ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ελλάδας - Ισραήλ...


Λιονάκης Νίκος

"Στρατηγικής απόφασης" συνεργασία, που περιλαμβάνει και τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων τα οποία είχαν παγώσει μετά την αιματηρή επίθεση του ισραηλινού στρατού στον Στολίσκο της Ελευθερίας ανοιχτά της Γάζας, ανακοίνωσαν μετά τη συνάντησή τους ο Γιώργος Παπανδρέου και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου στο Μ. Μαξίμου.
Ταυτόχρονα, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα, οι δύο αρχηγοί ανακοίνωσαν τη σύσταση μεικτής επιτροπής που θα ασχοληθεί με όλα τα πιθανά θέματα συνεργασίας όπως μεταξύ άλλων στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας, της ενέργειας, του τουρισμού και της καινοτομίας.

Η επίσκεψη του Μπ. Νετανιάχου, μετά από πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της νέας αμερικανικής πολιτικής, η οποία πιέζει την Τουρκία να απομακρυνθεί από το Ιράν και να σταματήσει το άνοιγμά της προς Ανατολάς. Ερωτηθείς για το αν οι ελληνο-ισραηλινές επαφές μπορεί να επηρεάσουν τις σχέσεις των δύο χωρών με την Άγκυρα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή των δύο χωρών και δεν πρέπει να θεωρείται ανταγωνιστική των διμερών ή και πολυμερών σχέσεων συνεργασίας των δύο χωρών με άλλες χώρες.

Ειδικότερα οι κ.κ. Παπανδρέου και Νετανιάχου -οι οποίοι σήμερα επισκέπτονται τον Πόρο συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους- εξέφρασαν τη βούλησή τους για περαιτέρω εμβάθυνση και σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών, με τους δύο πρωθυπουργούς να κάνουν λόγο για επίσκεψη ενδεικτική των φιλικών σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ.

Επιπλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι η επίσκεψη του κ. Νετανιάχου θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας και ειδικότερα στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού και της ενέργειας, προαναγγέλλοντας, στην κατεύθυνση αυτή, την οργάνωση αμοιβαίων επισκέψεων, με άξονα κυρίως τις επενδυτικές πρωτοβουλίες σε τομείς καινοτομίας.

Ανέφερε δε ότι συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν συναντήσεις των υπουργών Τουρισμού αλλά και Οικονομίας προκειμένου να οργανωθούν αμοιβαίες επισκέψεις επιχειρηματιών. Σε αυτό το σημείο ανακοίνωσε τη σύσταση μικτής επιτροπής για την περαιτέρω προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο Μπ. Νετανιάχου είπε ότι η συνάντηση θα φέρει τις δύο χώρες ακόμη πιο κοντά σε αυτά τα θέματα και σημείωσε πως με τον κ. Παπανδρέου μίλησαν και για συνεργασία σε θέματα άμυνας, ασφάλειας και στον τουρισμό.

"Η σημερινή επίσκεψη προάγει τις σχεσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και είναι η πρώτη από πολλές άλλες, για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα σε δύο αρχαίους λαούς, που έχουν πολύ μέλλον μπροστά τους" δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ενώ ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εκτίμησε ότι η οικονομική συνεργασία είναι για καλό και των δύο κρατών. Ακόμη, αφού χαρακτήρισε "πολύ δύσκολες" και "πολύ γενναίες" τις αποφάσεις που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, ο Μπ. Νετανιάχου υποσχέθηκε να βοηθήσει όσο μπορεί στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Όσον αφορά το Μεσανατολικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού χαρακτήρισε "πολύ θετική εξέλιξη" την "άμεση" απελευθέρωση των ελληνικών πλοίων που συμμετείχαν στον στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, ανέφερε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία, για την οποία είπε ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν άμεσα απευθείας διαπραγματεύσεις και ότι η χώρα μας είναι έτοιμη και πρόθυμη να συμβάλει στον σκοπό αυτόν.

"Έχουμε φιλικές, παραδοσιακές σχέσεις με τον παλαιστινιακό λαό, αλλά παράλληλα υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας και με τον ισραηλινό λαό" είπε ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζοντας τις επίσημες επαφές σημαντικό παραγωγικό βήμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Επιπλέον πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν απευθείας διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Παλαιστίνιων γιατί είναι ο λυσιτελέστερος δρόμος για τη βιώσιμη και διαρκή ειρήνη.

Επ' αυτού ο κ. Νετανιάχου είπε ότι εδώ και μήνες προσπαθεί το Ισραήλ να έχει συνομιλίες με την Παλαιστινιακή Αρχή "χωρίς εκ των προτέρων ατζέντα" και πρόσθεσε ότι "με λίγη υπομονή θα υπάρξουν αποτελέσματα".

ΣΥΝ: Γεννάει ανησυχίες ο εναγκαλισμός με την κυβέρνηση Νετανιάχου

"Δυστυχώς η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης κινείται σε ολισθηρούς δρόμους. Κοιτάει στο παρελθόν και όχι στο μέλλον, σε μια περίοδο που οι διεθνείς ισορροπίες αλλάζουν, που σημειώνονται ή κυοφορούνται σημαντικές ανακατατάξεις και στην ευρύτερη περιοχή μας. Είναι λάθος η αντίληψη που θέλει την ανάπτυξη των σχέσεων με το Ισραήλ αντίβαρο στην Τουρκία" υποστήριξε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, καλώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό να μην επεκτείνει τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, αλλά αντιθέτως να προχωρήσει στην ακύρωσή της.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπανδρέου "πρέπει να τοποθετηθεί απερίφραστα υπέρ της εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό, να ζητήσει την άμεση άρση του αποκλεισμού της Γάζας και τον άμεσο τερματισμό των εποικισμών και να ταχθεί ενεργά υπέρ μιας αποπυρηνικοποιημένης Μέσης Ανατολής".

Επιπλέον σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι "με ασυνήθιστη σπουδή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί την αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ, ενώ είναι ακόμα νωπό το αίμα των ακτιβιστών του 'στολίσκου της ελευθερίας' που δολοφόνησε η κυβέρνηση Νετανιάχου σε διεθνή ύδατα προκαλώντας την παγκόσμια κατακραυγή". Παράλληλα, επαναβεβαιώνεται η αμέριστη αλληλεγγύη του κόμματος "με τον παλαιστινιακό λαό στον δίκαιο αγώνα του, καθώς και με τις φιλειρηνικές και αριστερές δυνάμεις του Ισραήλ, με τις οποίες διατηρούμε στενές σχέσεις διεθνιστικής συνεργασίας για την ειρήνη με δικαιοσύνη στην περιοχή μας και στον κόσμο".

Θ. Δρίτσας: Η στρατιωτική συνεργασία εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους

Για "εύλογες" ανησυχίες που γεννώνται από την "ξαφνική" επίσκεψη του Μπ. Νετανιάχου στην Αθήνα έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας Θ. Δρίτσας.

Αφού αναφέρθηκε στην κατάσταση διπλωματικής απομόνωσης στην οποία βρίσκεται το Ισραήλ, ιδίως έπειτα από την εγκληματική επίθεση σε διεθνή ύδατα εναντίον των πλοίων της διεθνούς αποστολής που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και τη δολοφονία αμάχων που επέβαιναν στα πλοία, ο Θ. Δρίτσας σημειώνει ότι "το στρατοκρατικό καθεστώς του Ισραήλ συνεχίζει να εγκληματεί και παγκόσμια είναι η απαίτηση για την καταδίκη και τον τερματισμό αυτής της πολιτικής".

Επιπλέον επισήμανε ότι "το να επιλέγει ειδικά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση της Ελλάδας την αναθέρμανση των οικονομικών, τουριστικών, επιστημονικών και κυρίως των στρατιωτικών σχέσεων με την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την εμπλοκή και της Ελλάδας στα καταστροφικά αδιέξοδα της ισραηλινής επιθετικότητας".

"Αν η κυβέρνηση Παπανδρέου αποβλέπει να εκμεταλλευτεί τις σημερινές κακές τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, σχεδιάζει κοντόφθαλμα. Αν πάλι έχει αναλάβει τον ρόλο του ενδιάμεσου, προκειμένου να βγει το Ισραήλ από την απομόνωση, προσφέρει κακές υπηρεσίες στην ειρήνη στην περιοχή μας και στον κόσμο" σημείωσε ο Θ. Δρίτσας.

ΚΚΕ: Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την πολιτική της Ν.Δ.

"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες καθώς, συνεχίζοντας τη πολιτική της Ν.Δ., όχι μόνο στηρίζει πολιτικά, αλλά αναπτύσσει τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ με κοινά γυμνάσια, συμφωνίες" σχολίασε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Υπέρ της συνεργασίας ο ΛΑΟΣ

Σε αντίθετο κλίμα, το ΛΑΟΣ θεωρεί ότι "η κυβέρνηση πρέπει να αφουγκραστεί τις νέες διόδους που της προσφέρονται και να διορθωθούν παραλείψεις του παρελθόντος". "Οι λεπτές ισορροπίες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας δεν μπορούν να εκβιάζονται και να υπαγορεύονται από ακραία στοιχεία με στείρες αγκυλώσεις" αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος συμπληρώνοντας ότι "ο διαχρονικός προσανατολισμός της Ελλάδος με τον αραβικό κόσμο δεν απαγορεύει την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με το Ισραήλ, ιδίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή".

Σήμερα με Σαμαρά

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά.




Share



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.