ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Μαστίγιο σε Ιράν, κλάδο ελαίας σε Μ. Ανατολή


Ο ΟΜΠΑΜΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ «ΕΠΙΒΛΕΨΗ» ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΦΙΓΓΕΙ ΤΟΝ ΚΛΟΙΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ
Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
 


Εν μέσω οικονομικής κρίσης, με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν να παραμένει αβέβαιος ως προς την έκβασή του και εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ανασκουμπωθεί και ατενίζει με περίσκεψη τη σκακιέρα του Μεσανατολικού.
 

Χαιρετίζοντας χθες την αποχώρηση των μάχιμων αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, ο Ομπάμα σοφά απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη νίκη. (Το είχε διαπράξει ο προκάτοχός του, από αεροπλανοφόρο στην αρχή του επταετούς πολέμου, και έκτοτε μένει ως ανέκδοτο.) Η λέξη ήττα βέβαια κλωθογυρίζει στο μυαλό πολλών κυβερνητικών στελεχών και αναλυτών. Το θέμα παραμένει πώς ο Αμερικανός πρόεδρος θα χειριστεί κάτι που νίκη δεν το λες και ήττα δεν το αναφέρεις.
 

Η αμερικανική διπλωματία στη Μ. Ανατολή ήταν και παραμένει χονδροειδής. Οι ΗΠΑ όταν δεν βομβαρδίζουν, σκέφτονται σχηματικά. Πολλές φορές με αποτέλεσμα να χρειαστεί να ξαναβομβαρδίσουν. Ο Ομπάμα δεν δείχνει να αφίσταται της απλοϊκής γεωπολιτικής σκέψης των προκατόχων του. Προωθεί -για ακόμη μία φορά- ειρηνευτικές διαδικασίες στο Παλαιστινιακό. Παράλληλα σφίγγει τον κλοιό γύρω από το Ιράν, αναζητώντας συμμάχους στον αραβικό κόσμο.

«Μάτωσαν» οι συνομιλίες
Σήμερα ο Ομπάμα θα ξεκινήσει την επίβλεψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών στη Ουάσιγκτον, προσβλέποντας σε κάποια ειρηνευτική συμφωνία. Η Ιστορία είναι εναντίον του. Το ίδιο και η νέα έξαρση της έντασης στη Δ. Οχθη. Η Παλαιστινιακή Αρχή συνέλαβε χθες δεκάδες μέλη της Χαμάς -150 μαχητές κατά την ίδια την οργάνωση- για να τα ανακρίνει για τον φόνο των 4 Εβραίων εποίκων. Η Χαμάς όχι μόνο ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων αλλά και κατά τον εκπρόσωπό της στη Γάζα, Σάμι Αμπού Ζούχρι, οι συλλήψεις αποτελούν πράξη προδοσίας.

Στο τραπέζι η Ιερουσαλήμ
Προετοιμάζοντας το κλίμα της σημερινής διάσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε χθες ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να παραχωρήσει μέρος της Ιερουσαλήμ στους Παλαιστίνιους. «Η δυτική Ιερουσαλήμ και 12 εβραϊκές γειτονιές, με 200.000 πληθυσμό, θα είναι δικές μας. Οι αραβικές γειτονιές, όπου διαβιούν 250.000 Παλαιστίνιοι, θα είναι δικές τους», πρότεινε ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος.
 

Στο περιθώριο του κορυφαίου γεγονότος της ειρηνευτικής διάσκεψης η αμερικανική διπλωματία κάνει και άλλες κινήσεις: το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε προχθές ότι στέλνει μεσολαβητή σε Λίβανο και Ισραήλ, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Συμμαχία» κατά Ιράν
Και ενώ στα εύφλεκτα ή και φλεγόμενα μέρη της Μ. Ανατολής οι ΗΠΑ φαίνεται να κουνάνε κλάδο ελαίας, εξακολουθούν να κραδαίνουν καλά το μαστίγιο εναντίον του Ιράν. Ο Ομπάμα μιμήθηκε τους προκατόχους εγκαινιάζοντας νέο γύρο, ακόμη σκληρότερων, μέτρων κατά της Τεχεράνης, εξασφαλίζοντας και τη συμμετοχή των Ευρωπαίων, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας στο αντι-ιρανικό «μέτωπο». Βαθιά και διακαής επιθυμία όμως των Αμερικανών είναι η προσθήκη περισσότερων αραβικών χωρών στη νέα «συμμαχία προθύμων».
 

Ο σκοπός της αμερικανικής διπλωματίας είναι προφανής: να μειώσει την ιρανική επιρροή στον αραβικό κόσμο και, ακόμη καλύτερα, να καταφέρει να συμπήξει αραβικό μέτωπο εναντίον της χώρας και του πυρηνικού προγράμματός της.
 

Το Ιράν, πάντως, πέρασε στην αντεπίθεση. Σε χθεσινή συνέντευξή του ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, επιδοκίμασε τη «μερική απόσυρση» του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ, ζήτησε όμως «να διωχθούν ποινικά οι υπεύθυνοι για την αιματοχυσία και την καταστροφή».
 

Τα σχέδια Ομπάμα για το Μεσανατολικό εκτός από εμφανή είναι και διάτρητα. Και αν αναλογιστεί κανείς το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ, παραμένουν και άκρως επικίνδυνα. 


ΕΝΕΤ







 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.