ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Ρεύμα κατά μεταναστών στη Σουηδία



The New York Times

Ο 31χρονος Τζίμι Ακεσον μοιάζει περισσότερο με ανερχόμενο στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας, παρά με έμπειρο πολιτικό. Αλλά ο επικεφαλής των Σουηδών Δημοκρατών δεν πουλάει το προϊόν του με το μαλακό. Θέλει να μειώσει τη μετανάστευση κατά 90% και θεωρεί ότι η αύξηση του πληθυσμού μουσουλμάνων στη Σουηδία είναι η μεγαλύτερη ξένη απειλή για τη χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο....

Η Σουηδία, μια χώρα που θεωρείται θεματοφύλακας του φιλελευθερισμού και της ανεκτικότητας, δεν έχει εκλέξει ποτέ στη Bουλή μέλος οποιουδήποτε κόμματος που να έχει κάνει ανοιχτή εκστρατεία εναντίον της μετανάστευσης. Αυτό μπορεί να αλλάξει στις σημερινές εκλογές, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Σουηδοί Δημοκράτες ενδέχεται να ξεπεράσουν το ποσοστό 4% που απαιτείται για την είσοδο στη Bουλή. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στον συνασπισμό κεντροδεξιών κομμάτων, αλλά οι Σουηδοί Δημοκράτες μπορεί να βρεθούν σε θέση ρυθμιστή, δημιουργώντας πολιτική κρίση, αφού ούτε η Kεντροδεξιά ούτε η Kεντροαριστερά δέχονται να συνεργαστούν μαζί τους.

Πολιτικά ρεύματα γνωστά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σαρώνουν τώρα και τη Σουηδία. «Τέτοιου είδους κόμματα διαπρέπουν σε συνθήκες αβεβαιότητας και πολιτικής κρίσης», είπε ο υπουργός Οικονομικών Αντερς Μπόρι, μέλος του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος. «Θέλουν να δημιουργούν κρίση και αναστάτωση κι εμείς ρωτάμε τους ψηφοφόρους τους: Θεωρείτε ότι πρόκειται για υπεύθυνη επιλογή;»

Σχεδόν ολόκληρο τον 20ό αιώνα, η σουηδική πολιτική κυριαρχείτο από τη Σοσιαλδημοκρατία, ενώ το 2006, ήρθε στην εξουσία η Kεντροδεξιά του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ρέινφελντ. «Οι σοσιαλδημοκρατικές ιδέες χάνουν την επιρροή τους στη Σουηδία και γινόμαστε όλο και πιο ατομιστές», είπε η Τζένι Μάντεσταμ, πολιτική αναλύτρια στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

Ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών Ιμπραήμ Μπαϊλάν, που μετανάστευσε από την Τουρκία σε ηλικία 10 ετών, επισημαίνει ότι η άνοδος της λαϊκιστικής Δεξιάς οφείλεται στην οικονομική κρίση και την ανεργία. «Πολλοί είναι νέοι, χωρίς δουλειά, χωρίς ελπίδα», λέει. Ο Μπαϊλάν προσθέτει ότι η ενσωμάτωση των μεταναστών γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ο Μπεϊζάτ Μπετσίροφ, μετανάστης από τη Γιουγκοσλαβία, λέει ότι οι περισσότεροι Σουηδοί είναι φιλόξενοι, αλλά περίπου 2%-4% νομίζουν ότι για τα οικονομικά προβλήματα φταίνε οι μουσουλμάνοι. Ο Μπετσίροφ επισημαίνει ότι οι υποστηρικτές των Σουηδών Δημοκρατών είναι λίγοι. «Αλλά στην αρχή και οι υποστηρικτές του Χίτλερ λίγοι ήταν».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.