκατάστασής τους.
Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου και οι υφυπουργοί Σπύρος Κουβέλης και Δημήτρης Δόλλης.
Μεταξύ άλλων ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα η οικονομική διπλωματία έχει αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως είχε παρουσιαστεί στην ολοκληρωμένη στρατηγική, που ως στόχο έχει να ανοίξει η ελληνική επιχειρηματικότητα προς τον έξω κόσμο, με έμφαση τις αραβικές χώρες, τις χώρες του Κόλπου, τα Βαλκανια, τη Ρωσία και την Κίνα.
Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην σύσταση Κοινής Επιτροπής με το Κατάρ για την επένδυση του Αστακού και στις σημαντικές επαφές με τη Λιβύη και τις χώρες του Ευξείνου Πόντου, στο Ελληνοαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που θα γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή πολιτικών και επιχειρηματιών, ενώ εκτίμησε πως οι επαφές με τους Αμερικανούς «ξανάφεραν την Ελλάδα στη θέση του σημαντικού οικονομικού εταίρου για τις ΗΠΑ». Στόχος τώρα, πρόσθεσε, είναι «να ξεδιπλωθεί η ελληνική παρουσία και η οικονομική διπλωματία σε άλλες περιοχές, όπως στα Βαλκάνια (που συντάσσεται με το στόχο για το 2014), την Ιαπωνία, την Κορέα, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Καταλήγοντας, ο κ.Κουβέλης αναφέρθηκε στην αλλαγή της υπηρεσίας της ΥΔΑΣ, με τον διαχωρισμό της αναπτυξιακής συνεργασίας απο την ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο κ. Δημήτρης Δόλλης ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό και τις Εκκλησιαστικές Υποθέσεις. «Χαίρομαι», είπε αναφερόμενος στον ελληνισμό της διασποράς, «γιατί επιστρέφω σε ένα χώρο μέσα απο τον οποίο ξεκίνησα μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα το 1999 -έναν τομέα, μια άλλη Ελλάδα, που όχι μόνο έχει μεγαλουργήσει, αλλά ζει σε διαφορετικά κομμάτια του κόσμου».
Όσον αφορά το θέμα της επιστολικής ψήφου, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως το θέμα θα αντιμετωπιστεί στον νέο εκλογικό νόμο που θα συζητηθεί σύντομα στη Βουλή.
Μεταξύ άλλων σημείωσε επίσης ότι «το εκκλησιαστικό και ιδιαίτερα τα Πατριαρχεία είναι ένα σοβαρό κομμάτι του τρίπτυχου γλώσσας - πολιτισμός - πίστη, του Ελληνα της Διασποράς και θα έχουν την ανάλογη προσοχή απο το ελληνικό κράτος».
Κληθείς να σχολιάσει την αναγγελθείσα ιδιωτική πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην Αγ.Σοφία, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ανέφερε ότι τα θέματα εκκλησιαστικής τάξης είναι αρμοδιότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Πηγή
Share
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.