ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Ο γλωσσικός Ελληνισμός της Αγγλικής



Του ΘΩΜΑ Γ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Ο λόγος σε μία περίοδο προεκλογικών ζυμώσεων αποτελεί το βαρύ πυροβολικό που ρίχνει τις οβίδες του όπου πρέπει και ο κρότος ακούγεται παντού. Ανάλογα με το θόρυβο – και το δυνατό σκούξιμο – έχουμε σήμερα τις λεγόμενες «δημοσκοπήσεις» - άλλοι τις λένε «σφυγμομετρήσεις - που καταγράφουν αμέσως τα θύματα και τους νικητές και έτσι ο δείκτης τιμών των αρχηγών, αναλόγως ανεβαίνει και κατεβαίνει.
Μέσα σε αυτό τον προεκλογικό γλωσσικό κουρνιαχτό, έκανα μία ελληνική «γλωσσοσκόπηση» - μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο – κατέγραψα το τι ειπώθηκε από την ελληνογλωσσική παρουσίαση από τα χείλη των πρωταγωνιστών και υποψηφίων. Ακούστηκαν τα παρακάτω ελληνικά γλωσσικά βλήματα και όλα ειπώθηκαν με ένα στόμφο άκρως πομπώδη. (Pompous τα είπαν στα… Αγγλικά). Κατέγραψα εν συντομία μόνο τον οφθαλμοφανή ελληνικό λόγο που ειπώθηκε και μνημονεύτηκε μόνο από τους δύο κύριους πρωταγωνιστές και καταγράφτηκε σε όλα τα μέσα: έντυπα, ακουστικά, τηλεοπτικά και διαδικτυακά. Σταχυολογώ μόνο μερικά - αυτά μόνο που διάβασα, άκουσα, είδα και γκούγκλισα - και τα καταγράφω μονομερώς ως γλωσσικό υπόστρωμα, γιατί χωρίς την ελληνική γλωσσική παρουσία νόημα δεν υπάρχει.

Πρώτη ομάδα: call, democracy, economy, ecology, government, harmony, ideology, kilogram, laconic, mechanic, political, politics, complex, optic, policy, orthodox, paradigm, school, zone, xenophobia, tragedy, tactics, method, strategy, technology, symbol, pathetic, pragmatism, metaphor, protagonist, hypocrisy, fanatic, cycle, climate, atheism, atheist, austere, asbestos, apologise, centre.

Δεύτερη ομάδα: psephology, base/basic, meteorology, paralysis, philosophy, protocol, technique, theory, architect, pathos, asylum, analysis, statistics, synopsis, talent, biography, autonomous, telephone, data, colossal, idea, microphone, myth, organise, mysterious, antagonistic, clinic, election, hyperbole, period, sceptic, catholic, anomalous, sarcasm, diploma, draconian, air, energy, diagnosis, plastic.

Θα μπορούσαμε να είχαμε και Τρίτη ομάδα και πολύ περισσότερες.

Αν είχαμε ένα γλωσσικό «ελληνόμετρο» θα μπορούσαμε να αποθανατίσουμε χιλιάδες ελληνικές λέξεις που επαναλαμβάνονται μόνο από τους αρχηγούς σε καθημερινή βάση σε όλη την προεκλογική περίοδο. Εξάλλου οι υποψήφιοι τα επαναλαμβάνουν όλα αυτά κάθε μέρα σαν ποίημα που το μαθαίνουν τα παιδιά του Δημοτικού για τη γιορτή των εξετάσεων.

Στο μικρό αυτό δείγμα καταγράφτηκαν καθημερινές λέξεις που οι αγγλόφωνοι τις θεωρούν άκρως αυθεντικά δικές τους. Αν το τονίσεις σε μερικούς ότι όλες αυτές είναι ζωντανές ελληνικές λέξεις που μιλιούνται σε όλες τις γειτονιές της Μελβούρνης, δύσκολα θα σε πιστέψουν. Υποθέτω όμως ότι οι δύο πρωταγωνιστές της φετινής εκλογικής εκστρατείας και υποψήφιοι πρωθυπουργοί, θα συμφωνήσουν ότι χωρίς την ελληνική γλώσσα η Αγγλική δεν μπορεί να βαδίσει. Αυτή μόνο η γλώσσα τους δίνει τις σφαίρες να νικήσουν στον προεκλογικό αγώνα. Ο τέως πρωθυπουργός Fraser το είπε λακωνικά: Words are dynamic bullets!

Και το επιμύθιο και δίδαγμα της στήλης αυτής: Όλη η ελληνική παροικία κάνουμε σκληρό και διαρκή αγώνα για να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα στο πρόγραμμα διδαχής ξένων γλωσσών σε όλη την Αυστραλία. Ας στείλουμε στους υποψήφιους της πρωθυπουργίας το παραπάνω μικρό, αλλά πολύ αντιπροσωπευτικό δείγμα και ας τους πούμε ότι όλα αυτά τα λόγια – και πάμπολλα άλλα – όλα είναι βγαλμένα από το ελληνικό γλωσσικό οπλοστάσιο και ότι τα χρησιμοποίησαν ως βαρύ πυροβολικό, κατά τη σύντομη προεκλογική περίοδο.

POB

Πηγή





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.