ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

«Οι Τράπεζες προετοιμάζονται για έξοδο χώρας από το Ευρώ»


Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times οι τράπεζες διερευνούν τον αντίκτυπο που θα υπήρχε στις δραστηριότητες παραγώγων και ομολόγων από μία ενδεχόμενη αποχώρηση κράτους-μέλους της ευρωζώνης. Το τελευταίο διάστημα, ορισμένες τράπεζες είχαν διατυπώσει την ανάγκη ύπαρξης μίας τέτοιας μελέτης για τον αντίκτυπο αυτού του σεναρίου.

Έτσι, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο διεθνής οργανισμός που αντιπροσωπεύει τον κλάδο παραγώγων και swap επικοινώνησε την προηγούμενη εβδομάδα με τα μέλη του, ώστε να δημιουργηθεί ένα σώμα που θα διατυπώσει προτάσεις, ώστε να είναι έτοιμες οι τράπεζες για το ενδεχόμενο αποχώρησης κάποιας χώρας από την ευρωζώνη.

Αν και όσοι παρίστανται σε αυτές τις συζητήσεις εκτιμούν ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι απόμακρο, πολλές τράπεζες και χρηματοοικονομικοί οργανισμοί ζητούν πληροφορίες για τις πιθανές επιπτώσεις, ιδιαίτερα μετά την κρίση χρέους των τελευταίων μηνών.

Το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο και δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι θα συμμετάσχουν τελικά σε αυτό το σώμα.

Πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες δηλώνει ότι λόγω της «ευαισθησίας» του ζητήματος, ο αριθμός των συμμετεχόντων στο σώμα θα είναι μικρός – περίπου 12 – και θα απαρτίζεται κυρίως από τράπεζες αλλά και επενδυτές.

Η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ενώσεως Swaps και Derivatives (International Swaps and Derivatives Association) επισημαίνει πως η κίνηση αυτή δεν αντικατοπτρίζει «καμία πρόβλεψη για την πιθανότητα υλοποίησης τέτοιου ενδεχόμενου» αλλά πως αποφασίστηκε να ιδρυθεί μία ερευνητική ομάδα ώστε να «αναζητηθούν τα διαφορετικά σενάρια από την πιθανή αποχώρηση μίας χώρας από την ευρωζώνη και να εξακριβωθούν οι νομικές κινήσεις και τα έγγραφα απαιτούνται για τις αγορές παραγώγων και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

Σε τεχνικό επίπεδο, η απομάκρυνση μίας χώρας από την ευρωζώνη συνεπάγεται απαιτούμενες αλλαγές σε οποιαδήποτε συναλλαγή ή οικονομικό συμβόλαιο με αξία σε ευρώ, για την εν λόγω χώρα. Όμως, οι επιπτώσεις δεν είναι οι ίδιες με την περίπτωση χρεοκοπίας, όπως συνέβη επί παραδείγματι με την χρεοκοπία της Lehman Brothers, η οποία ήταν αντισυμβαλλόμενη σε συναλλαγές δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παράγωγα.

Ορισμένοι δικηγόροι εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος είναι μικρότερος από ότι εικάζεται καθώς επηρεάζονται μόνο τα συμβόλαια που έχουν συναφθεί βάσει της εθνικής νομοθεσίας της χώρας που αποχωρεί.



antinews





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.