ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Ψήφισαν τα μέτρα. Και λοιπόν;


* Ασφαλώς και έχει την αξία του ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ κατάφεραν, χωρίς ρήγματα αυτή τη φορά, να ψηφίσουν με 157 δικές τους ψήφους το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Το οποίο είναι πλέον Νόμος του Κράτους, σεβαστός και εφαρμοστέος.

Ωστόσο, είναι από τις λίγες φορές κατά τις οποίες ένας νόμος δεν υιοθετείται ευθέως από την κυβέρνηση και τον παρουσιάζει ως τέκνο των περιστάσεων και της ανάγκης, των απαιτήσεων της Τρόικας.

* Το πιο σπουδαίο; Ενας νόμος τον οποίο όλοι θα θέλουν να καταργήσουν το συντομότερο, η δε κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ προέτρεξαν να μιλήσουν για τροποποίησή του. Για άμεσες αλλαγές (μέσα σε λίγους μήνες μάλιστα), αν και, λέει, φιλοδοξούν να καλύψουν μ’ αυτόν τον νόμο τις ασφαλιστικές ανάγκες για 50 χρόνια (!). Εως το 2060. Αυτός ο νόμος θα καταργηθεί γρηγορότερα από την πενταετία και αποτελεί επαίσχυντη κοινωνική επιλογή για το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ.

* Γιατί μέσα στην πενταετία; Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε αλλαγές «ακόμα και στα πλαίσια του νέου Προϋπολογισμού». Από το 2011, οι πρώτες ελπίδες ανάκαμψης της Οικονομίας θα οδηγήσουν σε αλλαγές – βελτιώσεις (όπως στις περικοπές του 13ου και 14ου μισθού των συνταξιούχων) κατά τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο.

Προσδοκία – ευχολόγιο, που επαναλαμβάνουν ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, με κορυφαίο τον Χρ. Πρωτόπαπα ευχαριστημένο με τα ψίχουλα των μικροβελτιώσεων σε κάποιες τροπολογίες. Οι μικροδιορθώσεις έγιναν μεγάλα προσχήματα, για εκτόνωση, υποταγή και συμβιβασμούς, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Εύκολα το καταλαβαίνει κανείς στην οριακή κομματική δημοκρατία που ζούμε.

* Μπορεί να ψηφίστηκαν τα βάρβαρα ασφαλιστικά μέτρα, μπορεί να έγιναν Νόμος του Κράτους σεβαστός, αλλά δεν τελείωσε το ζήτημα της νομιμότητας και της κοινωνικής αποδοχής. Ο νόμος αυτός στις περισσότερες διατάξεις του θα πρέπει να κριθεί από τα δικαστήρια. Ελληνικά, όπως το Συμβούλιο Επικρατείας, και ευρωπαϊκά. Δεκάδες πρόκειται να είναι οι προσφυγές, ιδιαίτερα κατά των νέων «ασφαλιστικών» ορίων, μέτρων και συντάξεων. Θεωρείται ότι δεν είναι συμβατές με το Σύνταγμα, τις διεθνείς συμβάσεις και τη νομολογία ευρωπαϊκών και ελληνικών δικαστηρίων. Δεν είναι το μόνο πρόβλημα αμφισβήτησης του νέου νόμου.

* Πιο σύντομα, νωρίτερα θα υπάρξουν οι νέες, εναλλακτικές προτάσεις, όπως αυτές του Αντώνη Σαμαρά, πέρα από τον μονόδρομο του «Μνημονίου – Ασφαλιστικού» της κυβέρνησης. Οι άλλοι δρόμοι. Προς το παρόν το μέτωπο άρνησης – αντίθεσης διευρύνεται όλο και περισσότερο. Δεν έχει δώσει «άλλη λύση» με συγκεκριμένα μέτρα. Ομως το βέβαιο είναι ότι παράλληλα με τη Δικαιοσύνη και με την πίεση των κομμάτων υπάρχουν τρία σοβαρά δεδομένα, τα οποία θα επιταχύνουν τον βίο του νέου νόμου.

Πλήρης ιδεολογική και πολιτική χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ. Μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία ανέκφραστη αλλά οργισμένη. Ενα φθινόπωρο που έως τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου θα οδηγήσει σε μεγάλους κλυδωνισμούς την κυβερνητική παράταξη σ’ όλα της τα επίπεδα.



Μ.Δημητριου-Α.Τ.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.