ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Υπό παράλυση υπουργοί και υπουργεία!


Σε «πόλεμο νεύρων» για τους υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης εξελίσσεται το θέμα του ανασχηματισμού, για το οποίο η συζήτηση «φούντωσε» τα τελευταία εικοσιτετράωρα μετά από σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί επικείμενων μεγάλων «δομικών αλλαγών».

Το θέμα, που συντηρείται πολλούς μήνες με διαρροές και συζητήσεις κυβερνητικών στελεχών, έχει πλέον σοβαρές συνέπειες στη λειτουργία της κυβέρνησης, που σχεδόν έχει «παραλύσει», ενώ παράλληλα προκαλεί και ξεσπάσματα υπουργών, που δηλώνουν ότι δεν μπορούν να είναι «αιχμάλωτοι» αυτών των σεναρίων.
Εξαιτίας της διάστασης που έχει λάβει το ζήτημα και των «παραλυτικών» επιπτώσεων που επιφέρει, εντείνοντας τη δυσφορία της κοινής γνώμης, ο πρωθυπουργός επιχείρησε, κατά τη χθεσινή άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να βάλει «φρένο» στις σχετικές συζητήσεις, επιμένοντας πάντως να προαναγγέλλει δομικές αλλαγές στην κυβέρνησή του.

Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε με έμφαση τη σημασία των δομικών αλλαγών, για τις οποίες ανέφερε πως «μελετώνται» και παράλληλα ζήτησε από τα στελέχη του να σταματήσουν είτε δημόσια, είτε ιδιωτικά, τις συζητήσεις για ανασχηματισμό.

Μίλησε δε για περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει αντικατάσταση μόνο εκεί που υπάρχουν κενά.

Αναφερόμενος στις «δομικές αλλαγές» που μελετά, ανέφερε ότι υπάρχουν χρόνιες δυσλειτουργίες που αφορούν στον τρόπο διακυβέρνησης και στον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί και αυτό θα αλλάξει, προσθέτοντας πως αυτές οι αλλαγές «δεν αφορούν ειδικά το ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα, αλλά περισσότερο στο ζήτημα του εσωτερικού συντονισμού, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση κ.ά. μέσα από ένα κεντρικό επιτελείο».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάντως, οι αλλαγές στην κυβερνητική σύνθεση έχουν «κλειδώσει» και θα δρομολογηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι έχει ωριμάσει η αντίληψη πως η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην κρισιμότητα της συγκυρίας.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν μετά και την προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να υποβαθμίσει χθες τον ανασχηματισμό, το εντυπωσιακό στοιχείο των επόμενων κινήσεών του δεν θα είναι το «ανακάτεμα» που θα γίνει στην «κυβερνητική τράπουλα», αλλά η δημιουργία θέσης υπερυπουργού, ο οποίος θα πάρει επάνω του σχεδόν το σύνολο της ευθύνης για τη διεκπεραίωση των κυβερνητικών αποφάσεων.

Κάποιοι, ήδη, άρχισαν να μιλούν για έναν «αναπληρωματικό πρωθυπουργό», ο οποίος πάντως θα λειτουργήσει και ως «κυματοθραύστης» ώστε να προστατευτεί η εικόνα του κ. Παπανδρέου, που έχει καταγράψει σημαντική φθορά τους τελευταίους μήνες.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε μια γενική ενημέρωση για την κατάσταση στην Οικονομία, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν ενδεχόμενα νέων μέτρων μέσα στο 2010, όπως δεν υπάρχουν ενδεχόμενα νέων μέτρων το 2011, πέρα από αυτά που προβλέπει το μνημόνιο, ενώ γνωστοποίησε και ότι μέχρι το τέλος του Οκτώβρη θα έχει ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες που αφορούν στα κλειστά επαγγέλματα

Επισήμως, το αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η κατάσταση στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο της Αθήνας, για την αντιμετώπιση της οποίας αποφασίστηκε η δημιουργία από την Αστυνομία επίλεκτου σώματος το οποίο θα συνεργάζεται με αλλοδαπούς ή θα συμπεριλαμβάνει στο δυναμικό του αλλοδαπούς, ενώ μεταξύ άλλων συζητείται και η απομάκρυνση όλων των μονάδων του ΟΚΑΝΑ.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ-Α.Τ.











Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.