ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο



Της Δωρας Aντωνιου

Νέα δεδομένα στις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων στα ανοιχτά της Κύπρου διαμορφώνονται μετά την επιβεβαίωση της ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου σε θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ....
 Οι ταμιευτήρες φυσικού αερίου, στις περιοχές Λεβιάθαν και Ταμάρ, υπολογίζεται ότι περιέχουν περισσότερα από 24 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Οι δύο αυτές ισραηλινές θαλάσσιες περιοχές εφάπτονται με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και συγκεκριμένα με το επονομαζόμενο «οικόπεδο δώδεκα», ένα τμήμα της ΑΟΖ στο οποίο έχει αναλάβει την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων η αμερικανική εταιρεία Noble Energy. Η ίδια εταιρεία έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Ισραήλ.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου κ. Αντώνης Πασχαλίδης ανέφερε ότι, με βάση επιστημονικές παραμέτρους και την εμπειρία από ανάλογες έρευνες στο παρελθόν, ο εντοπισμός τόσο πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται θετική εξέλιξη και καλός οιωνός για τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται στο «οικόπεδο δώδεκα».

Από πλευράς Κύπρου εντείνονται οι προσπάθειες προκειμένου να ολοκληρωθεί και να υπογραφεί η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με το Ισραήλ. Σχετική συμφωνία έχει ήδη υπογράψει με την Αίγυπτο, ενώ πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους βρίσκονται οι ανάλογες διαδικασίες με Λίβανο και Συρία.

Διαπραγματεύσεις Κύπρου και Ισραήλ

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ έχουν εντατικοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο. Η εξέλιξη δεν θεωρείται άσχετη με την κρίση στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας. Η Αγκυρα ενοχλήθηκε σφόδρα με την απόφαση της Κύπρου να προχωρήσει σε καθορισμό της ΑΟΖ και να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της, είχε μάλιστα απειλήσει ακόμη και με πολεμική εμπλοκή, στέλνοντας φρεγάτα στην περιοχή των ερευνών. Ηταν λογικό, λοιπόν, να θελήσει να παρεμποδίσει την προσπάθεια καθορισμού ΑΟΖ και υπογραφής των σχετικών συμφωνιών. Μετά την εκδήλωση της κρίσης στις ισραηλινοτουρκικές σχέσεις, το κλίμα στις σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ άλλαξε και οι διαπραγματεύσεις εντατικοποιήθηκαν. Το εμπόδιο που ανέκυψε και καθυστέρησε την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας έχει να κάνει, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, με τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με το νομοθετικό πλαίσιο του Ισραήλ που διέπει αυτά τα θέματα. Αναμένεται ότι σύντομα και αυτό το εμπόδιο θα ξεπεραστεί και η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα επιτευχθεί.
Καθημερινη





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.